ХАОС У ХРВАТСКОЈ! Истра хоће да се отцепи

HAOS U HRVATSKOJ! Istra hoće da se otcepi

5 jula 2017

Pre nedelju dana u Hrvatskoj je otvoren blog pod nazivom „Republika Istra“. Istoimena stranica na Fejsbuku pokrenuta je krajem prošle godine.

Na blogu, prevedeno na nekoliko jezika, stoji: „Istra — samostalna država. Vajk bila, vajk će biti. Istra je država, Istrijan je nacionalnost, Istrijan je svako onaj ko poštuje sve istarske narodne grupacije, njihove jezike, dijalekte i govore te njihove tradicije, prihvata njene kulture — naročito kulturu suživota, deluje, u granicama svojih mogućnosti i sposobnosti, za unapređenje Istre i za dobrobit njenih građana“, prenosi portal „Indeks“.


„Mi nismo Italijani, nismo Slovenci, nismo Hrvati, mi smo Istrijani i imamo elemente više naroda. Istra počiva na tekovinama antifašizma“, navodi se na blogu.Na stranici na Fejsbuku stoji podatak kako inicijativa datira s kraja prošle godine i da je njen cilj „regionalna autonomija Istre“.

Stranicu je lajkovalo gotovo 2.800 ljudi.

Tanjug

KOMENTARI8 komentara

 1. triglav says:

  istra je bila deo vojvodine krajnske i mletačke republike. politički sistem mletačke republike, venecije, slavije venete, osnovao je u 13. veku dužd petar gradnik, prije toga kapetan galije, podesta (župan) grada capo d'istria (kopar) i ragusa (dubrovnik). duhovni centar venecije je bio u akvileji, u akvilejskoj patrijaršiji. lađa akvilejske crkve okrenuta je prema istoku, ne prema zapadu. ko su to već bili venati, osnivači venecije u današnjoj italiji, vendeje (wendee) na atlantskoj obali francuske, sela vindiš (windisch) na severu švajcarske? verovatno su to bili neki vanjzemaljci. ali o tome danas niko ništa ne zna i sve je tiho bilo.

 2. M says:

  Nezavisna?Tko je il ce biti nezavisan u Novom Svjetskom Poretku?!?A onda slijedi i"povratak" zemlje-nekretnina talijanima itd. s svim elementima od-narodjivanja,kako je to vec pocelo u svijetu.Cak i Njemacka prestaje biti Njemacka,a slicno se dogadja i u Francuskoj,Engleskoj itd.Nezavistan nece moci biti cak ni pojedinac!Osim ako se ne dogodi cudo.

 3. goran says:

  Neko pokrenuo blog i Srbi zamisljaju kako se Istra izdvojila iz Hrvatske. Pa, majku mu vrasku, imate li Vi mozga? Ako je tako, pokrenite blog SLOBODNA SRBIJA, pa oslobodite zemlju, prosto zar ne. Kako se niste setili?

  • Goran NS says:

   Koliko ste samo vojno i politicki podrzavali da se Kosovo i Metohija odcepi od Srbije, red je da vam se vrati bumerang koji ste bacili. Pozdrav.

  • Dragana says:

   Kakve veze imaju Srbi s ovom pricom...Aj izbaci Srbe iz glave pa vidi od tada ksko ces da zivis bez opsesije.. PS i Vojvodina ce se odcepiti i ja sam za to. Svako ima pravo da ode od SOTONA vlastodrzaca.

  • Ovchara says:

   Hrvoje,kopaj kontejnere i ne smrdi ovde nama,svi znamo kakva dte beda i propaliteti u hrvackoj kromanjoniji...za 10 godina po vasim demografima hrvacka ce imati samo 2-2,5 mil.starkelja,svi vam beze, i to pod uslovom da potrajete tih 10 godina,jer kako ste brzo izgubili ndh i hercegbosnu, sumnjam.... Ne znam ko ce vas naseliti, vi mozete da birate izmedju nas i arapa :-))) Ali uglavnom obrali ste zelen bostan, vi necete uskoro postojati na balkanu

 4. Goran NS says:

  I Dubrovnik je na listi za odcepljenje od Hrvatske. Italijani decenijama kukaju za Zadara i ostrva u Jadranskom Moru. Kako je krenulo, svesce se Hrvatska na Zagorski "Pasaluk". Sa Slovenijom jos nije zavrsena prica.

 5. Svetislav Surina says:

  Svaki pokušaj odceplenja dobro bi došao hrvatima.Jednim potezom rešili bi se preostalih iredentista i Rankovićeve ostavštine u Istri.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *