ХАРАДИНАЈ СЕ ОГЛАСИО: Чим ускоро дођем у Србију ово ћу прво да урадим

HARADINAJ SE OGLASIO: Čim uskoro dođem u Srbiju ovo ću prvo da uradim

17 januara 2017

629973_tan2017-1-4-21316295-2_f-haradinaj-454

Nekadašnji vođa OVK Ramuš Haradinaj imao je poseban tretman u pritvoru Haškog suda, kaže nekadašnji oficir JNA Veselin Šljivančanin.

Kako navodi, dok su Idriz Baljnjaj i Ljahiju Brahimaj 2005. godine u Hag doputovali „redovnom linijom“, Haradinaja je iz Prištine prebacio avion tadašnjeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera.

Osim toga, pre nego što je počelo suđenje, svi pritvorenici u Sheveningenu su bili uvereni da će biti oslobođen, tvrdi Šljivančanin, čovek koji je boravio u istom paviljonu haškog pritvora sa okrivljenim Albanicima, te 2005. godine.

Pukovnik u penziji, u razgovoru za „Novosti“, ne želi da prejudicira šta će se dogoditi u vezi sa eventualnim izručenjem bivšeg premijera Kosova i lidera Alijanse za Kosovo.

Takođe, kako kaže, ne može da „ruži“ Haradinaja za dane provedene u Hagu, ali ukazuje na to da je ovom Albancu u Hagu bilo dozvoljeno mnogo toga što drugima nije, i da se to nije krilo

“Kada je došao u pritvor, ponašao se civilizovano. Drugim Albanicima koji su se zatekli u pritvoru (Idrizu Baljaju, Ljahiju Brahimiju, Fatmiru Limaju, Isaku Musliju), odmah je stavio do znanja da je gazda i naredio im da u komunikaciji u zajedničkim prostorijama moraju da govore srpski. Do tada, oni su se ponašali kao sekta koja je kvarila ionako mučnu atmosferu iza rešetaka”, navodi Šljivančanin.

Šljivančanin dodaje da Haradinaj nije bio previše zabrinut za svoju sudbinu na suđenju. Znao je da ima podršku Zapada, a to se vrlo brzo i videlo.

“Tokom dana, u vreme posete, svaki pritvorenik imao je pravo da ugosti najviše četiri osobe, uključujući i decu. Brzo po dolasku u Hag, Ramušu je s kapije najavljena poseta 12 ljudi. Sticajem okolnosti, našli smo se u zajedničkim prostorijama, i sećam se da sam ga pitao ‘Ramuše, šta ćeš sad’. Otpio je gutljaj piva i rekao mi da ne brinem”, kaže Šljivančanin.

On dalje priča kako se ubrzo u pritvorskoj jedinici stvorio upravnik Mekfaden, a za njim je ušlo svih 12 gostiju.

“Ramuš me je posle nekog vremena pozvao da sa njima popijem kafu. Kada sam seo, ti ljudi su mi se predstavili, rekavši da su iz Amerike i da su svom lideru doneli osam miliona dolara za odbranu”, ističe Šljivančanin.

Albanac u Sheveningenu nije izbegavao Srbe. Pričao je s generalom Pavkovićem bez ustezanja. Emocije je pokazivao, kako tvrdi sagovornik “Novosti”, samo kada je drugim pritvorenicima pokazivao fotografije o tome kako napreduje izgradnja njegove velelepne kuće između Dečana i Đakovice.

“Sećam se da su mu se dok je bio u pritvoru dogodile dve porodične tragedije. Na Kosmetu su mu ubili brata, a nešto kasnije i bratanca. Oba puta kada sam prišao da izjavim saučešće, on je rekao: ‘Znao sam da će se to dogoditi’”, kaže Šljivančanin.

Kako navode, Haradinaj tokom pritvoreničkih dana nije krio da je u velikom sukobu s Hašimom Tačijem – obojica su „završila škole u inostranstvu“ i izašla iz istog „šinjela“ Zapada, ali izgleda da su se sa obojicom „mentori“ igrali svojih igara. Haradinaj je, prenosi Šljivančanin, bio ubeđen da je za njegov boravak u Hagu odgovoran Tači.

Kako navodi Šljivančanin, Haradinaj je po oslobađajućoj presudi iz 2008. bio ubeđen da će se vratiti na neko visoko političko mesto na Kosovu, verovao je da će brzo doći u prestonicu Srbije kao politički lider.

“Kada je izlazio, pola u šali pola u zbilji pitao sam ga kada ćemo se ponovo videti. Odgovorio je: ‘Šljivo, čim uskoro dođem u Beograd, tebe ću prvog pozvati’. On je bio ubeđen da se vraća kao politički lider”, kaže Šljivančanin.

Izvor: Večernje Novosti

KOMENTARI6 komentara

 1. RusoFil says:

  Daj bre nebaljezgaj terorista ostaje terorista i tačka. Kaži to porodicama pobijenih komunjaro ako smeš ...

 2. Markoni says:

  Haradinaja je iz Prištine prebacio avion tadašnjeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera. Treba pamtiti šta Šreder misli o Srbima!

 3. Lajla says:

  Sve su to lutke na koncu za zabavu vladarima korporacijskog kapitala.Poznata je prica Svedskog kralja Leopolda III kako je u Kongu ,koji je bio Svedska kokonija,iz dosade ubijao crnce iz puske.

  • milovan says:

   Lajla*Belgijski,a ne Svedski!Ne uzmi zazlo poz!

 4. Za Srbiju says:

  Kada nemamo nikoga da mu spraši ....

 5. Kulak says:

  Ako je ovo tačno preneseno, Veselin Šljivančanin je naivčina. Ja bih se prvo zapitao čime se Ramuš Haradinaj zapravo bavi i kakve poslove odrađuje kad je toliko bitan nemačkom kancelaru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *