HAOS U SARAJEVU: Protesti prerasli u politički skup SDA, evakuacija srpskih poslanika

HAOS U SARAJEVU: Protesti prerasli u politički skup SDA, evakuacija srpskih poslanika

6 juna 2013

slikacitava.phpProtesti koji se održavaju ispred zgrade zajedničkih institucija BiH su političke prirode i odvijaju se pod dirigentskom palicom SDA i drugih bošnjačkih stranaka, kazali su srpski poslanici koji su od jutros blokirani u zgradi Parlamenta BiH.

Zamenik predsjedavajućeg Kluba SNSD-a u Parlamentu BiH Lazar Prodanović rekao je da su demonstracije nesumnjivo politički čin.

– Zahtevi koji su upućeni od demonstranta su apsolutno političke prirode i predstavljaju pritisak na delovanje poslanike. To je protiv interesa BiH, ali jedan kontinuirani dokaz da se pritiscima želi postići više od onoga što je u skladu sa ustavom – rekao je Prodanović.

Poslanik SNSD-a Boško Tomić izjavio je da nema sumnje da su protesti politički motivisani i da su samo još jedan u nizu pritisaka na RS i predstavnike u zajedničkim institucijama.

– Ovo je sve politički. Svi su blokirali u zgradi i niko još ne može da izađe napolje. Sednicu ne možemo da nastavimo pod ovakvim pritiskom – rekao je Tomić i naglasio da je ispred zgrade „dobro isproban scenario“.

– Priča o Jedinstvenom matičnom broju je završena i nema nikakvih problema, ali je ovdje sasvim druga priča i sasvim druga stvar. Mi smo pokušali da se reši pitanje u vezi sa matičnim brojem, ali nismo imali podršku – rekao je Tomić.

Ovakvo mišljenje deli i poslanik SNSD-a Dušanka Majkić.

– Ovo što se dešava je politički pritisak na predstavnike RS da prihvate predlog zakona o jedinstvenom matičnom broju po konceptu bošnjačkih političkih partija, a to znači teritorijalnu organizaciju u skladu sa RBiH – rekla je ona.

Prema Majkićevim rečima, sada bi svima trebalo da bude jasno da se sve ovo radi iz političkih razloga.

– Savet ministara BiH juče je doneo privremenu odluku kojom se i građanima iz FBiH omogućava da dobiju JMB. Za tu odluku su glasali i Zlatko Lagumyija i Fahrudin Radončić da bi danas njihovi predstavnici došli sa novim predlogom zakona kojim se predlažu teritorijalne organizacije poput one koja je važila za bivšu BiH – rekla je Majkićeva.

Poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević ocenila je da je protest maslo bošnjačkih političkih partija i linč na poslanike iz RS.

Sprema se evakuacija srpskih poslanika?

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić uputio je pripadnike Specijalne jedinice policije u Istočno Sarajevo zbog dešavanja oko zgrade zajedničkih institucija u Sarajevu i eventualne potrebe evakuacije predstavnika iz Republike Srpske u parlementu BiH i Savetu ministara BiH.

Ministar Jovičić je ovu odluku doneo po naredbi predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsednika Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović.

Jovičić je izjavio da su u stanju pripravnosti i pripadnici jedinice za podršku Centra javne bezbednosti Istočno Sarajevo.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *