ХАОС У МАЂАРСКОЈ: Ситуација све напетија!

HAOS U MAĐARSKOJ: Situacija sve napetija!

15 septembra 2015

DD2_3551_620x0Više od hiljadu ljudi, koje nisu pustili preko Horgoša 2, stigli su na prelaz Horgoš 1. Ovde ih je dočekala limena kapija, kojom su im zatvorili i ovaj prolaz.

Preko megafona, sa mađarske strane, poručeno im je da ne mogu proći, da ovde ne mogu tražiti azil, da ga potraže u nekoj drugoj zemlji ili da se vrate u Siriju.

“Ne znam zašto su zatvorili, mi ne želimo da tražimo azil u Mađarskoj, želimo da idemo u drugu zemlju. Ne znam gde ćemo, možda ćemo ostati ovde, možda ćemo potražiti krijumčare, ali uvek postoji put”, kaže jedan od izbeglica.

Revoltirane zbog zabrane prolaska, hiljade izbeglica sele su na asfalt i počele štrajk glađu.

„Čekaćemo ovde dok ne otvore granicu“, odlučna je jedna žena.

Samo nekoliko stotina metara dalje, na prelazu Horgoš dva, situacija nešto mirnija, ali ne manje dramatična. Ljudi su ovde razapeli šatore, čekaju da ih neko pusti. Kada shvate da je čekanje uzaludno, kreću ka Horgošu jedan.

„Bežim od rata, išli smo morem, išli kroz šume, sve smo to prošli, a sada ne možemo dalje. Ne znam šta da radim“, kaže izbegli.

Dešavanja na Horgošu ministar Aleksandar Vulin nazvao je brutalnim kršenjem pozicije same Mađarske.

“Još juče su govorili da će zatvoriti granicu za ilegalne prelaske, ali za sve koji žele da izraze nameru za traženje azila omogućiće im da nesmetano uđu na teritoriju Mađarske, kao što vidite od toga nema ništa, kao što vidite ovo je direktno kršenje reči mađarske vlade. Ono što je juče rečeno danas ne važi. Mi zvanično nismo obavešteni da će ovaj prelaz biti zatvoren.“

Iako je juče bilo najava da bi Srbija mogla da pošalje vojsku na granicu, u slučaju da Mađarska počne da vraća izbeglice u Srbiju, ministar Vulin kaže da se za sada o tome na razmišlja.

KOMENTARI3 komentara

  1. miroslav says:

    Vuline ,ne moraju da te obaveste sta ce da rade.To je tvoja komunisticka demagogija.

  2. za ledi ga ga ga ga says:

    Pitajte "ledi" ona za sve zna odgovore, djubretara jedna.

  3. Kulak says:

    Izbjeglice iz Sirije treba naseliti u Bukovicu i Ravne Kotare.To su prostori u unutrašnjosti Dalmacije koje su do 1995. godine naseljavali Srbi.Klima je mediteranska,kao u dobrom dijelu Sirije,a stanovništva osim rijetkih staračkih domaćinstava gotovo da i nema.Kad Hrvati na tom teritoriju ne żele Srbe eto im Sirijci. Idemo Sirijci,samo naprijed.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *