ХАОС У НАТО ПАКТУ – ОКРИВЉУЈУ ЈЕДНИ ДРУГЕ: Столтенберг открио које земље су покренуле операцију против Гадафија

HAOS U NATO PAKTU – OKRIVLJUJU JEDNI DRUGE: Stoltenberg otkrio koje zemlje su pokrenule operaciju protiv Gadafija

13 novembra 2018

Operaciju u Libiji nije inicirao NATO, već nekoliko evropskih država koji su kasnije shvatile da je potrebna pomoć Alijanse, izjavio je generalni sekretar organizacije Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je na konferenciji u Berlinu izjavio da će „evropski saveznici nekad nešto morati da urade bez SAD“: samo je više operacija sa Amerikancima i često postoji potreba za njima.„Dobro se sećam operacije u Libiji, jer sam tada bio premijer Norveške i Norveška joj se pridružila“, dodao je on.

Po rečima generalnog sekretara NATO-a, „libijska operacija od početka nije bila operacija NATO-a, već Evrope. I to ne Nemačke, već više Francuske i Velike Britanije“.

Za vreme razmatranja situacije u Libiji u Parizu, „NATO-a nije bilo za stolom“, ali su kasnije zemlje-inicijatori shvatili da im je potrebna pomoć Alijanse i SAD „u njihovim komandnim strukturama i mogućnostima“.

Posle svrgavanja i ubistva Moamera Gadafija 2011. za vreme oružanog sukoba, Libija doživljava period oštre krize. U zemlji vlada dvovlašće: na istoku države u gradu Tobruku radi parlament kojeg je izabrao narod, a na Zapadu u glavnom gradu Tripoliju nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva sa Faezom Saradžem na čelu, koja je formirana uz podršku UN i Evrope. Vlast istočnog dela zemlje deluje nezavisno od Tripolija i sarađuje sa nacionalnom vojskom sa Halifom Haftarom na čelu, koji vodi rat sa ekstremistima. U Parizu su se u maju strane političkog sukoba dogovorile da će 10. decembra održati nove predsedničke i parlamentarne izbore.

KOMENTARI6 komentara

 1. raikkonen says:

  koje bre presednicke i parlamentarne izbore..tamo se ne zna ko pije ko placa..banditi jedni,izazivaci haosa i destrukcije..rat treci po redu je neminovan,maa koshtalo kolko koshta!! treba dav se iznaj..o mile majke!!

 2. Velika Metla says:

  Pošto vas naci-natovski šljam ne mogu privesti pravdi,onda treba pravdu k vama privesti,i pozatvarati vas na duuuuuuge robije,zbog uubitstava i pljački Libije i nedužnih civila,kao i legitimno izabrane vlasti i predsednika Gadafija! Šljam zapadnjački! Sotonina paščad i služinčad odvratna bezbožna!

 3. Deda Micko says:

  Jevrejin Sarkozi je bio glavni u rusenju Gadafija.

  • test01 says:

   Upravo tako i to zato sto je Gadafi ustvari pomogao Sarkoziju da dodje na vlast - pozajmio je pare za kampanju. Ovako se jesa resio duga i jos su opljackali bilione !!!!

 4. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Nadam se da ćete i vi da doživite kakvu "operaciju" po norveškoj, rusku naizglednije.

 5. ivonaabc says:

  Gamad imperijalistička - ratnim strojem UNIŠTAVAJU SUVERENE države diljem planeta a lažima u tu PRLJAVU rabotu uvlače i zemlje "saveznice" kao u ovom slućaju članice NATO-a . Kad se ratna prašina slegne vide se posljedice - haos , razaranje i pljačka a ISTINA polako izlazi na vidjelo . Je li Iran slijedeća meta ili je PREVELIK ZALOGAJ ? Koga Iran ugrožava , čemu sankcije , ko ima pravo suverenoj zemlji nametati "svoja" pravila , svoje vrijednosti . Iranci su izabrali svoj put i svoju vlast , ONI će je i smijeniti prije ili kasnije i ne treba im vanjski "podražaj" ! Njihovo je suvereno pravo da sami odluče o svojoj sreči ili nesreči i ne trebaju niti Ameriku niti Rusiju , niti NATO , ne trebaju nikoga osjm sebe samih !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *