ХАОС У АЛБАНИЈИ! Сузавцем и ципелом на Раму (ВИДЕО)

HAOS U ALBANIJI! Suzavcem i cipelom na Ramu (VIDEO)

18 decembra 2017

Poslanica Pokreta socijalista za integracije Monika Krijemadi pokušala je da pogodi cipelom premijera Edija Ramu u parlamentu.

Kako prenose albanski mediji u tom trenutku se vodila burna rasprava o imenovanju novog državnog tužioca.

Premijera Albanije obezbeđenje je zaštitilo kišobranom. Opozicija je prethodno bacila i suzavac neposredno ka Rami. Takođe opozicioni poslanici gađali su papirima i predsednika parlamenta Iljira Meta. Opozicija tvrdi da su izbori nelegalni i traži formiranje specijalne komisija koja bi izabrala državnog tužioca.

Istovremeno, ispred parlamenta došlo je do sukoba pristalica opozicije koji su pokušali da upadnu u zgradu parlamenta i prekinu sednicu posvećenu imenovanju privremenog državnog tužioca.

Albanska policija se danas u Tirani sukobila s pristalicama opozicije koje su pokušale da na silu u uđu u Parlament i spreče izbor privremenog državnog tužioca.

Smatrajući današnje glasanje za imenovanje privremenog javnog tužioca proceduralno neispravnim, 3.000 demonstranata se sa zastavama SAD i EU okupilo ispred zgrade Parlamenta.

Policija je uspela da zaustavi demonstrante koji su ih gađali dimnim bombama. Mediji su javili da je pritom povređeno nekoliko osoba.

Poslanici opozicije bacali su dimne bombe u zgradi Parlamenta, ali je vladajuća većina uspela da održi sednicu i izabere Artu Marku za vršioca dužnosti javnog tužioca sa 69 glasova Socijalističke partije, posle čega je, u oblaku dima, Marku podneo zakletvu.

– Ovo je početak narodnog ustanka – rekao je vođa najveće opozicione stranke Demokratske partije Lulzim Baša i za januar najavio demonstracije i „političke mere u Parlamentu“.

Vlasti u Tirani su za imenovanje vršioca dužnosti javnog tužioca imale podršku EU i SAD koji pomažu u sprovođenju pravosudnih reformi koje su uslov da Albanija, kandidat za prijem u EU od 2014, sledeće godine počne pregovore s Briselom, čemu se nada.

Ambasada SAD u Tirani je osudila današnje nerede i u saopštenju ukazala da je „otišao javni tužilac koji je odbijao da goni političare“, da „narod Albanije nestrpljivo očekuje pravdu, a političari se plaše“.

Premijer i šef vladajuće Socijalističke stranke Edi Rama je, pred odlazak za Brisel na večeru lidera zemalja Balkana s visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Federikom Mogerini, kritikovao opoziciju zbog današnjeg protesta kojim „kvari sliku o Albaniji i to baš kada očekujemo pokretanje pregovora o prijemu u EU“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *