ХАОТИЧНА СИТУАЦИЈА У ЛУГАНСКУ: Шта се дешава са Новорусијом?

HAOTIČNA SITUACIJA U LUGANSKU: Šta se dešava sa Novorusijom?

23 novembra 2017

U LUGANSKOJ Republici se uspostavila neka vrsta privremenog dvovlašća koje situaciju u tom delu Donbasa čini i nejasnom i eksplozivnom.

Predsednik LNR Igor Plotnjicki po svemu sudeći je ostao bez realne vlasti iako ga niko nije ni smenjivao ni zbacivao. Navodno se nalazi u jednoj državnoj zgradi u Lugansku okružen najvernijim saradnicima i ne prestaje da optužuje ministra unutrašnjih poslova Igora Korneta za „pokušaj državnog udara“.

Čak je održao i nešto nalik na konferenciju za medije. Mežutim, oko te zgrade se nalaze „Kornetovi ljudi“. Naoružani, naravno.

Dakle, nije pobegao u Rusiju kao što su ceo dan tvrdili neki u Kijevu.

Problem Plotnjickog je i u tome što su sada u Kornetovim rukama dokazi da je on (Plotnjicki) prošle godine inscenirao pokušaj državnog udara koji je pripisao tadašnjem drugom čoveku u vojnom vrhu LNR Vitaliju Kiseljovu i premijeru Genadiju Cipkalovu, pri čemu je ovaj drugi navodno – prilikom isleđivanja – bio zžtučen i mučen toliko i tako da je podlegao torturi.

U Ministarstvo državne bezbednosti LNR već se javio specijalni islednik Aleksej Olejnjik, koji je u tom mučenju učestvovao, i sve pokajnički priznao. Čak je otkrio i ime saradnika Državnog tužilaštva koji je naredio da se falsifikuje izveštaj o autopsiji.

Prema poslednjim informacijama, Plotnjicki je u nekoj vrsti izolacije, mada borba između njega i Korneta još nije završena.

Samo, ako je suditi po naklonosti glavnih regionalnih i moskovskih medija – veće šanse imaju Kornet i oni koji stoje iza njega.

Primera radi, veliki moskovski dnevni list „KP“ uzeo je intervju od Korneta koji je rekao da je u Luganskoj Republici u toku operacija likvidacije velike ukrajinske diverzantske grupe koju nije bilo moguće uništiti jednim udarcem. Još je – što je važnije – naglasio da istovremeno traje neutralisanje ukrajinskih agenata uticaja koji su „duboko prodrli u državne organe LNR“.

Kornet nije otkrio da li se ovo „duboko prodrli“ tiče i nekih važnih ljudi oko Plotnjickog, ali jeste – da njegovom ministarstvu pomažu bratski državni organi Donjecke Republike. Još je naglasio da se radi o ukrajinskoj petoj koloni.

Naveo je da se zasad radi o bezmalo deset uhapšenih. I obećao da će sve biti završeno do kraja ove nedelje.

Kornet tvrdi da ima potpunu kontrolu nad policijskim aparatom i državnom bezbednošću.

Štaviše: da je to „jedna pesnica“ koja dejstvuje „po planu“.

Na isti zaključak upućuje i činjenica da se noćas javnosti obratio Andrej Maročko, portparol armije LNR (formalno se naziva Narodnom milicijom), i izjavio da je došlo do upada na njen sajt sa pokušajem da se postavi „saopštenje“ sa pozivom na mobilizaciju za „rat sa Donjeckom Republikom“.

Maročko je podvukao da je zavera otkrivena i onemogućena. Drugim rečima: da nikakve mobilizacije i rata sa DNR neće biti.

Simptomatično je da su uticajni mediji i uticajni pojedinci u Donjecku na strani Korneta i da se u DNR smatra da je Plotnjicki izgubio igru.

U Donjecku se istovremeno publicitet daje pozivima iz Luganska da se dve donbaske republike objedie u jednu.

Ima i predloga da se proglase za Novorosiju. Odnosno: za njen nukleus kojem bi se potom priključivale druge oblasti današnje Ukrajine.

KOMENTARIJedan komentar

  1. R.Srpska says:

    Konačno ujedinjenje DNR i LNR u Novorusiju; do sada su kočili ovaj Plonjicki i oni oko njega; sada kada se formira država Novorusija, to će biti jasan poziva ostalim pokrajinama nezadovoljnim u Ukrajini da se priključe Novorusiji i budu njen deo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *