ХАОС У ВАШИНГТОНУ: НЕ ЖЕЛИ ДА ШАЉЕ ОРУЖЈЕ ИЗРАЕЛУ, почеле „падати“ оставке званичника због Бајденових одлука

HAOS U VAŠINGTONU: NE ŽELI DA ŠALJE ORUŽJE IZRAELU, počele „padati“ ostavke zvaničnika zbog Bajdenovih odluka

19 oktobra 2023

ZVANIČNIK Stejt departmenta koji je radio na transferu oružja stranim silama Džoš Pol podneo je ostavku zbog načina na koji Bajdenova administracija želi da reši sukob u Izraelu i Gazi.

Ovo je bila neobična javna demonstracija neslaganja unutar spoljnopolitičkog aparata predsednika Bajdena, koji je radio na sprečavanju da se takvi izrazi frustracije preliju u javnost, piše „Vašington post“.Pol je proveo više od 11 godina na funkciji koja koordinira odnose sa Kongresom i javne poruke za ključnu kancelariju koja se bavi vojnom pomoći. Rekao je da ne može da podnese nastavak posla za koji je rekao da doprinosi smrti palestinskih civila.

„Zapazili smo užas onoga što je Hamas uradio i razmere toga. I zato se plašim razmera potencijalnog odgovora Izraela ili tekućeg odgovora Izraela“, rekao je Pol u intervjuu. „Priznajem pravo izraelske vlade da odgovori i da se brani, ali se pitam koliko palestinske dece mora da umre u tom procesu“.

Pol je rekao da snažna američka vojna pomoć Izraelu efektivno daje zemlji zeleno svetlo da radi šta želi protiv Gaze, bez obzira na žrtve civila.

Izraelska vlada je izjavila da planira da uništi Hamas i poručila je stanovnicima grada Gaze i severnog dela Gaze da se pomeraju ka jugu, što je zahtev za koji su posmatrači UN objavili da će izazvati humanitarnu katastrofu.

Stejt department je odbio da komentariše ostavku, pozivajući se na politiku o kadrovskim pitanjima.

Pol je rekao da se susreo sa drugim dilemama dok je radio na vojnoj pomoći unutar Stejt departmenta, ali da je uvek osećao da može da „skrene stvari u pravom smeru“. Ovaj put nije tako, što je bio i najveći razlog zašto je podneo ostavku, rekao je.

– O ovome nema pitanja. Nema prostora za suštinsko neslaganje unutar sistema po ovom pitanju. I to me je dovelo do moje odluke – rekao je on.Kako je dodao, nije postojao nijedan hitan trenutak koji je doveo do njegove ostavke, samo osećaj da je učesnik u nizu odluka sa kojima se nije slagao i da se osećao nemoćnim da utiče.

Polova karijera ali i akademsko usavršavanje vezani su za Izrael i Palestince. Napisao je magistarski rad o izraelskoj borbi protiv terorizma i građanskim pravima, a radio je u Ramali, na Zapadnoj obali, na upravljanju bezbednosnim sektorom sa palestinskim vlastima.

U svom pismu ostavke naveo je da ima „duboke lične veze sa obe strane u sukobu“.

(RT Balkan)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *