ХАОС ВЛАДАЈУЋЕ СТРУКТУРЕ У ЦРНОЈ ГОРИ: Због литије Милова странка и власт се осипају! СТВАРИ МУ ИЗМИЧУ КОНТРОЛИ

HAOS VLADAJUĆE STRUKTURE U CRNOJ GORI: Zbog litije Milova stranka i vlast se osipaju! STVARI MU IZMIČU KONTROLI

5 februara 2020

Litije na kojima se okupljaju desetine hiljada građana nanose popriličnu štetu DPS-u, koji u izbornoj godini ima problem osipanja biračkog tela, pišu Vijesti.

Sagovornici podgoričkog lista kažu da je Demokratska partija socijalista izglasavanjem Zakona sebi naneo nesagledivu političku štetu, čega su svesni i u samom vrhu te partije, zbog čega neće “skrštenih ruku” posmatrati razvoj situacije.To je, navodi se, jasno i iz poruka koje se od 18. januara šalju nakon sednica opštinskih odbora, koje obilaze visoki partijski zvaničnici i svakodnevnog insistiranja da su litije politički skupovi upereni protiv države.

DPS od pre nekoliko dana i otvoreno sugeriše svojim aktiivstima da im nije mesto na litijama, i da u suprotnom nemaju šta da traže u partiji.

Politički analitičar Dragiša Janjušević kazao je za Vijesti da je očigledno da sve masovnije litije nanose popriličnu štetu DPS-u, čim pokušava da je sanira i predsednik države i DPS-a Milo Đukanović obilazeći opštinske odbore.

“Nastala šteta, po njihovim procenama, sigurno nije mala, dok se to radi sa tog nivoa i kad su im opštinski odbori u permanentnim zasedanjima…”, ocenio je Janjušević.

Predsednik DPS-a u Tivtu je poručio pristalicama da ne dozvole da se njihova verska sloboda zloupotrebljava na način na koji se to činilo da bi se srušila Crna Gora, a predsednica tivatskog odbora Jovanka Laličić rekla je da su članovi DPS-a koji učestvuju u litijama zalutali u partiju.

Ocenivši da u partijskom smislu, DPS već ne “sedi skrštenih ruku”, Janjušević pojašnjava da se, u kontekstu izvršne vlasti, vlada nalazi u jednoj pat poziciji – niti može da povuče zakon, što bi značilo znak slabosti i predaje u tom sukobu, a s druge strane, u partijskom smislu, gube značajno biračko telo.

“Vlada je u pat poziciji, koja joj ne odgovara, jer u partijskom smislu gube značajno biračko telo i izborna je godina, vreme curi. Nije se radilo na izbornom zakonodavstvu, nije se radilo na mnogim stvarima koje je tražila opozicija da bi izašla na izbore, tako da se i u pogledu izvršne vlasti, takođe, trpi velika šteta”, ocenio je Janjušević.

On je kazao da se problemi DPS-a usložnjavaju, navodeći da u izbornoj godini imaju najbitniji problem – osipanje biračkog tela.

Istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava za decembar, pokazalo je da je rejting DPS-a od jula porastao sa 34 na 37 procenata, ali da se partija nije vratila na poziciju koju je imala u decembru 2018. kada je imala 41,5 odsto podrške.

Istraživanja koja su radile pojedine partije ukazuju na povećanje broja apstinenata, ali ona nisu dostupna javnosti.

Iz DPS-a nisu odgovorili na pitanja – da li smatraju da su litije smanjile poverenje birača i šta će tim povodom preduzeti.

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak ocenila je da su iz DPS-a, time što su “dirnuli u pitanje vere”, osudili sebe na propast.

Konstatovala je da Đukanović otvoreno pokazuje nervozu i da je sigurna da će učiniti sve da isprovocira ekscese:

“Zato ne treba nasedati i treba biti mudar i ne dozvoliti da nas isprovocira. Zversko hapšenje majke Milana Kneževića i pretresanje kuća pristalica DF-a je ništa drugo do provokacija, koja je imala za cilj uvođenje vanrednog stanja i izazivanje nemira. Nije im uspelo. A koji će sledeći atak biti ostaje da se vidi.”

Potpredsednik demokrata Albin Ćeman kazao je da DPS svoje članove odgovara od prisustva na litijama, a sutra ih podstiče da istim prisustvuju.

“Sve to predstavlja izraze napora da se nekako iskobeljaju iz, po njih, nikad nezavidnije, političke situacije. Najviše ih ”žulja” zajedništvo koje je obnovljeno u svetinjama svih konfesija, na ulicama i trgovima gradova u Crnoj Gori. Boli ih što nisu uspeli da posvađaju Crnu Goru, kao što su nameravali i od čega ne odustaju”, kazao je Ćeman.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP), Vijestima je rečeno da su litije verovatno oslabile snagu vladajuće partije: “I ovo ne čudi, jer neki njihovi čelnici, inače ateisti, nisu osetili snagu vere koja se akumulira u narodu i prevideli su činjenicu da se narod konačno oslobodio stege i straha i da je ovaj cilj zbog kojeg protestuju mnogo veći i svetiji nego što su to partijski interesi”.Ocenjuju da DPS-u ništa ne preostaje nego da na miran i razuman način posmatraju litije, jer bi se svaki drugi potez ili radnja okrenuli protiv njih samih.

Član Glavnog odbora Demosa Vuko Vlahović ocenio je da je izvesno da jedan deo građana koji učestvuje na litijama, pripada kako biračkom korpusu, tako i članstvu DPS-a.

Generalni sekretar GP URA Mileta Radovanić ocenio je da nespremnost da se u zemlji vodi dijalog oko najvažnijih pitanja i problema i nedostatak bilo kakve odgovornosti pred građanima sada i te kako košta DPS.

On je istakao da je inicijalna zamisao Đukanovića verovatno bila da se čitava ova priča drži na kontrolisanom sukobu, gde će on uspevati da poentira i sebe predstavi kao jedinog zaštitnika države.

“No, stvar mu je po svemu sudeći izmakla kontroli, jer su građani očigledno našli dodatni motiv da pokažu nezadovoljstvo ovim zakonom”, kazao je on.

(Tanjug)

KOMENTARI8 komentara

 1. Djoka Brica says:

  Tesko ce se ovaj djavo ziv povuci.

 2. filip says:

  Članovi DPS-a koji učestvuju u litijama kažu da su zalutali u partiju i to je tačno. Svaki koji ima iole ljudsko u sebi tamo je zalutao. Drugo, Milo gubi kompas i opasno se poigrava sa narodom gde posledice mogu da budu više nego tragične. Očigledno glava mu je na panju, a ko mu je tamo postvio vidi se po tome ko mu pomaže i ko ga podstiče na takvo ponašnje. Daj bože da se ovo završi kako treba. Silom se ne može nekom uterati pamet.

 3. Beli Orao says:

  Trebali su i ranije da bježe jer taj idiot ĐuKonjina je kapetan titanika , ko je pametan već ga je napustio a ko nije nek sa džukelom potone!!!

  • Milos says:

   Covek vlada drzavom 30 godina kao svojom firmom.Nijedan diktator nije prepustio vlast tek tako.Ovo mora da bude zadnja godina vladavine Mila i Vucica.Moraju da se zbace pa svaku cenu jer sluze srpske neprijatelje.Oni su neprijatelji.

   • Milan says:

    Firma Crna Gora ima godišnje oko 2,2 miliona turista ili još više. Ako Milo pokrene juriš na vernike najpre će trpeti turizam jer on ne trpi nemirne i nestabilne situacije. Turizam u Crnoj Gori je vodeća delatnost i značajan (verovatno glavni) izvor prihoda. A što se tiče parlamentarnih izbora pita se onaj ko broji, te prebrojaće Milo glasove u korist svog DPS-a.

   • Milan says:

    Diktator je naredio parlamentu Crne Gore da izglasa ovaj Zakon o "slobodi" veroispovesti i time je sam sebi pucao u noge. Milo sam sebi ubrzava kraj vladavine, a kako će taj kraj izgledati imajući u vidu da je to diktatura upakovana recimo u celofan, e to zna samo onaj gore na nebesima.

  • oko says:

   dukanovic mile ima podrsku od svih katulika i muslimana u svetu , srbi u crnoj gori ce izgubiti sve isto ko srbi u srbskoj krajini u hrvatskoj republici, zapadu i uniji pase dase srbi pobune i dignu protiv dukanovica zakona srbi nemou se boriti protiv hrvatske i albanije i federacije bosne i hercegovine i nato pakta , srbi u crnoj gori trebaju ici po svetu traziti saveznika da ih spasi od genocida koji im spremaju rvati i albanci ne rat nikako prihfatiti sa milom dukanovica jer crvene ustase vladaju sa crnom gorom - sekula drljevic poglavar

 4. Istina says:

  Polako Mili, polako, zakon nemože biti jači od naroda, naterati narod da ne poštuje boga je pljuvanje sebi u tanjir. Pogrešno su ocenili narod Svetosavski- ravnoapostolski. Nije jim dovoljno što su opljačkali narod švercom i kradjom nego bi još u veru i crkvu da švrljaju zato jim igra mečka na vratima uskoro će da vide kolika je SLOGA napaćenog naroda, pa će i NATO da se pita gde su pogrešili. Diktatura trči poslednji krug u Crnoj Gori - zažaliće što su izglasali zakon, narodu su otvorene oči...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *