Haos

Haos

16 maja 2014

Tihana_TomicicPiše: Tihana Tomičić

Trenutna situacija je ovakva: Vojko Obersnel i Zlatko Komadina obojica su protiv smjene Slavka Linića, a time i protiv šefa stranke Zorana Milanovića na toj temi. Ministar Željko Jovanović je protiv njih, a za Milanovića, što mu jako zamjera baza u Rijeci koja je prolinićevska, ali – ups -baze nema, barem kako tvrde iz Milanovićeva kruga gdje se pitaju po čemu bi riječki SDP sa svojih 300 aktivnih članova više vrijedio od jednog zagrebačkog kvarta sa isto toliko članova. Uostalom, »isto ono što Obersnel zamjera Milanoviću, da stranku vodi iz Banskih dvora, a ne sa Iblera, to sam radi u Rijeci, gdje SDP vodi s Korza 16, a ne iz Ciottine – pa nek’ se onda vrati u Ciottinu i tamo razgovara sa Hrvojem Štefanom koji mu je uzeo 35 posto u stranci«, govore mu u vrhu stranke…

Što misli baza nitko nema pojma, ali srećom nikog nije ni briga. U cijeloj toj frci oko smjene Linića gradonačelnik i župan samo su međutim prividno na istoj strani, jer bi Komadina vjerojatno želio biti nasljednik Milanovića, sad kad ga svrgnu (osim što se ne zna – tko će ga zapravo svrgnuti), ali Obersnel ga nikako ne želi pa gura Tonina Piculu, što Komadinu smeta, a to dakle znači da riječki klan koji se urotio protiv Milanovića i smjene Linića zapravo – ni ne postoji. Nema dakle klana, ali nema ni baze.

S druge strane, Obersnel se udružio s Milanovićevim ministrom uprave Arsenom Baukom i pokrenuo udar na Komadinu prijedlogom da se veliki gradovi izdvoje iz županija, pa bi županije ostale fond solidarnosti za najslabije, a župani fikusi bez fiskusa. Premda su obojica za decentralizaciju, i zamjeraju Milanoviću i Bauku da reformu nisu pokrenuli u ove dvije godine, separatistički feudalac Obersnel i gubernator Komadina sada su se uspjeli ponovno složiti u tome – da se ne slažu. Pritom, Obersnel je u pobuni protiv Milanovića, ali jest za prijedlog da se Komadini podrežu krila, a Bauk koristi priliku da počne ispod radara raditi na budućoj regionalizaciji koja će postati nužna kad se gradovi osamostale, a županije postanu dokraja beskorisne pa koristi Obersnelovu naglost za svoj cilj.

Ništa bolje nije ni na državnoj razini – premijer Milanović već se dugo želi riješiti Rajka Ostojića, koji je prijatelj Komadine i Davora Bernardića, koji je najveći neprijatelj Milanovića, ali s njim u zadnje vrijeme ruča, pa premijer dakle ministru zdravlja iz državne riznice pokušava izbiti ni manje ni više nego 20 milijardi kuna seljenjem toga budžeta pod kapu HZZO-a koji vodi njegov prijatelj i pouzdanik Siniša Varga, ali MMF to ne da, a to se pripisuje lobiranju smijenjenoga Slavka Linića koji evo sada ulazi u Sabor i ondje neće glasati za izbor svoga nasljednika Borisa Lalovca, kojega je sam bio doveo u Ministarstvo financija i s kojim je bio izuzetno zadovoljan, ali sada je, eto, Lalovac naglo postao Milanovićev, a Milanović pokušava kriminalizirati Linića, a Obersnel i Komadina ne, jer ako je Linić u mreži, onda su i oni u mreži – kakvoj mreži, nitko ne zna, ali ne zvuči dobro, možda je već i Andrija Jarak u blizini, kakav Andrija Jarak što je vama, ne damo Slavka, kakvog Slavka, neće meni nitko prijetiti preko novina, ja sam premijer…

Kaos.

U SDP-u vlada potpuni kaos. Time su već sada svi zgađeni. I pitanje tko je u pravu, a tko u krivu postaje bespredmetno. Malo koga je to više uopće briga.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *