Харадинај: Подела Косова? Није паметно да о томе причамо, веома је опасно

Харадинај: Подела Косова? Није паметно да о томе причамо, веома је опасно

28 новембра 2017

ПРЕМИЈЕР Косова Рамуш Харадинај изјавио је да народ на Косову очекује да Србија, на крају дијалога Београда и Приштине, призна независност Косова и да Влада Косова спрема платформу за следећу етапу дијалога.

„За нас дијалог само уз то има смисла“, рекао је Харадинај у интервјуу за Дојче веле, вођеном на српско/хрватско/бошњачком језику.

Према његовим речима, дијалог је имао напретке до Бриселског споразума 2013. године.

„Надаље дијалог није имао праву суштину. Забринути смо, јер то не треба да буде дијалог ради дијалога, већ дијалог за прогрес у нашем друштву, у обе земље. Трудио сам се да као Влада спремимо платформу за будућу етапу дијалога и она ће бити предложена нашој Скупштини када ће сви имати могућност да допринесу“, рекао је Харадинај.

Упитан да ли ће коначно бити формирана Заједница српских општина, Харадинај је одговорио: „Ми смо одавно били спремни да то учинимо на основу Устава Косова. Договор у Бриселу није поштовао Устав и Уставни суд Косова је утврдио да тај договор није у духу Устава“.

Харадинај је казао да је формирање асоцијације и даље могуће према косовском Уставу који такву асоцијацију, међутим, види као „координационо, али не као извршно тело“.

На питање да ли је могућа подела Косова коју отворено предлажу и неки политичари из Србије као што је министар спољних послова Ивица Дачић, Харадинај је казао да је игра са границама опасна на Балкану, ко год да се њима игра.

„Не верујем да су то озбиљне приче и не бих хтео да о томе икада причам пошто знамо шта ће следити ако се тиме играмо“, рекао је он. На питање шта ће следити, Харадинај је казао: „Следиће трагедије којих се још увек сећамо и није паметно да о томе причамо. Веома је опасно“.

Упитан о предлогу замене територије север Косова за Прешевску долину (југ централне Србије), Харадинај је казао да је „опасно играти у том правцу“, наводећи да су замене територија и игре са границама опасне игре.

На питање да ли је задовољан положајем Албанаца у Прешевској долини, Харадинај је казао да је њима тешко и да ће им помоћи у решавању свакодневних животних проблема, али да Београд мора бити отворен за њихове проблеме, јер они ту живе и плаћају порез.

Он је казао да има добре односе са косовском Српском листом и да сматра да Влада добро ради.

На питање да ли Српска листа има уцењивачки потенцијал јер може да сруши Владу, Харадинај је одговорио да уз танку већину од 61 посланика свака странка у Влади може да је сруши, али да не очекује да ће се то десити.

„Сви смо свесни ситуације и стања на Косову као и онога што грађани очекују од нас, било Албанци као већина или друге заједнице. И Србима је битно да се поправља живот, ред, мир, безбедност за све. Имамо тај циљ и радимо без икаквих сметњи“, навео је косовски премијер.

На питање да ли ће тражити подршку опозиције за формирање војске Косова, за шта се раније гласно залагао, Харадинај је рекао да су нека питања „национална, а не само питања владајуће коалиције“.

„Што се тиче питања војске, имамо различите ставове, али ипак смо ту да разговарамо и видимо какво је могуће решење. Иначе, Косово има војску, али сада се ради о имену нашу војске за сада се зове Косовске безбедносне снаге, а сутра би могла да се зове Армија Косова“, рекао је Харадинај.

На питање да ли ће као премијер имати проблеме да путује због потернице из Србије, Харадинај је рекао: „Ја увек путујем слободно, чак и кад имам сметње. Део сам слободе мог народа, допринео сам слободи и осећам се слободно. Ако било ко има друкчије мишљење о томе, не бринем превише пошто знам ко сам и одакле сам“.

Упитан да ли ће на Косову неко коначно одговарати за злочине над Србима, Ромима и другим неалбанцима, Харадинај је рекао: „За то имамо судове и тужилаштво, у правној смо држави и свако има свој мандат за свој посао. Истакао је да је „закон закон, за све починиоце и све жртве“.

„То ћемо бранити. Не одабирамо жртве и починиоце, већ се повинујем Уставу и законима“, рекао је Харадинај.

О Специјалном суду за злочине ОВК који почиње са радом у Хагу рекао је да је у питању дискриминација, „јер се не тражи правда за све жртве, већ само за неке по националној селекцији што није најбољи пут за правду“.

Иако се том суду раније оштро противио, сада наводи да ће Косово испунити преузете обавезе и сарађивати с њим.

Харадинај је још изразио наду да ће демаркација границе са Црном Гором бити решена и да ће Косово коначно добити визну либерализацију са земљама ЕУ.

„Причам с грађанима Косова сваки дан, радим за њих 16 сати дневно“, закључио је косовски премијер у интервјуу за Дојче веле.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Mali says:

    Kakva podela Kosova,Kosovo se ne deli,ne parca,jer je ono celovito i teritorijalno Srpsko.Tu nema nikakve diskusije.Tacka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u