ХАРАДИНАЈ: Треба ми север Косова

HARADINAJ: Treba mi sever Kosova

29 marta 2018

Potreban mi je sever, poručuje kosovski premijer Ramuš Haradinaj, tri dana nakon brutalnog hapšenja šefa vladine kancelarije u Kosovskoj Mitrovici, Marka Đurića.

„Portreban mi je sever. Moram doći do svih koji tamo imaju vlast, moram da komuniciram sa njima, da integrišemo sever, da omogućimo bezbednost za sve“, rekao je Haradinaj u emisiji Rubikom KTV-a, komentarišući incidente koji su dogodili u trenutku kada su predstavnici Srba u prisustvu srpskih zvaničnika bili na sastanku o unutrašnjem dijalogu, sa ciljem da se nađe najboje kompromisno rešenje pitanja KiM.

Haradinaj, koji se na dan incidenta, u ponedeljak, nije oglašavao, tvrdi i da je u nedelju uveče, dan uoči hapšenja, bio informisan da Priština neće tolerisati dolazak Đurića, te da „nije bio izostavljen iz ovog slučaja“.

Prema njegovom tumačenju, „sve je bilo po protokolu“.

Kaže da nema ništa protiv da Đurić dođe na Kosovo, ali uz poštovanje procedure, te ponavlja tumačenje na kojem Priština insistira, a prema kojem je Đurić morao da dobije dozvolu:

„Moj stav je bio da se poštuje protokol i ako mu Ministarstvo pravde nije dalo dozvolu, onda treba da deluje Ministarstvo unutrašnjih poslova. Tako je prema ustavu i zakonima“, rekao je Haradinaj i dodao da su se u Prištini nadali da Đurić neće doći i da se, kako kaže, neće dogoditi ono što se dogodilo.

Đuriću su, tvrdi, poslate sve poruke da ne dolazi tog dana.

„Najavili smo i oni su znali“, naveo je Haradinaj.

Haradinaj smatra da je pre formiranja Zajednice srpskih opština potrebna integracija kosovskih Srba.

„Predsednik Vučić treba da razume da na Kosovu postoji unutrašnja dinamika. Pre Asocijacije (ZSO), zbog opstanka kosovskih Srba važno je da postoji vladavina prava, za sve, a ne samo za Srbe“, kaže on.

Haradinaj kaže da Zajednica opština sa srpskom većinom ne može biti formirana jednostrano jer u tom slučaju neće imati legitimitet.

Izjave i poruke Srpske liste s tim u vezi smatra pogrešnim.

„Nema formule za samostalno osnivanje, postoji samo zakonodavstvo – Skupština Kosova. Nažalost, to je pogrešan pristup. Nema pravno dejstvo i kao takvo je bezvredno“, rekao je Haradinaj.

Uveren je da njegova vlada neće pasti zbog izlaska Srpske liste, te tvrdi da ga je o mogućem izlasku Srpske liste iz vlade obavestio njegov zamenik Dalibor Jevtić, i pre nego što je Đurić hapšen.
Rekao je da je u „redovnoj komunikaciji“ sa Milanom Radojičićem jer on, navodno, ima vlast na severu.

Tvrdi da je predsednika Albanije Edija Ramu molio da se ne mesa mnogo u pitanja Kosova i da „pazi kada daje izjave“.

„Ako uvek dođe i kaže nam kako da radimo naš posao, gde smo onda mi. Pogrešno je da se Edi Rama bavi demarkacijom. Gledaj svoja posla tamo. To je tvoja briga. Gledaj svoje probleme“, rekao je Haradinaj kritikujući istovremeno albanskog pemijera zbog ranije izjave da su Albanci s Kosova kao „krava koja daje dosta mleka, ali ga onda šutne i prospe“.

KOMENTARI6 komentara

 1. Zoran says:

  Treba i meni milion dolara.

 2. Idi begaj:) says:

  nakazo...

 3. Velika Metla says:

  Mnogima je trebao,pa je polomio zube svaki put taj kome je sever,kao i cela pokrajina Kosovo i Metohija,trebao! Tako ćete vi i ovi vaši "sponzori"! Bliži vam se neumitni nestanak!

 4. Miraš says:

  Traži od tvojih američkih prijatelja komad Floride, Ohaja, Teksasa, štagod ali od teritorije USA. Neka Amerikanci najpre nauče da poklanjaju ono što je njihovo vlasništvo a ne da zgrabe tudje pa poklanjaju. Ovde niste dobrodošli ni jedni ni drugi. Tutanj.

 5. zlatko says:

  Njemu treba? A treba li Srbima koje proganja, ubija i mrcvari već decenijama? Treba li njima nešto? To se ne pita. Važno mu je samo šta njemu treba, a njemu, čuli smo, treba i više, praktično sve srpsko i sve tudje. Čuli smo ih kako govore o Nišu i dalje, a pominjali su i zapadnu Makedoniju, Grčku.

 6. i ime says:

  kao sto sam rekao za Tacija, i ovaj ce, ako ne i obojica istovremeno da zavrse uskoro epizodu. Zamerili su se mnogima, od pravoslavaca do muslimana. Samo malo strpljenja i videcete kako ce odleprsati...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *