ХАОС У БЕЛОЈ КУЋИ: Ево ко је за рат са Венецуелом, а ко није!

HAOS U BELOJ KUĆI: Evo ko je za rat sa Venecuelom, a ko nije!

6 maja 2019

Događaji u Venecueli postali su izazov za administraciju predsednika SAD Donalda Trampa, jer su se pojavile tenzije u odnosima između američkog predsednika i njegovog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona zbog različitih stavova povodom mešanja u unutrašnje poslove Venecuele, piše list „Hil“.

List navodi da, uprkos Trampovim rečima da Sjedinjene Američke Države razmatraju sve opcije za rešavanje krize, američki predsednik radije izbegava pogoršavanje postojećih vojnih sukoba ili pokretanje novih.Na primer, on je izjavljivao da SAD više neće uticati na formiranje državnosti stranih zemalja, a takođe je pozivao na okončanje rata u Avganistanu i povlačenje vojske iz Sirije, prenosi američki list.

Istovremeno, savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton svim silama pokušava da ubedi Trampa da upotrebi silu.

Prema rečima stručnjaka za Venecuelu sa Univerziteta Klark (SAD) Pol Pozner, Tramp se radije drži pozicije koja će učvrstiti njegov položaj u SAD, a mešanje u Venecueli će na to negativno uticati.

„Administracija je veoma podeljena. Trampu se sviđa Boltonova retorika, ali mislim da on nije zainteresovan za intervenciju u Venecueli“, rekao je Pozner.

Istovremeno, stručnjak je dodao da ako se stav savetnika ne poklopi sa odlukom predsednika, on neće podržati američku neaktivnost u venecuelanskoj krizi i pronaći će način za vojno mešanje. Prema mišljenju Potera, u tom slučaju Tramp će se povući i doći će do intervencije u Venecueli.

U utorak, 30. aprila, venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido, koji se proglasio za predsednika zemlje, i njegove pristalice okupili su se u Karakasu na auto-putu ispred vojne baze „Karlota“. Ranije je Gvaido pozvao narod Venecuele i vojsku da izađu na ulice kako bi okončali operaciju „Sloboda“ za svrgavanje legitimnog predsednika države Nikolasa Madura.

Maduro je izjavio da su komandanti svih regiona integralne odbrane i zona integralne odbrane objavili o svojoj potpunoj vernosti narodu, ustavu i domovini. Kasnije je predsednik Venecuele saopštio da je naredio da se pokrene istraga o pokušaju prevrata koji je izvršila opozicija.

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura. Predsednik parlamenta Venecuele Huan Gvaido se 23. januara proglasio za privremenog šefa države. Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja su priznale Gvaida i zahtevaju od predsednika Venecuele Nikolasa Madura, kog ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije. Maduro je Gvaida nazvao „marionetom Sjedinjenih Američkih Država“. Lidera Venecuele Nikolasa Madura kao legitimnog predsednika podržavaju Rusija, Kina i niz drugih zemalja.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. Slobodanka says:

    Oni bi da napadnu Iran, kad malo bliže isprečila im se Venecuela. Sad su kao Buridanov magarac. Ne znaju na koji "plast" najpre da udare, a ako napadnu obadva istovremeno biće im mnogo.

  2. Slobodanka says:

    Sva svetska carstva nakon preterane ekspanzije pucala su. Da i atlantima ne bude premnogo? Na koliko "plastova" su se rasporedili? Irak, Avganistan, Sirija, Libija, Ukrajina, a od ranije prisutni su i na KIM i proširili su se na celu srednju Evropu, itd. Hteli bi i Iran, Venecuelu, Kubu, Nikaragvu, celu jugoistočnu Evropu (Srbija i BIH), muči ih i Severna Koreja, a i Severni ledeni put, a zagledaju se i u Belorusiju i u zemlje srednje Azije uključujući i Kazahstan. Supervulkan Jelouston se već probudio, a kad proradi i to će se desiti najviše zbog njihove sopstvene negativne i agresivne energije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *