ХАОС У НАЈАВИ: Најављују се ускоро сукоби око ВОЈВОДИНЕ и „САНЏАКА“

HAOS U NAJAVI: Najavljuju se uskoro sukobi oko VOJVODINE i „SANDŽAKA“

13 decembra 2017

Primer Ukrajine jasno najavljuje našu budućnost. Sulejman Ugljanin već traži snage UN u oblasti Novog Pazara, a Nenad Čanak vidi Vojvodinu kao Kataloniju

Zapad uveliko za Srbiju sprema „ukrajinski scenario“ i planira da nam posle Kosova i Metohije otme i Rašku oblast, odnosno Sandžak, ali i Vojvodinu, upozorava ugledni istoričar Čedomir Antić.

U opširnoj analizi geopolitičkih prilika u svetu, Antić je za ‘Sputnjik’ rekao da vidi jasnu vezu između dešavanja u Ukrajini i situacije na Balkanu i poručio da nam primer te zemlje jasno pokazuje kakva nas budućnost čeka!?! Kao posebnu opasnost Antić je istakao separatističke težnje Sulejmana Ugljanina i Nenada Čanka, koji otvoreno rade na cepanju Srbije.

Upitan da prokomentariše crtanje novih granica na Balkanu, Čedomir Antić je rekao da je samo pitanje vremena kada će to postati zvanična politika SAD.

– U Americi već dugo govore o tome. I bivši državni sekretar Džon Keri i potpredsednik Džozef Bajden govorili su i sada govore o liniji vatre i o tome da Srbija mora da zna gde se nalazi. Nama govore da je naš problem samo Kosovo, a suštinski to nije tako. O Vojvodini se, na primer, ne govori ništa skoro dve godine, a sada ođednom neko ko se godinama zaklinjao u EU slavi pokušaj nasilnog otcepljenja Katalonije! I to radi u Novom Sadu, u kome živi 86 odsto Srba!?! Takođe, onaj ko bude rešavao kosovski problem sledeće godine, treba da zna da ga odmah posle toga čeka problem BiH, odnosno Republike Srpske, odnosno Sandžaka… – istakao je Antić, koji tvrdi da Sulejman Ugljanin ima zadatak da u Srbiji napravi ‘malu Bosnu’:

– Ne zaboravite da bivši saveznik svih naših vlada Sulejman Ugljanin već sada traži da UN pošalje svoje vojne snage u oblast Novog Pazara. On traži i prostore u kojima većinski žive Srbi… Dakle, mi tamo potencijalno imamo novu Bosnu, samo umanjenu. I šta ćemo onda? Moramo da budemo principijelni, ali najvažnije pitanje je da li smo sa KiM bili principijelni? U svakom slučaju, primer Ukrajine najavljuje neku našu budućnost. Voleo bih da grešim, ali plašim se da je to tako… – upozorio je Antić.

On se osvrnuo i na nedavne opasne pretnje i pretenzije bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, usmerene prema Srbiji.

– Država koju su on i njegov otac obećali svojim ljudima ne podrazumeva postojanje Srba ni Hrvata. Oni mogu da postoje samo u meri u kojoj to Bošnjaci dozvole, kao neka vrsta bezuticajnih nacionalnih manjina. I zato su planovi Izetbegovića opasni za čitav region… – objasnio je Antić.

I dok Ugljanin i Čanak juče nisu želeli da komentarišu ove navode, analitičar Stevica Deđanski kaže da nam sa Zapada, ali i „iznutra“ slede ozbiljni pritisci.

– Nikome ne odgovara jaka i nezavisna Srbija, pa su svakakvi scenariji mogući, a pritisci su sve jači. Naša opozicija spremna je da proda sve srpske interese, čak i da prolije srpsku krv za malo vlasti, ali verujem u snagu i pamet našeg naroda. Dokle god pokrete separatizma u Srbiji predstavljaju Sulejman Ugljanin i Nenad Čanak, ne treba da se brinemo, jer im je uporište u narodu manje od pola procenta, i to zajedno – ističe Deđanski.

Na drugoj strani, bivši šef diplomatije Živadin Jovanović kaže da nema sumnje da inostrani faktori stoje iza oduzimanja KiM Srbiji i da oni sada podstiču i nove separatističke težnje.

– Pre svega, to je delovanje Nemačke, Velike Britanije i SAD. Još je nemački ambasador Andreas Cobel rekao da ako Srbija nastavi da govori da je Kosovo njeno, može da ostane i bez Sandžaka. Nije to bila metafora, već otvorena pretnja… – objašnjava Jovanović, dodajući da su pojedini srpski političari samo marionete u rukama Zapada.

– Čanak i Ugljanin su bili deo Vlade i srpska politička elita snosi veliku odgovornost što ih je primila u svoje strukture. Oni uz snažnu podršku stranaca razaraju Srbiju, oni su oruđe za geopolitičke ciljeve SAD, Nemačke, Britanije… – zaključuje Jovanović.

Evropa nam šalje poruku po Haradinaju

Čedomir Antić se osvrnuo i na nedavno skidanje premijera lažne države Kosovo Ramuša Haradinaja sa Interpolove poternice, poručivši da je Evropa ovim potezom jasno pokazala kako vidi nas, a kako Albance.

– Haradinaj je najjasniji simbol našeg statusa. Njega je predstavnik UN primio na kafu kad je odlazio! Čoveka koji je svojim rukama ubijao druge ljude, kriminalca po svim osnovama!?! Možda nikada ne budemo u EU i smatram da ne treba da budemo, već da razmišljamo o našim nacionalnim i državnim interesima. Ako nam ne daju ista prava kao Albancima, nama nije mesto tamo… – napominje Antić.

(Informer)

KOMENTARI3 komentara

  1. Dule says:

    Ovo je samo predsednikov spin pred skoro davanje stolice Haradinaju u UN

  2. Deki says:

    Ukrajina se neće desiti u Srbiji jer imamo prozapadnog predsednika i vladu. Šta EU zatraži to Vučić "kompromisno" pokloni kao KiM. Briselski sporazum je bio izdajnički i protivustavan tako ako Vučić ostane na vlasti u Srbiji do 2025 ( kao gradonačelnik Bg, direktor zelenila ili predsednik FK CZ, nema veze biće uvek Prvi čovek Srbije) pitanje je oće li išta osim opštine Beograd ući u EU

  3. Bela says:

    Kao da nema Ustava. Kao da nemaju definiciju šta je u suprotnosti sa Ustavom i zakonom, šta ugrožava teritorijalnu celovitost i bezbednost te kao ne mogu da reaguju. separatizam, ideje koje nisu u duhu očuvanja državne zajednice i mogu ugroziti njenu celoviost su kažnjive. Imaju tolkiko policije, sudove, organe vlasti, tako da je nepojmljivo da konstatuju, razgovaraju i pregovaraju sa likovima koji otvoreno protivustavno istupaju. Zbog nakaradnog i neozbiljnog shvatanja politike imali smo proble, rat i svako zlo. Imali smo i imamo "paravojne snage". zamislite da u jednoj Nemačkoj, Švedskoj, Norveškoj imate paravojne snage, separatiste koji naoružavaju i obučavaju bande i da to prolazi. Naša policija je neviđeno korumpirana, političari neviđeno glupi i neodgovorni, i za to nam se dešavaju ovakve neverovatne situacije. Vlast treba da zna kojom državom upravlja, šta je nedopustivo jer istu državu ugrožava i da reaguje. Naši su političari "dragačevske trube" za svaku normalnu priču o politici. Amerika "štiti svoje interese i van svojih granica primenjujući silu, mi ne štitimo naše interese ni unutar granica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *