ХАРАДИНАЈ ПОТПИСАО СМРТНУ ПРЕСУДУ

HARADINAJ POTPISAO SMRTNU PRESUDU

23 januara 2019

Ramuš Haradinaj je i pored pritisaka SAD i jučerašnjeg razgovora sa američkim ambasadorom u Prištini Filipom Kosnetom rešio da sramne takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH ostanu na snazi. Kosnet je na sastanku insistirao da se namet momentalno ukine, ali su Šiptari i pored toga odlučili da dignu nos i olade pokrovitelja svoje nezavisnosti.

Posle samo sat vremena, Kosnet je prvi demonstrativno napustio sastanak sa Haradinajem i predsednikom kosovske skupštine Kadrijem Veseljijem, ne želeći da da bilo kakvu izjavu tim povodom, ali Haradinaj zato nije ćutao.Požurio je da novinarima prenese svoju odluku da takse na robu iz centralne Srbije ostaju na snazi do postizanja „sveobuhvatnog sporazuma o recipročnom priznavanju“.

– Stav vlade o taksama se nije promenio. Takse su i dalje na snazi. Sami smo doneli odluku o njima, bez ikakvih konsultacija, i tako može ostati zauvek – rekao je Haradinaj.

Iz Davosa je na to reagovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je ocenio da je stav Haradinaja loš signal za ceo region.

– Na ovakve odluke ne možemo da odgovorimo drugačije, osim da nastavimo sa molbama da te takse ukinu. Do tada nemamo o čemu da razgovaramo. Kako da razgovaramo o nečemu, dok nam je neko, ko kaže da želi sporazum, uveo takve anticivilizacijske mere – naglasio je Vučić.

Haradinaj nije samo rekao „ne“ Amerikancima, već je udario u glavu Hašima Tačija, koji je bio gotovo uveren da će takse biti ukinute, ne želeći sukob sa SAD, koje na tome insistiraju.

Da je Haradinaj prepreka kompromisu i normalizaciji slaže se i Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM, koji predviđa kraj političke karijere kosovskom premijeru.

– Očigledno je da će Haradinaja skinuti ili Amerikanci ili njegovi suparnici u lažnoj kosovskoj vladi jer on je prepreka. Nezamislivo je da se oglušuju o reč Amerikanaca. Tu nešto nije u redu – ili je predstava za javnost ili je u pitanju sukob među albanskim vođama. Mislim da oni žele izbore na kojima će izbaciti Haradinaja i njegovu stranku, nakon čega će pobednici ukinuti takse i nastaviti saradnju sa Amerikom. Sa Haradinajem nema više razgovora, on vodi u nove ratne sukobe – naglašava Drecun.

On podseća da je Vašington pretio sankcijama Prištini ukoliko ne ukinu namete.

– E pa sad treba da ih preduzmu, da pređu sa reči na dela. Očekujem da Zapad oštro reaguje i kazni Haradinaja jer on ni danas ne bi bio na slobodi da ga Amerikanci nisu štitili – kaže Drecun.

Sramna ponuda Hana

Evropski komesar Johanes Han je Prištini dao sramnu ponudu u zamenu za ukidanje nametnutih taksi na proizvode iz Srbije.

On je, naime, predložio da bi se, ako Kosovo ukine takse, moglo ukloniti ime Unmik iz Cefta sporazuma i započeti novi pregovori Beograda i Prištine o trgovinskim odnosima da bi se razrešili nesporazumi nastali zbog registracija vozila.

Konstruktivan sastanak

Kadri Veselji je na Fejsbuku napisao da će odluke prištinskih institucija u vezi sa taksama biti donete u interesu građana i u koordinaciji sa SAD i drugim međunarodnim partnerima.

– Kosovo je odlučno u tome da zauvek održi svoje strateško partnerstvo sa SAD i to se nikada se neće promeniti – napisao je Veselji i dodao da su imali „veoma konstruktivan sastanak“.

On je ranije rekao novinarima da je bio inicijator za donošenje mere uvećanih taksi prema Srbiji, ali da su sada, nakon pritiska SAD, poslanici njegove stranke nakon međunarodnog pritiska počeli da menjaju stav o tome.

(Mediji)

KOMENTARI8 komentara

 1. Deda Micko says:

  Vucicu, sramoto srpskoga naroda, najveci izdajnice koji nastavljas da molis ratne zlocince i saradjujes sa njima.

 2. Velika Metla says:

  Sve se radi oko toga da se MZ (UN)obrati narko-kartelu kao tobože državi,makar i s opomenom,pa i kaznom! Cilj je proturiti svetu kroz uži da je "kosove" država,jer mu se i obratiti kao državi! Ovaj primat od Haringe je njima potrošna roba! Nisu takse došle iz glave ovoga primata!

 3. padre says:

  Jaipak mislim, da se Ameri samo prave uvređeni!

 4. raikkonen says:

  dokele bre ce da zamajavaju narod sa ovim tzv 'problemom'..koje takse carine ista ja znam ce da bude dimna zavesa, pa sta srbija tamo izvozi i koliko da bi vucic nekog molio?..pa blokiraj prelaze i nek idu preko milogorije, za pocetak..pa ima bezbroj mehanizama da neutralises siptariju a ne da mi kukas molis i slinavis zbog jednog ''problema'' koji usput receno su ga konjokradice stvorile..aajdee bree vise!!

 5. opet ja says:

  Ako ništa drugo ovi Šiptari su čvrsti u svojim stavovima i odlukama. A naš Vučko za to ima spreman odgovor - Na ovakve odluke ne možemo da odgovorimo drugačije, osim da nastavimo sa molbama da te takse ukinu. Pa kako bi bilo da pošalješ vojsku i polciju makar na sever i zaštitiš narod??!!

  • ralence says:

   Na provokacije i ultimate se odgovara protiv merama a ne molbama i državnim ponižavanjem Srbije. Šiptari rade sve u dogovoru sa Zapadom a naročito za američke vojne i političke interese na Balkanu. Kobajagi ne slaganje između Veselija i Haradinaja na jednoj strani i Američkog ambasadora je pričam ti priče za malu decu da se Vlasi na sete.!!!Šiptari su takvom poslušnom politikom dobili Kosmet a verovatno im je obećana i Makedonija.Radar na Kopaoniku,veća kontrola robe i vozila koja idu na Kosmet,100%porez na robu koja prolazi putevima. Kroz Srbiju za Kosmet,polaganje i učenje Srpskog jezika za sve Šiptare ako hoće da registruju svoje diplome itd....

 6. kaga says:

  Oni ga "kao" napadaju, a on se "kao" brani! Kakva jeftina i smešna predstava prvenstveno namenjena za tupavi SrBski narod! Glumljenje i igranje so pevanje i pucanje (uskoro)...

 7. test01 says:

  Ovo je kao u filmu - jedan glumi loseg policajca a drugi dobrog, a tu je i vucic u dogovoru koji ce da konacni potpis za rasturanje RS i da proglasi pobedu posto je `kompromis` sa otudjivanjem 17% teritorije ostvaren i on moze da ostane na vlasti posto jom ima mnogo toga da se raskomada i rasproda u RS!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *