ХАОС У ВОЈНОМ СВЕТУ: Руси се докопали онога, чиме је Трамп претио Русији! АМЕРИКАНЦИ У „ШАЦИ“!

HAOS U VOJNOM SVETU: Rusi se dokopali onoga, čime je Tramp pretio Rusiji! AMERIKANCI U „ŠACI“!

27 aprila 2018

NEKI vojni eksperti događajem od strateškog značaja smatraju Asadovu predaju Rusiji najnovijeg modela američkih krstarećih raketa „Tomahavk“ (RGM-109E Tomahawk Block IV), a možda taktičke krstareće stelt-rakete AGM-158A/B JASSM-ER.

Ova druga bi bila posebno važan i vredan „ulov“. Pogotovo što im je „pamet“ – koju je pre neki dan na sva usta hvalio Donald Tramp – ostala neoštećena.

Već su se zato pojavila pitanja: šta će Rusija sa njima uraditi, odnosno -kojim svojim stručnjacima će ih prvo poslati?

Svi se manje-više slažu da će im krajnje odredište biti Centralni naučno-istraživački institut Snaga vazdušno-kosmičke odbrane, u kojem već postoje makete (u srazmeri 1:1), kao i realni prototipovi, zapadnoevropskih i američkih sredstava za vazdušne napade.

Rusi – bar tako tvrde – nisu uspevali poslednjih godina da opredele neke njene bitne parametre jer nisu imali podatke o korišćenim materijalima „gutačima zvuka“.Najvažnija etapa u proučavanju dopremljenih raketa imaće u svom središtu algoritme radioelektronske opreme rakete „JASSM-ER“, naročito njenog inercionog navigacionog sistema i modula stabilnosti trajektorije i potvrđivanja „hvatanja“ cilja BIA („Bomb Impact Assestment“) pomoću infracrvenog senzora u glavi rakete.

Ako je Rusima pod ruku zaista došla „JASSM-ER“ sa INS „upakovanom“ treajektorijom leta – imaće na raspolaganju iscrpne odatke o taktici izvoenja udara koja uzima u obzir lokalni reljef.

Biće za ruske stručnjake zanimljivo i da saznaju koje „pozicione rejone“ sirijske PVO nisu uspeli na vreme da otkriju američki avioni za radioelektronsku špijunažu RC-135W „Rivet Joint“.

Njihov ništa manji interes izazvaće i metodi šifrovanja paketa podataka koje je moćni 25-vatni predajnik BIA slao „Rivet Džointu“.

Važnost će imati i momenat uključivanja tog modula u toku samog leta rakete, što će omogućavati (kad bude „dešifrovano“) otkrivanje položaja raketa AGM-158A/B znatno pre nego što ih je dosad mogao da otkrije ruski leteći radar A-50U.

Rusi će takođe moći i da odrede dijapazon rada infracrvenog senzora smeštenog ispod „nosa“ JASSM-ER. Jer, to će im dati priliku da smisle nove infracrvene zamke za Amerikance.

Identična testiranja će proći i poslednja verzija „Tomahavka“ RGM-109E.

Sve u svemu, ruska PVO/PRO imaće nekoliko narednih godina Amerikance „u šaci“.

Jer, da bi povratili izgubljeni nivo tajnosti tehnologija JASSM/-ER i „Tomahawk Block IV“ Pentagonu i kompaniji „Raytheon“ biće potrebne stotine miliona dolara i nekoliko godina.

(Fakti)

KOMENTARI6 komentara

 1. arso says:

  Ne bih se bas zaletao sa ovakvim pricama, jer ni na mobilnom telefonu kada stavis sifru, nije lako doci do podataka, a kamo li na ovakvoj tehnologiji, bez obzira na nivo strucnosti, koji nije za podcenjivanje. Materijal sastav da, neka resenja, ali softver i elektronika, videcemo. Jer nelogicno mi je da te rakete ,zbog ovih situacija nemaju dugme za samounistenje ili naknadno unistenje na kod. Ovo mi lici na majstora sa prozorom, sto je naopako ugradio kvaku.

 2. M says:

  To je vjerovatno isto učinila i USA s svom ruskom vojnom opremom izvezenom-prodanom vani(S-300,itd.)!A ako uspiju ovo što su Rusi uhvatili,da"nestane"prije istrage,onda su zbilja jaki(novac i organizacija vrte gdje ni bušilica neće)!

 3. zlatko says:

  Da, da bi nadoknadili narušenu tajnost trebaće im dosta vremena i novca. Ali ne pominju se ljudi, stručnjaci, naučnici, kojih je Amerika nekad imala u izobilju, a danas se to prilično istanjilo, za šta su uglavnom sami krivi. Tako, pitanje je kad će i da li će ikad biti nadoknadjeno izgubljeno.

 4. Ready GO! says:

  Da kao da Ameri nisu predvideli i tu opciju da raketa padne u neprijateljske ruke. Onog momenta kada je pogodjena ili ne ide ka svom cilju u njoj se aktivira program za samouništenje softvera. Tako da kada tresne o zemlju čisto sumnjam da od te rakete osim za suvenire mogu išta drugo da iskoriste. I nadam se pre nego je unesu u prostoriju za ispitivanje da će izvaditi exploziv iz nje.

 5. M says:

  A možda su i lažnjak-nove-pametne,podmetnute da tako izgledaju i navedu na krivi put?!?

 6. Zaharije qSerak says:

  Neka pošalje onim svojim stručnjacima koji rade i razvijaju Ameriku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *