ХАРАДИНАЈ: Тачи и Вучић разговарају о подели Косова?

HARADINAJ: Tači i Vučić razgovaraju o podeli Kosova?

3 maja 2018

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je danas da mu nije poznato da predsednik privremenih kosovskih institucija, Hašim Tači i predsednik Srbije Aleksandar Vučić vode tajne pregovore o podeli kosovske teritorije.

Haradinaj je u parlamentu, na pitanje zamenika predsednika opozicionog DSK, Dritona Selmanaja, da li je svestan da Vučić i Tači vode tajne razgovore o podeli Kosova, rekao da je dijalog sa Beogradom „osetljivo pitanje“ i da je zato predlog platforme o dijalogu dostavljen parlamentu, te da je za to sada nadležna Skupština, a ne vlada, odnosno premijer.

– Imamo redovne konsultacije sa predsednikom i ja sam zainteresovan za dnevni red dijaloga, ne znam da je bilo tajnih razgovora. Pomenuta je podela (Kosova) od donosilaca odluka, ali pre svega kao ideja koja može doći od Srbije.  Moj stav o tom pitanju je jasan, to bi bila tragedija, i ja taj stav nisam promenio. Molio sam političke partije da ne brinu i da je upravo to razlog zbog koje je predložena platforma za dijalog koja je dostavljena parlamentu i više nije posao Vlade, već vaš – rekao je Haradinaj, preneo je portal Ljajmi.net.U polemici sa Selmanijem o tome da li je platforma posao vlade ili parlamenta, Haradinaj je insistirao da je platforma za dijalog posao kosovske skupštine.

Haradinaj je izjavio da je, nakon deportacije šestorice turskih državljana sa Kosova, bio spreman da podnese ostavku.

– Zbog tog incidenta Kosovo je izgledalo kao marioneta Turske – rekao je Haradinaj u intervjuu za „KTV“, navodi se u Unmikovom dnevnom pregledu štampe.

Po pitanju normalizacije odnosa Beograda i Prištine, on je rekao da bi bila dobra ideja da kosovski predsednik Hašim Tači vodi taj proces, jer „ima više slobodnog vremena“.

Haradinaj se, kako je rekao, ne protivi ni pridruživanju lidera Pokreta „Samoopredeljenje“ Aljbina Kurtija pregovaračkom timu.

Šest državljana Turske, koji su radili u školama na Kosovu, deportovani su 29. marta u zemlju porekla mimo uobičajene procedure, a reč je navodno o sledbenicima verskog lidera Fetulaha Gulena, kojeg zvanicna Ankara potražuje zbog tvrdnje da je organizator puča, koji se u Turskoj dogodio polovinom jula 2016.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Idi begaj:) says:

    Lesinari su za razliku od ovog gore MONSTRUMA sa slike izmislili svet lepote!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *