HAOS U PARIZU: Pucnjava, požari, demonstracije

HAOS U PARIZU: Pucnjava, požari, demonstracije

21 jula 2014

tmp_pariz-protesti-11726544556Pro-palestinska francuska omladina, prkoseći zabrani protesta protiv ofanzive Izraela u Gazi, sukobila se u nedelju sa policijom u severnom predgrađu Pariza -Sarselu, koja je uzvratila suzavcem i gumenim mecima.

Policija, uz podršku helikoptera, odgovorila je kako bi razbila nasilne demonstracije, čiji su učesnici palili automobile, pljačkali radnje i napali dve sinagoge.

Grupa koja predstavlja Jevreje u Francuskoj CRIF saopštila je u nedelju uveče da je grupa demonstranata sa metalnim šipkama okružila sinagogu u Sarselu, a da su na sinagogu u obližnjem predgradju Garž le Gones demonstranti bacali molotovljeve koktele izazvavši manji možar koji je brzo ugašen.

Ovo je drugi put za dva dana da su pro-palestinske demonstracije u Francuskoj prerasle u nasilje.

U Parizu u subotu, pro-palestinska omladina je palila automobile i razbijala izloge radnji u predgradju gde većinu čine imigranti.

Protest u nedelju, poput onog u subotu u Parizu je zabranjen, podsetila je američka agencija.

Ministar unustrašnjih poslova Francuske Bernar Kaznev osudio je „nedopustive akte antisemitizma“ na protestu u Parizu protiv ofanzive Izraela u pojasu Gaze na kome je došlo do velikih nereda i sukoba sa snagama reda.

„Kada uništavate sinagogu, kad palite radnje jer je njen vlasnik Jevrejin, vi činite antisemitski akt“, rekao je Kaznev novinarima ispred sinagoge u severnom predgradju Pariza, Sarselu, koje je juče bilo poprište sukoba policije i demonstranata.

Ministar je istakao da „ništa ne može da opravda takvo nasilje“ i da je nedopustivo da se napadaju radnje samo zato što su njihovi vlasnici Jevreji, prenosi AFP.On je prokomentarisao i odluku vlasti da zabrane organizovanje ovog protesta.

„Nije zabrana dovela do nasilja, već je nasilje dovelo do zabrane“, insistirao je Kaznev u izjavi novinarima.

KOMENTARIJedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *