ХАРАДИНАЈ „ЗАРАТИО“ СА БРИСЕЛОМ

HARADINAJ „ZARATIO“ SA BRISELOM

12 decembra 2018

VLADA U Prištini u utorak je u poslednji čas odustala od najavljenih dodatnih mera protiv Beograda i Srba na Kosmetu. Umesto toga, premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj oštro je udario na sam vrh u Briselu, optužujući evropsku šeficu diplomatije Federiku Mogerini da je uništila dijalog, odnosno da je odgovorna za njegov prekid, jer ga je pretvorila u razgovore o teritoriji, granicama ili razmenama.

On je kritikovao visoku predstavnicu EU da je „nanela štetu regionu, zato što je uopšte dozvolila da se ovakve diskusije vode“, kao i zbog toga što se sama izjašnjava o ovom pitanju. Premijera u Prištini „žulja“ i to što bivši pripadnici tzv. OVK dobijaju poziv za saslušanje iz Haga, kao i to što su među njima, kako je rekao, i neki od njegovih bliskih saboraca.Haradinaj je, posle sastanka svog kabineta, rekao da je lista novih mera spremna i da će je aktivirati „ako Srbija nastavi sa agresijom“, ostajući pri poznatom stavu da će takse biti povučene „kad Srbija prizna Ksoovo“. On je, međutim, dodao da je Priština spremna na saradnju „kako bi se situacija smirila“.

Pretpostavka je da kosovska vlast u nastavku ekonomskog rata, koji je započela uvođenjem taksa prvo od 10, a zatim od 100 odsto na srpsku robu, planirala radikalnije korake – od ukidanja dinara kao valute na severu KiM, preko stopiranja platnog prometa sa Beogradom, pa do zabrane ulaska vozilima sa srpskim registarskim tablicama. Međutim, na pitanje novinara o kakvim se merama radi, Haradinaj je odgovorio:

– Ne smem da kažem.

Novi Haradinajev politički manevar usledio je samo nekoliko sati nakon što se u Berlinu oglasio nemački šef diplomatije Hajko Mas, koji je pozvao Prištinu da ukine ili bar suspenduje uvođenje tarifa od 100 odsto na robu iz Srbije i upozorio na opasnost od dalje eskalacije tenzija. On je rekao i da žali zbog izlaska predstavnika Srba iz institucija na severu Kosova i da dalja eskalacija mora pod hitno biti sprečena.

– Umesto razmišljanja o promeni granica, Beograd i Priština bi trebalo da se fokusiraju na održivi sporazum, koji pokriva sva otvorena pitanja i omogućava sveobuhvatnu normalizaciju – rekao je Mas.

I ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je da je EU poručila da odluku o taksama treba odmah opozvati i da Priština u ovom trenutku nema podršku međunarodnih saveznika za formiranje vojske, koja bi trebalo da se ozvaniči koliko u četvrtak.

Poslanik Srpske liste u Skupštini Kosova Igor Simić izjavio je u utorak da takse na srpsku robu otežavaju život Srba na KiM i da bi dodatne mere, koje su bile najavljivane, „najdirektnije ugrozile opstanak i egzistenciju srpskog naroda“.

– Ne možete ni da predvidite šta se sve mota po usijanim glavama u Prištini.

Inače, privremene institucije u Prištini u utorak su odbile da prihvate ostavke gradonačelnika četiri srpske opštine na severu Kosova. Haradinaj je izjavio da su ostavke protivustavne jer su adresirane na Kosovo i Metohiju umesto na tzv. „Republiku Kosovo“.

KOCIJANČIČ:UZDRŽITE SE

Ne komentarišemo komentare. Dok predsednici Vučić i Tači nastavljaju rad u okviru dijaloga na visokom nivou o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, važno je uzdržati se od reči, akcija i mera koje su suprotne duhu normalizacije – odgovorila je portparol visoke predstavnice Maja Kocijančič na pitanje „Novosti“ da prokomentariše izjavu Haradinaja da je „Federika Mogerini uništila dijalog.“

NE ZANIMA IH UNMIK

POVODOM uvedenih taksa na srpsku robu od 100 odsto i zahteva Vlade Srbije da se o tome održe konsultacije u okviru zajedničkog komiteta CEFTA, iz kabineta Ramuša Haradinaja stigla je poruka da je takse uvela kosovska vlada, a ne Unmik. Naime, CEFTA sporazum je u ime KiM potpisao Unmik, pa ne postoji osnov da Priština od Beograda traži da se Kosovu obrati pod njegovim ustavnim imenom, jer ono pod tim imenom u okviru CEFTA i ne postoji. A takav zahtev izneo je kosovski ministar trgovine i industrije Endrit Salja.

(Novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. Vesko says:

    Pravo i legalitet je na nasoj strani 100%! To se mora koristiti maksimalno i u svakoj prilici, jer sila nije. U meduvremenu se moramo naoruzavati zestoko, kako bi sila bila izbalansirana. Odnosno do te mjere da postane ocito i potpuno jasno NATO zlikovcima da bi bilo kakava eventualna agresija na nas im zadala neprihvatljive gubitke i povecala rizik od vojnog poraza dramaticno. Znaci najmoderniji PVO sistemi, rakete kojima bi mogli da potopimo njihove nosace u Jadranu i slicno...Zbog toga treba ih razvlaciti pregovorima maksimalno, dok se na naoruzamo. A onda cemo imati i silu iza sebe da pregovaramo sa mnogo jace pozicije.

    • Hruscov says:

      Ma treba zavrnuti slavine siptarima i agresorima Albancima, treba im pomrsiti racune u lobiranju i ekonomskom prosperitetu, a onda ce sami poceti da se grizu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *