ХАРАДИНАЈ: Сада је јасно Србија неће признати „Косово“ ако се не одрекнемо дела територије

HARADINAJ: Sada je jasno Srbija neće priznati „Kosovo“ ako se ne odreknemo dela teritorije

31 januara 2019

PREMIJER privremenih  šiptarskih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, ponovio je danas da je spreman na ukidanje nametnutih taksi Srbiji pod uslovom „uzajamnog priznanja“, ali da sada razume da priznanje kosovske nezavisnosti nije moguće dobiti bez odricanja dela kosovske teritorije.

On to, kazao je, neće dozvoliti, neće dozvoliti ni formiranje Zajednice srpskih opština, jer ne želi Republiku Srpsku na teritoriji Kosova.Tvrdi da je Priština do sada načinila dovoljno ustupaka i da je čak verovao u mogućnost pomirenja Srba i Albanaca.

Ali, očito je, kaže, da to nije dovoljno i sada traže da se odreknemo dela svoje teritorije na severu gde su kosovski rudnici i bogatstvo.

„Rekli su nam dajte im (Srbiji) malo teritorije i priznaće vas, ili, rekao je Haradinaj, neku republiku unutar“ –  prenijela je prištinska Koha.

Spreman je, kaže, da otvori kosovsko tržište za proizvode iz Srbije, ali da za uzvrat dobije priznanje kosovske nezavisnosti.

„Kosovsko tržište vredi milijardu evra godišnje. Preko 500 miliona je na osnovu papira i isto toliko bez papira. Budžet Kosova je 2,3 milijarde evra, znači to nije mala cifra. Ako žele naše tržište, mi kažemo, u redu, dajemo vam tržište, a vi nama dajte priznanje“, kazao je Haradinaj i dodao da ne vidi kakve to ima veze sa odnosima Prištine i SAD.

„Ne verujem da preterujem ili da kvarim odnose sa nekim našim prijateljem“, rekao je Haradinaj, odgovarajući predsedniku parlamenta Kadriju Veseljiju, koji je predložio privremenu suspenziju taksi na 120 dana.

Ako bi, kako je rekao, Kosovo „otvorilo svoja vrata za proizvode iz Srbije“ na 120 dana, više neće biti potrebe za vraćanjem taksi jer za to vrijeme na Kosovo može da uđe velika količina robe.

Za njega je, kaže, bitno da Kosovo bude iskreno sa svojim partinerima, SAD i EU, i da treba da im se kaže zašto se sve to radi.

Podsetio je da političke lidere Kosova nije zanimalo prijateljstvo sa SAD, kada je u skupštini predloženo ukidanje odluke o formiranju Specijalnog suda.

„Kada smo mi bili u pitanju i kada smo se plašili od Specijalnog suda, pokušali smo da oborimo zakon. I ja sam to hteo“, rekao i podsjetio takođe, da su SAD tada poručivale da to znači „zabijanje noža u leđa“.

„Tada i danas mi smo ti isti ljudi, Hašim, Kadrija, Ramuš. Pet para nismo dali, jer se radilo o nama, i uopšte se nismo sekirali što ćemo ugroziti to partnerstvo. A sada, kada tražimo priznanje Kosova, neki kažu da neće da ugroze partnerstvo sa SAD“, rekao je Haradinaj na obeležavanju 22, godišnjice stradanja „narodnih heroja“ Zahira Pajazitija, Edmonda Hodže i Hakifa Zejnulahua u Juniku.

KOMENTARI4 komentara

 1. opet ja says:

  Haradinaj, Tači i Vučko su poslovni partneri u švercu. Zato Vučko neće da pošalje vojsku i policiju na Kosovo jer bi time ugrozio zajedničke poslove. Sve je ovo njihov dogovor koji svako koristi na svoj način za svoje potrebe. I ne skidajte mi komentar.

 2. rodja says:

  "HARADINAJ: Sada je jasno Srbija neće priznati „Kosovo“ ako se ne odreknemo dela teritorije." Uvertira za "teške kompromisne odluke" od strane Srbije!!!

  • Zarko Mrdalj says:

   niti se pita vucko ni taci pita se nato pakt WA. mitrovica ide u vuciceve ruke a srbija i srpska dodik idu u uniju i nato pakt zbog mitrovice i zvecena da bi vucic osto jos da vlada sa srbima

 3. Nebeska Srbija says:

  Ubico,ne dela teritorije nego SVE DA VRATITE!A nas predsednik moze da vam pokloni svoju kucu slobodno a srbsku teritoriju da ne daje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *