ХАОС У БУГАРСКОМ ПАРЛАМЕНТУ ЗБОГ УКРАЈИНЕ: Жестока свађа око испоруке наоружања Кијеву

HAOS U BUGARSKOM PARLAMENTU ZBOG UKRAJINE: Žestoka svađa oko isporuke naoružanja Kijevu

9 decembra 2023

BUGARSKI parlament odbacio je danas veto koji je predsednik Rumen Radev stavio na Zakon o ratifikaciji sporazuma s Ukrajinom o isporuci oklopnih vozila.

Međutim, odluka je naišla na negodovanje dela prisutnih, pa je sednica dva puta prekidana zbog žestoke svađe poslanika, piše Blitz.Lider bugarske opozicione stranke „Preporod“ Kostadin Kostadinov izrazio je ogorčenje zbog toga što Sofija izdvaja Kijevu milijarde na račun sopstvenih građana.

– U ovoj sali većina očigledno služi stranim nacionalnim interesima – rekao je Kostadinov, prenosi „Gazeta“.

Kako je dodao, još je više ponižavajuće to što bugarske vlasti služe nacionalnim interesima zemlje kao što je Ukrajina.

Po mišljenju Kostadinova, Ukrajina se „lako može nazvati propalom zemljom“.

Kako piše Blitz, njegova izjava je „izazvala ozbiljnu napetost“ u sali, zbog čega je predsedavajući morao da napravi pauzu od 15 minuta.

„Protiv“ veta na odluku o slanju 100 vojnih transportera glasali su GERB-SDS, NP-DB, Pokret za prava i slobode i „Postoji takav narod“. Veto su podržali poslanici BSP i partije „Preporod“, prenosi Radio Bugarska.

Narodna skupština Bugarske je 22. novembra ratifikovala sporazum između Ministarstva unutrašnjih poslova zemlje i Ministarstva odbrane Ukrajine o besplatnom slanju partije starih oklopnih transportera Kijevu. To je učinjeno prilikom odlučivanja o dodatnoj vojno-tehničkoj podršci Oružanim snagama Ukrajine.

Predsednik Radev je 4. decembra vratio na novu raspravu u parlamentu Zakon o potvrđivanju sporazuma kojim Bugarska daje Ukrajini besplatno oklopne transportere.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Nemoj Posle says:

  Kako ono beše poslovica u srBskom jeziku o bugarskoj skupšini - ras..la se. A te,transportere,većinom ruske proizvodnje bolje, upotrebite za duboko oranje zapuštenih poljoprivrednih površina sa kojih ste nekada hranili i sebe i mnoge u jevropi.Uvek ste bili na pogrešnoj strani u svim ratovima,i sada ste na gubitničkoj,a kad bivate kažnjavani za takve postupke o odluke cvilite i tražite sažaljenje.

  • Srb says:

   Pa u Bugarskoj vecinu naroda cine bugarizovani Srbi i manjinski tatar-inguseti koji vladaju. Normalno je da je taj tatarski deo za Ukrajinu i Tatare, a protiv Rusije. Uvek bilo i bice. (I protiv Srbije, naravno).

  • milos says:

   Bugarska nikad nije bila kaznjena za svoje zlocine , uvek je na vreme menjala stranu.

 2. milorad5 says:

  bugari će da najeb. od turaka a onda će turci da najeb.zbog napada na bugarsku od NATO i grčke...biće to zaista smešno iz našeg ugla gledano, šta će se dešavati,ali turci svakako napadajau glupe bugare,po nagovoru NATO,to im je privi korak u ekspanziji,i poslednji,jer NATO će ih navući na suv K., ali bugarima će da presedne...

 3. 1 mnooogo dobar ćo'ek says:

  Bugarska...veeeoma važna za naoruzavsnje Ukrajine🤣...da li im poslati pracke ili koplja made in Bulgaria...🤣🤣🤣

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *