ХАОС НЕ ПРЕСТАЈЕ – ЛУКАШЕНКО ПРЕТИ: „Заврнућемо гас Европи“

HAOS NE PRESTAJE – LUKAŠENKO PRETI: „Zavrnućemo gas Evropi“

11 novembra 2021

Nastavljaju se napetosti na granici Poljske i Belorusije, a zvanična Varšava optužuje režim Aleksandra Lukašenka da vodi “hibridni rat”.Naime, Poljska tvrdi da Belorusija namerno pušta migrante da uđu u tu zemlju članicu Evropske unije, kao i da Minsk gomila trupe na granici. Sa druge strane, beloruske vlasti su to opovrgnule.

Treba napomenuti da se na granici između Belorusije i Poljske, prema nekim procenama, nalazi između 12.000 i 15.000 migranata.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki čak je optužio predsednika Rusije Vladimira Putina da on stoji iza ovog sukoba. Rusko ministarstvo spoljnih poslova demantovalo je te navode, rekavši da je Kremlj “iznenađen ovakvim optužbama”.

Tenzije rastu, a njih su dodatno povećale informacije da su migranti nasilno probili ogradu i ušli u Poljsku. Većina je, prema navodima poljskih medija, uhvaćeno i vraćeno u Belorusiju.

“Zavrnućemo gas”

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko zapretio je danas da će prekinuti tranzit gasa ka Evropi, preko transnacionalnog gasovoda Jamal-Evropa, ako Evropska unija proširi sankcije Minsku, prenosi Belta.

“Mi snabdevamo Evropu grejanjem, a oni prete da će zatvoriti granicu. A šta ako mi zavrnemo ovde prirodni gas? Zato bih preporučio čelnicima Poljske, Litvanije i drugim praznoglavim pojedincima da razmisle pre nego što progovore”, rekao je Lukašenko na sednici vlade, navodi TASS.

Belorusko ministarstvo odbrane istaklo je da mora da preduzme mere kako bi odgovorilo na poteze Poljske.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko naložio je Ministarstvu odbrane kao i Komitetu za bezbednost da prati kretanje NATO i poljskih vojnika.

Zvanični Kremlj ističe da će Rusija reagovati u slučaju da EU uvede sankcije kompaniji Aeroflot zbog tenzija na granici Belorusije i Poljske.

(tanjug)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *