ХАОС У АМЕРИЦИ: Тражи се хапшење Кисинџера! ЕВО ЗБОГ ЧЕГА

HAOS U AMERICI: Traži se hapšenje Kisindžera! EVO ZBOG ČEGA

16 avgusta 2018

Patrijarh američke spoljne politike, „strateg i mudrac“ Henri Kisindžer našao se na udaru antitrampovske medijske kampanje. Sada je upravo Kisindžer, koga je do sada bilo nemoguće javno blatiti u uglednim američkim medijima, proglašen tvorcem najstrašnijeg zločina u američkoj politici — zavere Kremlja i Donalda Trampa.Agencija Blumberg objavila je skandaloznu istragu u kojoj se tvrdi da je upravo siva eminencija američke politike bio taj oko koga su se okupljali učesnici „ruske zavere“: Donald Tramp, Džared Kušner (zet američkog lidera), ruski ambasador Sergej Kisljak, pa čak i Marija Butina uhapšena u SAD.

Bilo je nemoguće i zamisliti da bi se neko odlučio da u taj skandal uvuče čoveka Kisindžerovog renomea. To se, međutim, dogodilo i predstavlja vrlo ozbiljan signal da se američko društvo i politička elita nalaze na ivici građanskog rata, te da nikakva nepisana pravila više ne važe, smatra Ivan Danilov, autor bloga „Krimson alter“.

Neprikosnovenih više nema i ako se nakon Blumbergovog spina tim specijalnog tužioca Roberta Milera zvanično zainteresuje za Kisindžera, to će značiti da je u Americi danas moguće baš sve, pa čak i nasilan sukob pristalica establišmenta i Trampovih istomišljenika, ocenjuje Danilov.

U svim periodima postojale su figure koje ne podležu kritici — plemenski starci, mudraci, savetnici koje niko nije dirao čak ni u vreme ozbiljnih unutarpolitičkih i međusobnih sukoba. A ako se odjednom pokrene hajka na priznate neutralne autoritete i zaslužne starešine, znači da će biti nevolje.

Važno je shvatiti, napominje Danilov, da je sam Kisindžer figura koja uvek treba da bude iznad svega, jer svi učesnici u političkoj borbi razumeju vrednost postojanja nekih snaga koje sebi mogu da dozvole da misle decenijama unapred i da pljuju na trenutnu političku ili elektoralnu konjunkturu.

Upravo zahvaljujući tako mudroj konfiguraciji američke političke elite tandem večno sukobljenih Bžežinskog i Kisindžera uspeo je da osigura, na primer, postojanost američke spoljne politike prema Kini, počevši od Niksona, zaključno s Obamom.

Amerika menja predsednike, ali politiku ne

Vladimir Putin je čak objašnjavao evropskim novinarima da se američki predsednici menjaju, a politika ne zato što je određuju ljudi s aktovkama i u tamnim odelima koji se ne menjaju nakon izbora.

Blumbergov spin se zasniva na nekoliko ozbiljnih optužbi na račun Kisindžera, koji je i pre toga razljutio mnoge u SAD svojim sastancima s Putinom i Trampom, kao i navodnim pokušajima da uz pomoć američkog predsednika organizuje antikinesku alijansu u kojoj bi učestvovala Rusija.

„Odnosi Kušnera s grupom povezanom s Rusijom počeli su od Kisindžerovog ručka“, navode američki novinari. Pozivajući se na sopstvene informacije Blumberg saopštava da je u martu 2016. godine Trampov zet Džared Kušner dobio zvanični poziv na ručak od Centra za nacionalne interese (analitičkog centra koji se zalaže za pragmatično-konstruktivne odnose s Rusijom). Na tom sastanku, održanom u „Tajm Vorner centru“ na Menhetnu, Kušnera su navodno upoznali s Kisindžerom koji je tom svetskom događaju prisustvovao zahvaljujući svom statusu počasnog predsednika Centra.

Kušner se upoznao i s Dmitrijem Sajmsom, rukovodiocem Centra, s kojim je kasnije organizovao programski spoljnopolitički nastup kandidata Donalda Trampa.

Kao inkriminišuće okolnosti za organizaciju čiji je pokrovitelj Kisindžer, a rukovodilac Sajms, navedeno je upravo to što je ona imala veze s Marijom Butinom, optuženom da je pokušala da „prodre“ u važne američke nekomercijalne organizacije i da utiče na njih.

I ne samo to, bez obzira na to što je Sajms i drugim predsedničkim kandidatima nudio da nastupe na platformama njegovog centra, nijedan od njih osima Trampa nije na to pristao, verovatno zbog toga što nisu želeli da se povezuju s organizacijom koju Blumberg naziva proruskom, napominje Ivanov.

Autor bloga smatra da pretpostavka o tome da bi struktura kojoj je pokrovitelj Kisindžer (jedan od glavnih američkih stratega u periodu Hladnog rata i koautor Niksonove antisovjetske alijanse s Kinom) mogla da bude proruska organizacija može biti logična samo u Kafkinom romanu. To, ipak, ne smeta američkim novinarima da razbacuju upravo takve optužbe.

Kao otežavajuća okolnost navedeno je upravo to što je Kisindžerov centar organizovao nastup na čijim se marginama Džared Kušner navodno upoznao s tadašnjim ruskim ambasadorom u SAD Kisljakom. Centar ga je, navodno, zamolio za sledeću uslugu: da iskoriste Ambasadu Ruske Federacije u SAD kao nezvanični (van kontrole američkih specijalnih službi i diplomata) kanala za direktnu komunikaciju Trampovog tima s Kremljom.

Posebnu pikanteriju u ovoj situaciji predstavlja činjenica da, ako se već Kisindžer optužuje za stvaranje uslova za zaveru Trampa i Kremlja, onda na razgovor u FBI obavezno treba pozvati Hilari Klinton i njenog muža, navodi Ivanov.

Stvar je u tome, kako objašnjava bloger, što Kisindžer ima poseban status — nije republikanac, nije demokrata, već je patrijarh američke politike. Tokom niza godina porodica Klinton je provodila svoje zimske raspuste zajedno s Kisindžerom i njegovom ženom u vili u Dominikanskoj Republici.

Sama Hilari Klinton je tokom izborne kampanje izjavljivala ne samo da joj je njegovo mišljenje važno, nego se i ponosila činjenicom da je nekada hvalio njen rad kao državne sekretarke SAD.

Kisindžer je čak pomerio svečano obeležavanje svog 90. rođendana, kako bi klan Klintonovih mogao da prisustvuje prazniku. I taj čovek s velikim vezama, nepokolebljivim statusom i kolosalnim zaslugama za SAD, bačen je medijima da ga rastrgnu, uz optužbu da je, praktično, izdao državu (ili, makar, doprineo tome), navodi Ivanov.

Autor smatra da je „svet američke politike sišao s uma“. Da bi se „domogao Trampa“ i oduzeo šansu za normalizaciju američko-ruskih odnosa, uticajni deo američkog establišmenta spreman je da položi politički leš Kisindžera na oltar borbe protiv ruske pretnje.

„S jedne strane, to može da nam laska. S druge strane, kada se nuklearna država urušava i kada se u njoj ruši odavno postavljen politički sistem, to ni sa čim dobrim ne može da se završi. Naravno, unutrašnji sukob u slučaju njegovog prelaska u formu građanskog rata nanosi kolosalnu štetu samim SAD, ali to predstavlja rizik i za druge zemlje, u manjoj ili većoj meri. Svetski hegemon doživeo je razdvajanje ličnosti, ponaša se razuzdano i prilično je opasan. Njegovo obuzdavanje moraće da bude stvar kolektivnog napora, a razgovori na tu temu nisu čak ni počeli“, zabrinuto zaključuje Ivan Danilov.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. milorad says:

  To je histerija koja se namerno potpaljuje i plaća, trebalo bi pogledati ko vodi politku medija jer je možda u pitanju priprema terena za OTVORENI državni udar u toj zemlji.Na kraju krajeva njihova tzv."obaveštajna zajednica" ima veliko iskustvo u organizovanju nasilnih državnih udara širom sveta i mislim da BAŠ TO I ŽELE OVOGA PUTA.To su sve igrači 2 i 3 ranga ali neko u vrhu stoji iza njih.Ne bih se začudio da ekipa oko hilari upravo to i radi,recept je očigledan, prvo oduzeti legitimitet aktuelnom predsedniku sa izmišljenom izdajom a uskoro će ulica da proradi sa nemogućim zahtevima i napadima, i na kraju grupa naoružanih vojnika ili ekipa u crnim odelima upada i hapsi legitimne predstavnike vlasti. Namam pojma zašto im taj izlizani kliše stalno prolazi ali da sam ja meta takve zavere počistio bih prvo likove iza medijske kampanje i to u samom startu.Brutalno,snimanje svih emisijia medija koji vode kampanju i ZA SVAKU I NAJSITNIJU LAŽ ODMAH TUŽBA, 500 ADVOKATA DA UZMU 500 TUŽBI AKO TREBA JEDNU PO JEDNU DA RAZMRSE NA SUDU TO JE RECEPT ZA TAKVE MEDIJSKE KUĆE, A DRŽAVA IMA SIGURNO DOVOLJNO LJUDSTVA I PRAVNIKA DA MOŽE DA IH GONI KOLIKO HOĆEŠ DUGO.Medjutim tramp je zakasnio za takvu reakciju, kampanja uzima maha i sad će početi sve veće i češće demonstracije protiv njega i vlade a kampanja u medijima će postati mnogo opasnija, već se često čuju JAVNI pozivi na obaranje i predsednika i vlade te države opet sve bazirano na lažnim vestima koliko vidim.Sve u svemu AMERIKIANCI SREĆNO VAM BILO, CIA SE VRATILA KUĆI:)Njihovi nesrećni gradjani i ne znaju u kakvoj su opasnosti.Kada shvate biće kasno.

 2. Miraš says:

  Henri Kisindžer ima već punih 95 godina. Šta su radili svi mladji i mnogobrojni američki političari, lako je žigosati poznatog "dedicu" ali time ne dobijaju u borbi za vlast. Protivnici Trampa Kisindžeru zameraju npr. to što je još u novembru 2016 godine nakon izbora Trampa i pre njegovog stupanja na dužnost na pitanje: "Šta mislite o Trampovoj kompetenciji i ozbiljnosti?" odgovorio: "Trebalo bi da prestanemo s debatom o tom pitanju. On je izabrani predsednik. Moramo da mu pružimo priliku da razvije svoju filozofiju." ... Politički protivnici Trampa da li "rusku Zaveru" koriste samo kao povod da bi oterali Trampa i dobili vlast? Po svoj prilici oni i žele dalje pogoršanje američko-ruskih odnosa, dakle direktan napad na Rusiju i rat SAD protiv Rusije.

  • Velika Metla says:

   Miraš,ovi amerikenjosi su kao i srPijanci! Okuražili se na čoveka u desetoj deceniji života,kao i srPijanci na Jovu Kapičića! Herojski,nema se tu šta dodati!

   • Nina says:

    Montenegronac (=Crnagoranac) svi koji imaju neke veze sa organizacijom i vodjenjem zloglasnog političkog logora Goli otok zaslužuju prezir. Nema u njima "čojstva".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *