ХАРАДИНАЈ „ЛУПИО ШАМАР“ ХАНУ: НАТО-Косово јаче од Европске уније

HARADINAJ „LUPIO ŠAMAR“ HANU: NATO-Kosovo jače od Evropske unije

4 decembra 2018

ŠIPTARSKI premijer „Kosova“ Ramuš Haradinaj izjavio je danas da takse koje je uvelo Kosovo na robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine ostaju na snazi, jer je na to bilo prinuđeno ponašanjem Srbije i BiH.

Posle sastanka sa komesarom za proširenje i dobrosusedsku politiku Johanesom Hanom, Haradinaj je na konferenciji za medije izjavio da su razgovarali o mnogim temama među kojima su bile i dijalog o normalizaciji odnosa između „Kosova“ i Srbije kao i o uvođenju takse od 100 odsto ističući da će takse biti ukinute kada Srbija prizna nezavisnost „Kosova“.Rekao je da je evropskom komesaru stavio do znanja da je „Kosovo“ bilo prinuđeno da uvede taksu zbog neprekidnih smetnji koje je vršila i vrši Srbija.

Naglasio je da je Vlada „Kosova“ opredeljena za evropske integracije, da je prioritet vladavina zakona, ostvarivanje prioriteta koji proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i za ekonomski razvoj.

Rekao je i da je „Kosovo“ ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viza i da zahteva ukidanje viza.

Haradinaj je rekao da odluka o uvođenju viza nije uperena protiv Srba, građana „Kosova“, niti protiv bilo koje druge zajednice, prenosi Beta.

Han u Prištini (ne)očekivano mekši od zečijeg repa

Han je u Prištini rekao da je od 2007. do sada svake  godine potrošeno po 100 miliona evra i da su bili i ostaju opredeljeni da jedan od uslova bude i slobodna trgovina i ukidanje barijera koje je ometaju.

„Žalim da kažem da je Kosovo učinilo mnogo da doprinese ukidanju barijera u slobodnoj trgovini i ove nedelje je godišnja konferencija CEFTE gde je ono domaćin. Svi smo bili iznenađeni i razočarani kada su uspostavljene takse od 10 i kasnije od 100 odsto“, kazao je on.

Rekao je da svi u EU znaju o aktuelnim teškoćama u trgovini za Kosovo.

„U interesu je da se obe strane bave tim pitanjima i ja sam predložio da se obe zemlje usredsrede na rešavanje pitanja koje se odnose na trgovinu, što znači više biznisa i mnogo više novih radnih mesta“, kazao je Han.

Evropski komesar je rekao da treba činiti napore da se reše ova pitanja što je pre moguće kako bi se doprinelo dijalogu i budućnosti Kosova.

„To zavisi od obe strane koje treba da se u tome angažuju, nadam se da će se to uraditi u potrebno vreme a ne mnogo kasnije“, kazao je Han.

KOMENTARI5 komentara

 1. Ivan Grozni says:

  Sta ce vam veci dokaz da je EU "bezzubi tigar". Sve karte ste stavili na EU a ona o nicemu ne odlucuje.Cak ni o svojoj sudbini.

 2. doktrina soka says:

  Han je dosao po pinku,a za drugo se jos dugoooo dogovarajte,a mi cemo puniti depove,pa dok ide ide nama super,mislim gospodi gladni para iz Evrope.

 3. Velika Metla says:

  Obojici je isti gazda! Koja je bbudala očekivala nešto drugo od ovoga Hana?

 4. padre says:

  Pa tako se razgovara sa kuririma, koji nikakvog uticaja nemaju, nego sutu samo da mlate pare!

 5. Kulak says:

  Ameri šefuju jednom i drugom.Ako je Aleksandar Vučić očekivao neku korist od ovog bezličnog činovnika,gadno se prevario.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *