Харадинај напустио састанак са Трамповим емисарима – одбио да укине таксе

Haradinaj napustio sastanak sa Trampovim emisarima – odbio da ukine takse

28 februara 2019

SAT i po od početka sastanka sa delegacijom američkog Nacionalnog saveta za bezbednost, premijer privremenih šiptarskih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, izašao je iz kabineta kosovskog predsednika Hašima Tačija, a da pritom nije želeo da komentariše o čemu se razgovaralo sa predstavnicima Trampove administracije.

U prolazu, Haradinaj je, kako je prenela prištinska Gazeta Ekspres samo kratko rekao:“Želim vam dobrodošlicu sutra“.

Sastanak je završen nekoliko minuta nakon izlaska Haradinaja, a Ekspres saznaje da Haradinaj nije pristao na ukidanje nametnutih taksi.Inače, predsednik parlamenta Kadri Veselji nije prisustvovao sastanku, napominje Ekspres.

Do sastanka sa delegacijom američkog Nacionalnog saveta za bezbjednost, koju predvodi šef za evropska pitanja, Džim Erat, došlo je nakon niza pritisaka SAD na Prištinu da ukine sto odsto uvećane takse na robu iz Srbije i BiH.

Tači i Haradinaj o tom pitanju imaju različite stavove. Dok Tači smatra da tu meru treba suspendovati, jer to od Prištine traže SAD da bi se otvorila mogućnost za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, Haradinaj je stava da tako uvećane takse treba da ostanu na snazi sve dok Beograd ne prizna kosovsku nezavisnost.

Ekspres piše da su Tači i Haradinaj jedini politički i institucionalni lideri Prištine koji su se sastali sa administracijom SAD po pitanju taksi. Pozivajući se na svoje izvore, portal navodi da nema nijednog ubedljivog razloga koji bi mogao da opravda činjenicu da Veselji nije prisustvovao ovom sastanku.

Navodno dnevni plan rada Veseljija nije predvideo taj susret.

Inače, delegacija SAD je u Prištinu doputovala iz Beograda nakon dvodnevne posete tokom koje su se sastali sa prvim potpredsednikom vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Oni su u Beogradu potvrdili da SAD insistiraju na nastavku dijaloga, postizanju sporazuma i suspenziji nametnutih taksi.

(Tanjug)

KOMENTARI3 komentara

  1. Slobodanka says:

    Ovo me podsetilo na Koraksa i kako mlitavo i natenane igraju Koštunica i ostale lutke. Sličan im je i današnji SNS igraju kao izgubljeni pometenjaci. Ali orlovske lutke imaju zadatak da igraju energičnije. O, orlići će da stepuju bolje nego Fredi Aster.

  2. Miraš says:

    Tači je saopštio posle ovog sastanka da američki zvaničnici ponovili su da takse moraju biti suspendovane kako bi se nastavio dijalog i napori za postizanje sveobuhvatnog sporazuma Kosova i Srbije“. A Haradinaj je Haradinaj najpre odbio da komentariše o čemu je bilo reči, da bi nešto kasnije na svojoj stranici na Fejsbuku napisao da „Kosovo je spremno za pravno obavezujući sporazum koji bi rezultirao uzajamnim priznanjem u postojećim granicama i onim od 17. februara 2008“. Haradinaj je napisao i da je spreman da preuzme prava i obaveze iz članstva u NATO-u, Ujedinjenim nacijama, EU i drugim međunarodnim organizacijama“. Zatim rekao je i da se zalaže za slobodnu trgovinu na Zapadnom Balkanu i da bi sporazum sa Srbijom takođe morao da reguliše odnose slobodne trgovine između Kosova i Srbije.

  3. Baracuda says:

    Barem da je AVAV ovako doslijedan kao Haradinaj...!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *