ХАРАДИНАЈ ОДБИО БРИСЕЛ: Ми више не преговарамо са Србијом! Нас нико не може да условљава

HARADINAJ ODBIO BRISEL: Mi više ne pregovaramo sa Srbijom! Nas niko ne može da uslovljava

17 decembra 2018

Premijer privremenih prištinski institucija, Ramuš Haradinaj, i formalno je odbio predlog Brisela da privremeno ukine uvećane takse, a da se u CEFTA, zauzvrat, umesto Unmika vodi Kosovo sa zvezdicom.

„Prošlo je vreme kada su takva pitanja mogla biti rešena uslovljavanjem“, piše Haradinaj šefici evropske diplomatije, Federiki Mogerini.Pismo je GazetaEkspres objavila neposredno uoči sastanka kosovskog premijera sa briselskim zvaničnicima, a na temu kosovskog SSP.

„Dvadeset godina nakon rata na Kosovu, deset godina nakon proglašenja nezavisnosti Republike Kosovo i pet godina nakon Briselskog sporazuma, istina je da je napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije minimalan i zapravo je u potpunosti zaustavljen“, piše Haradinaj.

Mogerinijeva, komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom i komesar Johanes Han u zajedničkom pismu Haradinaju ponudili su mogućnost rešavanja tarifnog problema sa Srbijom, a pre današnje sednice Saveta bezbednosti o Kosovu.

Haradinaj, između ostalog, kaže da nema smisla žaliti zbog aktuelne situacije i da Brisel treba da bude svestan realnosti.

„Ono što nam je potrebno sada je nova inicijativa za podizanje dijaloga na nivo na kojem će ovakva pitanja biti uključena u širi sporazum“, naveo je Haradinaj.

S tim u vezi, on podseća da je Priština već objavila nacrt sveobuhvatnog sporazuma između, kako navodi,“Republike Kosova i Republike Srbije“, koji je predstavljen i specijalnom predstavniku EU Nataliji Apostolovoj u četvrtak.

Objasnio je da je cilj tog dokumenta da se objedine pitanja o kojima je do sada postignut dogovor sa onima koja su, kako kaže, još na stolu, a koja će biti osnov pravno obavezujućeg sporazuma između „dve zemlje“.

Haradinaj navodi i da veruje da je u interesu, kako kaže, Kosova, Srbije i EU, kao i šire međunarodne zajednice da ova prilika bude iskorišćena za unapređenje stavova i ambicija.

Uz uverenje da je rešenje moguće, uz posvećenost EU, Haradinaj navodi i da je uloga Brisela od vitalnog značaja za postizanje konačnog sporazuma.

KOMENTARI14 komentara

 1. Milica says:

  Vreme neslavnih apsurda. Haradinaj, neosuđeni ratni zločinac naređuje, a Federika Mogerini, visoka predstavnica EU i to za BEZBEDNOST i spoljnu politiku ima samo da sluša. EU (28 zemalja članica unije) ima površinu od 4.381.324 km² i oko 510 miliona stanovnika, zatim ostvaruje više od 30% od ukupnog svetskog BDP-a, itd. Kakav značaj u odnosu na "malu" EU ima "velika" Republika Kosovo sa 10.908 km2, sa oko 1-2 miliona stanovnika. Tek za posebno poštovanje i divljenje je BDP koji Kosovo ostvaruje u odnosu na EU; možda su po rezultatima iznad EU, a bliže SAD.

  • Diego says:

   Pokrenuta je inicijativa da Vojislav Šešelj bude vođa pregovaračkog tima Srbije. Podrzimo je!

   • PRVA LINIJA says:

    APSOLUTNO SAGLASAN...

 2. Cetnik says:

  Ovo je cist primer zasto se ne pregovara sa teroristima! Das mu prst, otkine ti celu ruku.

 3. trikornjanin says:

  Srbi da formiraju svoju vojsku na KiM kako bi svet poceo da nas vidi kao normalnu ozbiljnu zemlju, manimo se zajebancija.

 4. Miraš says:

  Ma koliko da je EU po raznim pokazateljima uspešna i zaslužuje poštovanje, iz SAD smatraju da političari EU ima samo da slušaju, tako je i po ekonomskim i po bezbednosnim pitanjima. A svoje čedo Kosovo uzdižu iznad svih i svega i naravno iznad EU, u čemu je onda značaj Kosova za SAD? Ma koliko da vojsku Kosova u povoju sada nastoje da prikažu bezazlenom, za nekoliko meseci ili godina desiće se integracija Kosova sa Albanijom i eto potencijala za novi rat - za balkanski rat u Evropi. Dakle Šiptari sa Kosova imaju značaj novog "topovskog mesa". ... Haradinaj najbolje ume da proizvodi konflikte. On takav za Amerikance je super kadar, potencijal koji obećava. SAD neće odustati od svojih ciljeva proizvođenja novih ratova i vidi se po Kosovu da taj plan uporno guraju. Činjenica je da smo mi od 1999 godine u stanju zamrznutog konflikta, ali sada i ponovo protiv naše volje najverovatnije rade na ponovnom odmrzavanju konflikta. Organizacija kao što je NATO mora nečim da bude uposlena, a takodje i američka vojska i američke firme kao što je npr. MPRI iz Virdžinije koja je već prisutna na Kosovu i uvežbavaju albansku vojsku. Iz ranijeg iskustva na našoj koži ta nam je firma već poznata. Za Amerikance sve ovo je biznis, a kod njih često baš ratni biznis je najbolji biznis. EU sve i da hoće da ovde obezbedi mir, ona mora da sluša SAD, a i ona pripada atlantističkom bloku.

 5. Željko says:

  Na plačite susjedi, Albanci imaju mu.a a vaša AV vlast nema!

  • Monster haubica says:

   Nemaju to susjedi.., kastrirala ih Oluja.

  • Nebeska Srbija says:

   Ta m... ce da mu otkinu uskoro,pistaju ga niz vodu..a ovaj nas,ziv nisam sta ce da bude.I kad ce da bude.

 6. Miraš says:

  Neće naš mir spasiti ni potpisivanje sveobuhvatnog mirovnog sporazuma što je sada aktuelno. Jasno je da se Haradinaju jako žuri što uopšte ne čudi, ali primetno je da se jako žuri i SAD i to treba da nas više zabrine. Rat koji bi zahvatio nekoliko zemalja jugoistočne Evrope ima potencijal da onemogućuje normalan kopneni saobraćaj iz Evrope prema Turskoj, Iranu, Iraku, pa i prema Siriji koja počinje da se obnavlja. Samo jedan primer - evropske zemlje već su pokazale da nameravaju da sačuvaju iranski nuklearni sporazum i svoje poslove sa Iranom, što je sasvim suprotno zahtevima SAD. Tako ako nastave mogu postati samovoljne i samostalne, a to im neće dozvoliti. Da bi one u svemu slušale odavde na ulazu-izlazu zgodno je ograničiti ih po svaku cenu. Takođe u pitanju je i kontrola važnih puteva gasovoda i naftovoda. Mislim da je ovo možda najvažnije - Amerikanci će se suprostavljati kineskom ekonomskom i trgovačkom prodoru ka Evropi, te ako ne uspeju da ratovima naprave rampu negde ranije, a najverovatnije neće uspeti, onda sa većom lakoćom mogu da postave ratnu rampu ovde na ulazu u Evropu. Jako su polarizovani odnosi Zapad-Istok te ni eventualno članstvo Srbije u NATO-u ne obezbedjuje nam mir. Opet je u pitanju prostor na kom živimo, a ne ljudi. Treba da radimo na jačanju vojske i to do takvog nivoa da ih to odvraća od napada, ili ako baš krenu da to bude izuzetno sposobna vojska; jasno je da to ne možemo sami postići.

 7. opet ja says:

  Tako je Željko. Ali Vučko u stvari sve radi u saradnji sa Šiptarima, a ovamo se folira pred Srbijom. Pošto su sve rezolucije i sporazumi prekršeni izdajnik Vučko ima odrešene ruke da vrati sve institucije Srbije na celo Kosovo. Ali neće, jer je izdajnik i jer sarađuje sa kriminalnim narko klanom iz Prištine. A voleo bih da nisam u pravu.

  • Željko says:

   @opet ja Mora Srbija korigirati politiku jer SVI susjedi Srbije se protiv Srbije! Vaši "prijatelji", u politici nema prijatelja, su daleko!!

   • Miraš says:

    Jugoslaviju ste ubili sa zadovoljstvom i od tada su vaše politike nebitne, (ino)strane su a jo važnije zastranjene su.

 8. Buba says:

  A vi bi da uslovljavate,koz......

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *