ХАОТИЧНА СИТУАЦИЈА У ЛУГАНСКУ: Шта се дешава са Новорусијом?

ХАОТИЧНА СИТУАЦИЈА У ЛУГАНСКУ: Шта се дешава са Новорусијом?

23 новембра 2017

У ЛУГАНСКОЈ Републици се успоставила нека врста привременог двовлашћа које ситуацију у том делу Донбаса чини и нејасном и експлозивном.

Председник ЛНР Игор Плотњицки по свему судећи је остао без реалне власти иако га нико није ни смењивао ни збацивао. Наводно се налази у једној државној згради у Луганску окружен највернијим сарадницима и не престаје да оптужује министра унутрашњих послова Игора Корнета за „покушај државног удара“.

Чак је одржао и нешто налик на конференцију за медије. Межутим, око те зграде се налазе „Корнетови људи“. Наоружани, наравно.

Дакле, није побегао у Русију као што су цео дан тврдили неки у Кијеву.

Проблем Плотњицког је и у томе што су сада у Корнетовим рукама докази да је он (Плотњицки) прошле године инсценирао покушај државног удара који је приписао тадашњем другом човеку у војном врху ЛНР Виталију Кисељову и премијеру Генадију Ципкалову, при чему је овај други наводно – приликом ислеђивања – био зжтучен и мучен толико и тако да је подлегао тортури.

У Министарство државне безбедности ЛНР већ се јавио специјални иследник Алексеј Олејњик, који је у том мучењу учествовао, и све покајнички признао. Чак је открио и име сарадника Државног тужилаштва који је наредио да се фалсификује извештај о аутопсији.

Према последњим информацијама, Плотњицки је у некој врсти изолације, мада борба између њега и Корнета још није завршена.

Само, ако је судити по наклоности главних регионалних и московских медија – веће шансе имају Корнет и они који стоје иза њега.

Примера ради, велики московски дневни лист „КП“ узео је интервју од Корнета који је рекао да је у Луганској Републици у току операција ликвидације велике украјинске диверзантске групе коју није било могуће уништити једним ударцем. Још је – што је важније – нагласио да истовремено траје неутралисање украјинских агената утицаја који су „дубоко продрли у државне органе ЛНР“.

Корнет није открио да ли се ово „дубоко продрли“ тиче и неких важних људи око Плотњицког, али јесте – да његовом министарству помажу братски државни органи Доњецке Републике. Још је нагласио да се ради о украјинској петој колони.

Навео је да се засад ради о безмало десет ухапшених. И обећао да ће све бити завршено до краја ове недеље.

Корнет тврди да има потпуну контролу над полицијским апаратом и државном безбедношћу.

Штавише: да је то „једна песница“ која дејствује „по плану“.

На исти закључак упућује и чињеница да се ноћас јавности обратио Андреј Марочко, портпарол армије ЛНР (формално се назива Народном милицијом), и изјавио да је дошло до упада на њен сајт са покушајем да се постави „саопштење“ са позивом на мобилизацију за „рат са Доњецком Републиком“.

Марочко је подвукао да је завера откривена и онемогућена. Другим речима: да никакве мобилизације и рата са ДНР неће бити.

Симптоматично је да су утицајни медији и утицајни појединци у Доњецку на страни Корнета и да се у ДНР сматра да је Плотњицки изгубио игру.

У Доњецку се истовремено публицитет даје позивима из Луганска да се две донбаске републике обједие у једну.

Има и предлога да се прогласе за Новоросију. Односно: за њен нуклеус којем би се потом прикључивале друге области данашње Украјине.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. R.Srpska says:

    Konačno ujedinjenje DNR i LNR u Novorusiju; do sada su kočili ovaj Plonjicki i oni oko njega; sada kada se formira država Novorusija, to će biti jasan poziva ostalim pokrajinama nezadovoljnim u Ukrajini da se priključe Novorusiji i budu njen deo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u