ХАРАДИНАЈ ОДЛЕПИО: Таксе остају док Косово не уђе у ЕУ! Уколико је потребно, трајаће заувек!

HARADINAJ ODLEPIO: Takse ostaju dok Kosovo ne uđe u EU! Ukoliko je potrebno, trajaće zauvek!

13 decembra 2018

Samozvani premijer lažne države Ramuš Haradinaj zapretio je juče da će takse od 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije trajati sve dok Kosovo ne postane članica Evropske unije!

Haradinaj kaže da Brisel nije adekvatno reagovao na žalbe Prištine, odnosno da je dopustio Srbiji da vodi „neprijateljsku kampanju“ protiv Kosova i podriva njegove šanse da uđe u EU. Prema Haradinajevim rečima, takse od 100 odsto ostaće na snazi sve dok Srbija ne prizna lažnu državu i ne dozvoli joj da se učlani u međunarodne institucije.‘Uskoro nove mere’

Haradinaj ističe da Priština nije imala drugog izbora nego da odgovori na kampanju koju vodi Srbija (?!?).

– Srbiji je dozvoljeno da vodi neprijateljsku kampanju protiv Kosova i podriva njegove šanse za ulazak u EU. Žalili smo se Evropskoj komisiji da Srbija ne poštuje CEFTA i Briselski sporazum, ali se nisu usredsredili na nas. Evropska unija je uložila sredstva i osoblje u normalizaciju Kosova i regiona, ali su postupci Srbije protiv stabilizacije Zapadnog Balkana i u interesu Rusije da se održi haos u regionu… Takse od 100% na robu iz Srbije biće ukinute samo ako Kosovo dobije priznanje od Srbije. Nismo to uradili iz arogancije, već nismo imali drugu šansu. Brisel mora ozbiljnije da shvati evropske težnje Kosova kako bi se izbegla dalja nestabilnost na Balkanu – zapretio je Haradinaj, dodajući da Priština trenutno neće preduzimati dodatne mere protiv Srbije.

– Ove mere nisu protiv srpskog naroda ovde i na severu Kosova. Sačekaćemo sa uvođenjem novih mera. Imamo neke u planu, ali ne smem da govorim o tome – poručio je Haradinaj.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, komentarišući ove navode, kaže da su takse od 100 odsto akt kriminalne samovolje predstavnika Prištine.

– To je kršenje svih regionalnih sporazuma o slobodnoj trgovini. Zabrinut sam i zbog najave iz Prištine o uvođenju tri nove mere, koje sigurno neće doprineti smirivanju situacije. Ipak, zahvaljujući politici koju vode Srbija i njen predsednik i vrhovni komandant, naša država ostaje faktor stabilnosti u regionu – podvlači Vulin.

Otežavaju nam život

Igor Simić, poslanik Srpske liste u kosovskom parlamentu, upozorava da takse otežavaju život Srba na Kosovu, a da bi dodatne mere najdirektnije ugrozile opstanak srpskog naroda.

– Ne možete da predvidite šta se sve mota u usijanim glavama u Prištini i kakvi su budući potezi koji će najdirektnije ugroziti mir i bezbednost svih na Kosovu, a posebno Srba. Srbi ne mogu da prihvate ugnjetavanje koje će direktno ugroziti njihov fizički opstanak na Kosovu. Pozivamo međunarodne predstavnike da umesto anemičnih upozorenja najdirektnije pozovu Prištinu da prekine sa potezima koji ugrožavaju opstanak Srba na Kosovu i podrivaju dijalog u Briselu – zaključuje Simić.

(Informer)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *