ХАОС У БЕЛОРУСИЈИ: Протести против Лукашенка, полиција хапси редом (ВИДЕО)

HAOS U BELORUSIJI: Protesti protiv Lukašenka, policija hapsi redom (VIDEO)

20 juna 2020

Policija u Belorusiji privela je stotinak osoba, demonstrante i novinare, na protestu protiv kampanje za ponovni izbor predsednika Aleksandra Lukašenka.

Opozicioni kandidati prikupljali su potpise pristalica u glavnom gradu Minsku, pre nego što je interventna policija došla, prenosi RSE.Aleksandra Dinko, izveštač za Beloruski servis Radija Slobodna Evropa privedena je dok je uživo prenosila vesti, zajedno sa snimateljem Andrejom Rabčikom.

U subotu je grupa za ljudska prava Vjsna saopštila da je najmanje 120 osoba uhapšeno širom zemlje tokom protesta., a neki od njih su u međuvremenu oslobođeni.

Beloruske vlasti ranije su uhapsile vodećeg opozicionog kandidata Viktora Babariku zbog sumnje za finansijske malverzacije.

Poslednjih nedelja uhapšeni su i neki opozicioni aktivisti, novinari i blogeri.

Predsednički izbori u Belorusiji održavaju se u avgustu a aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko kandiduje se za šesti mandat.

KOMENTARI8 komentara

 1. padre says:

  Ovo baš i nije redom, nego kako kog stignu!

 2. Cp6a says:

  Ova slika gore govori sve, ko donosi "demokratiju" Belorusima. A Batka mora pod hitno da napravi nekog svog opozicionara, ili još bolje, da što bolje ispregovara zajedničku državu sa Rusijom.

 3. garo says:

  Lukasenko je Beloruski Tito koji ce vladati do smrti a nasledit ce ga sin jer su se slikali sa papom i saradjuju sa njim.

  • Zorana says:

   Identcno kao u Srbiji gde ce vucic vladati dozivotno i sprema sina da ga nasledi. Takodje nasa politicka elita sva odlazi papi na noge, ali i sorosu i hilari klinton i merkelovoj. Nasi i hvale tita, a da se ne stide i pavelica bi. Sve u svemu, ovde vladaju ustase, a Lukasenko je ipak beloruski patriota.

   • persida says:

    Zoki, tvoji me komentari uvek osveze.

 4. Rista says:

  Slobodna Evropa Radijo ne radijo...Ima i Belorusa sa šerpama na glavi. Brate Lukašenko svaki dan ti pišemo. Valda će neki tvoj špijun da ti pokaže sve pisanije zabrinutuh Srba. Izvedi brate tenkove i gazi. Ma dobor, znam da nije moguće, ali drži brate ovaj savet na kraj mozga makar. Mi odavde vidimo sve, znamo sve jer smo prošli kroz sve te stvari i danas smo jedan od najsiromašnijih naroda u svetu. Ne dozvoli da i Belorusi pevaju južnokorejske junačke pesme klečeći ispred korejanskih vlasnika tvojih fabrika. A biće to ako se ne trgneš. Ameri ćete progutati. Zato ta Aleksandra i izveštava Zapad direkt. Daje mu municiju da puca na beloruse. Baci je svinjama ili joj oduzmi ime. Neće ameri zaustaviti izvoz nafte u Belorusiju sve dok daješ pare, ali ipak će da rade na tome da te svrgnu. Imaš još malo vremena da obnoviš pregovore sa Rusijom. Ta nafta iz USA ima uskoro da poskupi i ti to znaš samo si tvrdoglav. Nama ovde već sasvim jasno da se Belorusija i Lukašenko mogu spasiti samo na jedan način. Idi brate kod Putina i ne seri više, zamoli ih da navrate malo i pre ujedinjenja i da ti pomognu inače ti ode prvo glava a zatim i država samo ti to nećeš videti u anfasu. Lepo sedi i pročitaj komentare tvoje braće Srba i sve će ti biti jasno.

 5. Crni Petak says:

  Pa zar ima demokratije u istočnim zemljama? Kada nema ni na zapadu ispravnih izbora, kako to misle na Istoku? Recimo naš budući večiti predsednik se na prošlim izborima izjasnio tj. mali alek, da i nije više važno ko glasa već ko broji glasove. Ne znam šta to znači valjda mu je to ta demokratija, kada unapred zacrtaš da pobediš sa 57%. Dok je Jeremić ovo nazvao "lažnim izborima", a mi znamo da nekog predsednika sa trona Srbije možemo da skinemo jedino NATO agresijom. Znači jedino ako tom aktuelnom srpskom predsedniku uperimo u čelo nato cev. Pa tako i zapad radi, i Kenedijeve ubijaju, zar ne?

 6. DonDon says:

  Ovog samo revolucija moze skinuti. Isto kao kod nas Vucica. Ovakvi posteno ne predaju vlast i uz pomoc kriminalaca opstaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *