ХАПСЕ МРКОЊИЋА!?

HAPSE MRKONJIĆA!?

24 oktobra 2017

Dok se Mrkonjić sa svojom dragom Anom provodi po splavovima,estradnim rođendanima i Aninim hotelskim koncertima – dotle mu nadležni državni organi pripremaju „drugu zabavu“ na jednom drugom mestu, zbog „nekih ranijih greha“… Naravno, ako se dokaže da je građevinski „lisac“ Milutin Mrkonjić zaista odgovoran…

Naime, resorno ministarstvo je Tužilaštvu za organizovani kriminal podnelo krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra infrastrukture i saobraćaja, Milutina Mrkonjića i sa njime  povezanih nekoliko lica iz Preduzeće za puteve Beograd,  „Puteva „ Užice i beogradske firme „Planum“, Instituta za puteve i JP „Koridori“, zbog osnovane sumnje da su učinili (ne)namerne propuste u gradnji „čuvene“ deonice auto-puta UB-Lajkovac  u dužini od 12,6 kilometara!? I na taj način načinili su štetu državi Srbiji, odnosno budžetu svih nas – u iznosu od oko 10 miliona evra!?

Ovaj put u javnosti je postao poznat od pre dve godine, po javnom prepucavanju bivšeg ( Milutina Mrkonjića) i sadašnjeg ( Zorane Mihajlović) ministra saobraćaja i građevine i infrastrukture, pa je i nazvan „autoput od njive do njive“, dok je Mrkonjić odgovarao koleginici da „ona pojma nema o građevinarstvu, te da je on ipak stručan, jer je dipl. građevinski inžinjer…“!

Bilo kako bilo, ova deonica auto-puta do današnjeg dana nije puštena u rad, a na njemu su zvanično konstatovani ogromni propusti: put nije za upotrebu i pre zvanične upotrebe, jer se na mnogim mestima prolomio, posebno ispred i iza nadvožnjaka zbog očigledno loše podloge, brojna su ulegnuća i pukotine… Planirana je kompletna sanacija dela puta u dužini od skoro 2.500 metara, ali tek sve anomalije će se otkriti kada bude zvanično pušten u saobraćaj i kada po njemu budu prolazili kamioni sa  teretom i druga teretna vozila…

– Tokom gradnje činjeni su namerno ili slučajno, potpuno je svejedno, brojni propusti – tvrdi dobro obavešten izvor Embarga.- Ugrađivan je nekvalitetni materijal, nisu rađeni preko potrebni atesti materijala, nije bilo pravog nadzora, kontrola rada po projektu, a znamo da je ministar Mrkonjić građevinski inžinjer i da je non-stop bio na terenu… Mrkonjić se hvalio na sva usta ovom gradnjom, a na kraju je očigledno „ispala interesna sprega“ rukovodstva firmi koje su gradile, nadzornih organa i resornog ministra?!

Priča o gradnji ovog dela auto-puta ( UB-Lajkovac) kroz Srbiju počela je 2010. godine, kada je u Lajkovačkom selu Nepričava, Mrkonjić pompezno najavio ove radove na Koridoru 11 na kojoj je trebalo izgraditi i 12 mostova! Ondašnji ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić ( sadašnji počasni predsednik SPS-a) ozvaničio je posao  sa podizvođačima,  Preduzeće za puteve Beograd „Putevima“ Užice, GP „Planum“ iz Zemuna, dok su kao nadzorni organi određeni Institut za puteve Srbije i JP Koridori. Tada je saopšten i rok za završetak poslova 17 meseci!?

Sve nepravilnosti ove neshvatljivo duge gradnje relativno male deonice  auto-puta UB-Lajkovac uradio je CIP. Uz krivičnu prijavu tužilaštvu je dostavljen i njihov stručni nalaz:

-Neshvatljivo je, da se nešto takvo desilo, kad svi znamo, da se radilo pod budnim okom ministra Mrkonjića! Obilazio ih je skoro danonoćno, bio u stalnom kontaktu sa nadzornim organima, u svemu je direktno učestvovao! – priča dobro obavešten izvor Embarga. – Njemu kao građevinskom inžinjeru takve stvari nisu smele da promaknu, osim ako ….Svi znamo, koliko se hvalio, da  je od „svog druga Slobe“ dobio orden heroja za brzu i uspešnu obnovu zemlje, porušene NATO bombama… Ali, ova deonica puta gradila se pune četiri godine? Samo 12 kilometara!? Čudno, zar ne?

Pare za ovaj posao bile su obezbeđene iz budžeta Republike Srbije, odnosno naručilac i investitor  bila je država Srbija i to ju je koštalo 80 miliona evra! Pare su obezbeđene iz Nacionalnog investicionog plana.

Sagovornik posebno ističe nekarakteristične puteve novca, odnosno način na koji su obavljanja plaćanja za ovaj, sada je očigledno, nekvalitetno urađen posao:

-Plaćalo se po građevinskim situacijama, pa je sve išlo preko ministra finansija Dinkića, ali su prvo računi stizali ministarstvu za infrastrukturu, pa su ih oni prosleđivali bankama, koje je pre toga odobravalo ministarstvo fiannsija!? Zamršeno do zla boga…

Država Srbija sada ima dvostruki problem. Prvo što je put neupotrebljiv za saobraćaj i popravka  će debelo koštati. I drugi problem, što garancija za radove ističe u januaru iduće godine… Nagomilani problemi. Delo heroja rada,kritičara svake vlasti, osim onih u kojima je on bio…

(embargo.rs / Pravda)

KOMENTARI2 komentara

  1. Trifun says:

    Sve je u Srbiji pljacka, ali ne samo u Srbiji, u svim tim bivsim vazalnim drzavicama, u nekima vise u nekima manje, i onaj ko stane tome u kraj pobjeduje kao drzava na Balkanu. Nema nazad.

  2. Kosovac says:

    Ne treba se Mrkonjić mnogo uzbuđivati. Ovo je novinar „embargo.rs“ koji kao muva ispod donjih leđa Zorane Mihajlović izvršava njene plaćene naloge………. Zorana kao dunster za tehniku uopšte, postavljena je na visoko mesto u vlasti Srbije kao najkvalifikovanija da upropasti sve čega se dotakne………. Nešto joj se Mrka zamerio, pa bi ona da se osveti na nizak i podmukao način. Možda bi Mrka trebalo da je spopatrvi, ali sumnjam da ima snage, godine su to.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *