ХАОС ВЛАДАЈУЋЕ СТРУКТУРЕ У ЦРНОЈ ГОРИ: Због литије Милова странка и власт се осипају! СТВАРИ МУ ИЗМИЧУ КОНТРОЛИ

ХАОС ВЛАДАЈУЋЕ СТРУКТУРЕ У ЦРНОЈ ГОРИ: Због литије Милова странка и власт се осипају! СТВАРИ МУ ИЗМИЧУ КОНТРОЛИ

5 фебруара 2020

Литије на којима се окупљају десетине хиљада грађана наносе поприличну штету ДПС-у, који у изборној години има проблем осипања бирачког тела, пишу Вијести.

Саговорници подгоричког листа кажу да је Демократска партија социјалиста изгласавањем Закона себи нанео несагледиву политичку штету, чега су свесни и у самом врху те партије, због чега неће “скрштених руку” посматрати развој ситуације.То је, наводи се, јасно и из порука које се од 18. јануара шаљу након седница општинских одбора, које обилазе високи партијски званичници и свакодневног инсистирања да су литије политички скупови уперени против државе.

ДПС од пре неколико дана и отворено сугерише својим актиивстима да им није место на литијама, и да у супротном немају шта да траже у партији.

Политички аналитичар Драгиша Јањушевић казао је за Вијести да је очигледно да све масовније литије наносе поприличну штету ДПС-у, чим покушава да је санира и председник државе и ДПС-а Мило Ђукановић обилазећи општинске одборе.

“Настала штета, по њиховим проценама, сигурно није мала, док се то ради са тог нивоа и кад су им општински одбори у перманентним заседањима…”, оценио је Јањушевић.

Председник ДПС-а у Тивту је поручио присталицама да не дозволе да се њихова верска слобода злоупотребљава на начин на који се то чинило да би се срушила Црна Гора, а председница тиватског одбора Јованка Лаличић рекла је да су чланови ДПС-а који учествују у литијама залутали у партију.

Оценивши да у партијском смислу, ДПС већ не “седи скрштених руку”, Јањушевић појашњава да се, у контексту извршне власти, влада налази у једној пат позицији – нити може да повуче закон, што би значило знак слабости и предаје у том сукобу, а с друге стране, у партијском смислу, губе значајно бирачко тело.

“Влада је у пат позицији, која јој не одговара, јер у партијском смислу губе значајно бирачко тело и изборна је година, време цури. Није се радило на изборном законодавству, није се радило на многим стварима које је тражила опозиција да би изашла на изборе, тако да се и у погледу извршне власти, такође, трпи велика штета”, оценио је Јањушевић.

Он је казао да се проблеми ДПС-а усложњавају, наводећи да у изборној години имају најбитнији проблем – осипање бирачког тела.

Истраживање Центра за демократију и људска права за децембар, показало је да је рејтинг ДПС-а од јула порастао са 34 на 37 процената, али да се партија није вратила на позицију коју је имала у децембру 2018. када је имала 41,5 одсто подршке.

Истраживања која су радиле поједине партије указују на повећање броја апстинената, али она нису доступна јавности.

Из ДПС-а нису одговорили на питања – да ли сматрају да су литије смањиле поверење бирача и шта ће тим поводом предузети.

Посланица Демократског фронта (ДФ) Бранка Бошњак оценила је да су из ДПС-а, тиме што су “дирнули у питање вере”, осудили себе на пропаст.

Kонстатовала је да Ђукановић отворено показује нервозу и да је сигурна да ће учинити све да испровоцира ексцесе:

“Зато не треба наседати и треба бити мудар и не дозволити да нас испровоцира. Зверско хапшење мајке Милана Kнежевића и претресање кућа присталица ДФ-а је ништа друго до провокација, која је имала за циљ увођење ванредног стања и изазивање немира. Није им успело. А који ће следећи атак бити остаје да се види.”

Потпредседник демократа Албин Ћеман казао је да ДПС своје чланове одговара од присуства на литијама, а сутра их подстиче да истим присуствују.

“Све то представља изразе напора да се некако искобељају из, по њих, никад незавидније, политичке ситуације. Највише их ”жуља” заједништво које је обновљено у светињама свих конфесија, на улицама и трговима градова у Црној Гори. Боли их што нису успели да посвађају Црну Гору, као што су намеравали и од чега не одустају”, казао је Ћеман.

Из Социјалистичке народне партије (СНП), Вијестима је речено да су литије вероватно ослабиле снагу владајуће партије: “И ово не чуди, јер неки њихови челници, иначе атеисти, нису осетили снагу вере која се акумулира у народу и превидели су чињеницу да се народ коначно ослободио стеге и страха и да је овај циљ због којег протестују много већи и светији него што су то партијски интереси”.Оцењују да ДПС-у ништа не преостаје него да на миран и разуман начин посматрају литије, јер би се сваки други потез или радња окренули против њих самих.

Члан Главног одбора Демоса Вуко Влаховић оценио је да је извесно да један део грађана који учествује на литијама, припада како бирачком корпусу, тако и чланству ДПС-а.

Генерални секретар ГП УРА Милета Радованић оценио је да неспремност да се у земљи води дијалог око најважнијих питања и проблема и недостатак било какве одговорности пред грађанима сада и те како кошта ДПС.

Он је истакао да је иницијална замисао Ђукановића вероватно била да се читава ова прича држи на контролисаном сукобу, где ће он успевати да поентира и себе представи као јединог заштитника државе.

“Но, ствар му је по свему судећи измакла контроли, јер су грађани очигледно нашли додатни мотив да покажу незадовољство овим законом”, казао је он.

(Тањуг)

KOMENTARI8 коментара

 1. Djoka Brica says:

  Tesko ce se ovaj djavo ziv povuci.

 2. filip says:

  Članovi DPS-a koji učestvuju u litijama kažu da su zalutali u partiju i to je tačno. Svaki koji ima iole ljudsko u sebi tamo je zalutao. Drugo, Milo gubi kompas i opasno se poigrava sa narodom gde posledice mogu da budu više nego tragične. Očigledno glava mu je na panju, a ko mu je tamo postvio vidi se po tome ko mu pomaže i ko ga podstiče na takvo ponašnje. Daj bože da se ovo završi kako treba. Silom se ne može nekom uterati pamet.

 3. Бели Орао says:

  Требали су и раније да бјеже јер тај идиот ЂуКоњина је капетан титаника , ко је паметан већ га је напустио а ко није нек са џукелом потоне!!!

  • Milos says:

   Covek vlada drzavom 30 godina kao svojom firmom.Nijedan diktator nije prepustio vlast tek tako.Ovo mora da bude zadnja godina vladavine Mila i Vucica.Moraju da se zbace pa svaku cenu jer sluze srpske neprijatelje.Oni su neprijatelji.

   • Milan says:

    Firma Crna Gora ima godišnje oko 2,2 miliona turista ili još više. Ako Milo pokrene juriš na vernike najpre će trpeti turizam jer on ne trpi nemirne i nestabilne situacije. Turizam u Crnoj Gori je vodeća delatnost i značajan (verovatno glavni) izvor prihoda. A što se tiče parlamentarnih izbora pita se onaj ko broji, te prebrojaće Milo glasove u korist svog DPS-a.

   • Milan says:

    Diktator je naredio parlamentu Crne Gore da izglasa ovaj Zakon o "slobodi" veroispovesti i time je sam sebi pucao u noge. Milo sam sebi ubrzava kraj vladavine, a kako će taj kraj izgledati imajući u vidu da je to diktatura upakovana recimo u celofan, e to zna samo onaj gore na nebesima.

  • oko says:

   dukanovic mile ima podrsku od svih katulika i muslimana u svetu , srbi u crnoj gori ce izgubiti sve isto ko srbi u srbskoj krajini u hrvatskoj republici, zapadu i uniji pase dase srbi pobune i dignu protiv dukanovica zakona srbi nemou se boriti protiv hrvatske i albanije i federacije bosne i hercegovine i nato pakta , srbi u crnoj gori trebaju ici po svetu traziti saveznika da ih spasi od genocida koji im spremaju rvati i albanci ne rat nikako prihfatiti sa milom dukanovica jer crvene ustase vladaju sa crnom gorom - sekula drljevic poglavar

 4. Istina says:

  Polako Mili, polako, zakon nemože biti jači od naroda, naterati narod da ne poštuje boga je pljuvanje sebi u tanjir. Pogrešno su ocenili narod Svetosavski- ravnoapostolski. Nije jim dovoljno što su opljačkali narod švercom i kradjom nego bi još u veru i crkvu da švrljaju zato jim igra mečka na vratima uskoro će da vide kolika je SLOGA napaćenog naroda, pa će i NATO da se pita gde su pogrešili. Diktatura trči poslednji krug u Crnoj Gori - zažaliće što su izglasali zakon, narodu su otvorene oči...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u