ХАРИС СИЛАЈЏИЋ ОСУМЊИЧЕН ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ! Знао је за убијање Срба у логорима, подржавао долазак муџахедина! (ВИДЕО)

HARIS SILAJDŽIĆ OSUMNJIČEN ZA RATNE ZLOČINE! Znao je za ubijanje Srba u logorima, podržavao dolazak mudžahedina! (VIDEO)

6 septembra 2018

MUP RS prosledio prijavu Tužilaštvu BiH za ratne zločine protiv bivšeg funkcionera takozvane Republike BiH. Optužbe da je osnivao logore na području Konjica, Čelebića, Musale, Bradine…Policijska uprava Trebinje dostavila je Tužilaštvu BiH izveštaj protiv Harisa Silajdžića zbog sumnje da je kao visoki funkcioner takozvane Republike BiH počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv čovečnosti na području opštine Konjic od 1992. do 1995. godine, potvrđeno je u MUP RS.

Silajdžić se, prema navodima u izveštaju, sumnjiči da je od 1992. do novembra 1993. godine u svojstvu ministra inostranih poslova, a potom do kraja 1995. godine kao predsednik takozvane Vlade BiH i jedan od osnivača “Patriotske lige” u Konjicu donosio odluke o osnivanju logora na području Konjica, Čelebića, Musale i Bradine.- U ovim logorima se nalazilo protivpravno uhapšenih više stotina srpskih civila, ubijena su 32, a više desetina žena je silovano, što potvrđuje da je Silajdžić, vršeći najodgovornije funkcije u izvršnoj vlasti, znao i odobravao postojanje i delovanje ovih logora u kojima su počinjeni ratni zločini, te postavljao upravnike logora u Musali poput Ethema Žilića – navodi se u dokumentu.

U izveštaju se navodi i da je Silajdžić odgovoran što je kao visoki fukcioner tzv. Republike BiH znao i morao da zna, te preko drugih lica učestvovao u krivičnim delima ratnih zločina. Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, kaže da se u predmetu „Silajdžić“ radi o klasičnom udruženom zločinačkom poduhvatu.

– Pozitivno je što je ovaj izveštaj otišao u Tužilaštvo BiH, ali ostajemo skeptični, jer su mnogi jači predmeti protiv političara iz ratnog vrha tzv. Republike BiH ostali u fiokama. Očekujemo od Tužilaštva BiH da otvori ovaj slučaj, a naš centar stoji na raspolaganju Tužilaštvu BiH za dokazni materijal – ističe Kojić.

(Večernje novosti)

KOMENTARI3 komentara

  1. Bogomir says:

    Ima dosta tako nekih bizarnih likova koji su ultra smradovi kao ovaj silajdzic, a organizovali su zlocine nad Srbima. Nekako su zaboravljeni i pusteni da zive mirno, a ne bi trebali nikako!

  2. gomez says:

    Baš me zanima koju varijantu bezobrazluka će da izabere "tužilaštvo bih" prilikom izbegavanja ovog slučaja...

  3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

    debilko muslimanske veroispovesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *