ХАРАДИНАЈ: Треба ми север Косова

ХАРАДИНАЈ: Треба ми север Косова

29 марта 2018

Потребан ми је север, поручује косовски премијер Рамуш Харадинај, три дана након бруталног хапшења шефа владине канцеларије у Косовској Митровици, Марка Ђурића.

„Портребан ми је север. Морам доћи до свих који тамо имају власт, морам да комуницирам са њима, да интегришемо север, да омогућимо безбедност за све“, рекао је Харадинај у емисији Рубиком КТВ-а, коментаришући инциденте који су догодили у тренутку када су представници Срба у присуству српских званичника били на састанку о унутрашњем дијалогу, са циљем да се нађе најбоје компромисно решење питања КиМ.

Харадинај, који се на дан инцидента, у понедељак, није оглашавао, тврди и да је у недељу увече, дан уочи хапшења, био информисан да Приштина неће толерисати долазак Ђурића, те да „није био изостављен из овог случаја“.

Према његовом тумачењу, „све је било по протоколу“.

Каже да нема ништа против да Ђурић дође на Косово, али уз поштовање процедуре, те понавља тумачење на којем Приштина инсистира, а према којем је Ђурић морао да добије дозволу:

„Мој став је био да се поштује протокол и ако му Министарство правде није дало дозволу, онда треба да делује Министарство унутрашњих послова. Тако је према уставу и законима“, рекао је Харадинај и додао да су се у Приштини надали да Ђурић неће доћи и да се, како каже, неће догодити оно што се догодило.

Ђурићу су, тврди, послате све поруке да не долази тог дана.

„Најавили смо и они су знали“, навео је Харадинај.

Харадинај сматра да је пре формирања Заједнице српских општина потребна интеграција косовских Срба.

„Председник Вучић треба да разуме да на Косову постоји унутрашња динамика. Пре Асоцијације (ЗСО), због опстанка косовских Срба важно је да постоји владавина права, за све, а не само за Србе“, каже он.

Харадинај каже да Заједница општина са српском већином не може бити формирана једнострано јер у том случају неће имати легитимитет.

Изјаве и поруке Српске листе с тим у вези сматра погрешним.

„Нема формуле за самостално оснивање, постоји само законодавство – Скупштина Косова. Нажалост, то је погрешан приступ. Нема правно дејство и као такво је безвредно“, рекао је Харадинај.

Уверен је да његова влада неће пасти због изласка Српске листе, те тврди да га је о могућем изласку Српске листе из владе обавестио његов заменик Далибор Јевтић, и пре него што је Ђурић хапшен.
Рекао је да је у „редовној комуникацији“ са Миланом Радојичићем јер он, наводно, има власт на северу.

Тврди да је председника Албаније Едија Раму молио да се не меса много у питања Косова и да „пази када даје изјаве“.

„Ако увек дође и каже нам како да радимо наш посао, где смо онда ми. Погрешно је да се Еди Рама бави демаркацијом. Гледај своја посла тамо. То је твоја брига. Гледај своје проблеме“, рекао је Харадинај критикујући истовремено албанског пемијера због раније изјаве да су Албанци с Косова као „крава која даје доста млека, али га онда шутне и проспе“.

KOMENTARI6 коментара

 1. Velika Metla says:

  Многима је требао,па је поломио зубе сваки пут тај коме је север,као и цела покрајина Косово и Метохија,требао! Тако ћете ви и ови ваши "спонзори"! Ближи вам се неумитни нестанак!

 2. Miraš says:

  Traži od tvojih američkih prijatelja komad Floride, Ohaja, Teksasa, štagod ali od teritorije USA. Neka Amerikanci najpre nauče da poklanjaju ono što je njihovo vlasništvo a ne da zgrabe tudje pa poklanjaju. Ovde niste dobrodošli ni jedni ni drugi. Tutanj.

 3. zlatko says:

  Njemu treba? A treba li Srbima koje proganja, ubija i mrcvari već decenijama? Treba li njima nešto? To se ne pita. Važno mu je samo šta njemu treba, a njemu, čuli smo, treba i više, praktično sve srpsko i sve tudje. Čuli smo ih kako govore o Nišu i dalje, a pominjali su i zapadnu Makedoniju, Grčku.

 4. i ime says:

  kao sto sam rekao za Tacija, i ovaj ce, ako ne i obojica istovremeno da zavrse uskoro epizodu. Zamerili su se mnogima, od pravoslavaca do muslimana. Samo malo strpljenja i videcete kako ce odleprsati...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u