Харадинај напустио састанак са Трамповим емисарима – одбио да укине таксе

Харадинај напустио састанак са Трамповим емисарима – одбио да укине таксе

28 фебруара 2019

САТ и по од почетка састанка са делегацијом америчког Националног савета за безбедност, премијер привремених шиптарских приштинских институција, Рамуш Харадинај, изашао је из кабинета косовског председника Хашима Тачија, а да притом није желео да коментарише о чему се разговарало са представницима Трампове администрације.

У пролазу, Харадинај је, како је пренела приштинска Газета Експрес само кратко рекао:“Желим вам добродошлицу сутра“.

Састанак је завршен неколико минута након изласка Харадинаја, а Експрес сазнаје да Харадинај није пристао на укидање наметнутих такси.Иначе, председник парламента Кадри Весељи није присуствовао састанку, напомиње Експрес.

До састанка са делегацијом америчког Националног савета за безбједност, коју предводи шеф за европска питања, Џим Ерат, дошло је након низа притисака САД на Приштину да укине сто одсто увећане таксе на робу из Србије и БиХ.

Тачи и Харадинај о том питању имају различите ставове. Док Тачи сматра да ту меру треба суспендовати, јер то од Приштине траже САД да би се отворила могућност за наставак дијалога Београда и Приштине, Харадинај је става да тако увећане таксе треба да остану на снази све док Београд не призна косовску независност.

Експрес пише да су Тачи и Харадинај једини политички и институционални лидери Приштине који су се састали са администрацијом САД по питању такси. Позивајући се на своје изворе, портал наводи да нема ниједног убедљивог разлога који би могао да оправда чињеницу да Весељи није присуствовао овом састанку.

Наводно дневни план рада Весељија није предвидео тај сусрет.

Иначе, делегација САД је у Приштину допутовала из Београда након дводневне посете током које су се састали са првим потпредседником владе и министром спољних послова Ивицом Дачићем.

Они су у Београду потврдили да САД инсистирају на наставку дијалога, постизању споразума и суспензији наметнутих такси.

(Танјуг)

KOMENTARI3 коментара

  1. Slobodanka says:

    Ovo me podsetilo na Koraksa i kako mlitavo i natenane igraju Koštunica i ostale lutke. Sličan im je i današnji SNS igraju kao izgubljeni pometenjaci. Ali orlovske lutke imaju zadatak da igraju energičnije. O, orlići će da stepuju bolje nego Fredi Aster.

  2. Miraš says:

    Tači je saopštio posle ovog sastanka da američki zvaničnici ponovili su da takse moraju biti suspendovane kako bi se nastavio dijalog i napori za postizanje sveobuhvatnog sporazuma Kosova i Srbije“. A Haradinaj je Haradinaj najpre odbio da komentariše o čemu je bilo reči, da bi nešto kasnije na svojoj stranici na Fejsbuku napisao da „Kosovo je spremno za pravno obavezujući sporazum koji bi rezultirao uzajamnim priznanjem u postojećim granicama i onim od 17. februara 2008“. Haradinaj je napisao i da je spreman da preuzme prava i obaveze iz članstva u NATO-u, Ujedinjenim nacijama, EU i drugim međunarodnim organizacijama“. Zatim rekao je i da se zalaže za slobodnu trgovinu na Zapadnom Balkanu i da bi sporazum sa Srbijom takođe morao da reguliše odnose slobodne trgovine između Kosova i Srbije.

  3. Baracuda says:

    Barem da je AVAV ovako doslijedan kao Haradinaj...!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u