HARKOV I DONJECK POPUT KRIMA: Istok Ukrajine uzvikuje „Rusijo upomoć!“

HARKOV I DONJECK POPUT KRIMA: Istok Ukrajine uzvikuje „Rusijo upomoć!“

9 marta 2014

RussiansCrimea12Više od 5.000 ljudi okupilo se danas ispred zgrade regionalne administracije u Harkovu na istoku Ukrajine, uzvikujući „Rusijo, upomoć“ i „Ustani, Harkove!“, prenosi ruska novinska agencija „Itar-tas“.

Demonstranti zahtevaju ostavku guvernera Igora Baluta, kojeg je imenovala centralna Vlada u Kijevu, za koju smatraju da je nelegitimna. Oni traže i raspisivanje referenduma za širu autonomiju regiona.

U manifestu, koji su usvojili demonstranti, navodi se da referendum treba održati 16. marta, a izbore za gradonačelnika i lokalne poslanike 30. marta. Demonstranti su izrazili solidarnost sa ostalim ukrajinskim regionima Dobas i Sevastopolj i zahtevaju „hitno oslobođenje narodnog guvernera iz Donjecka Pavela Grubareva“, koji je u pritvoru.

Demonstranti, takođe, kritikuju SAD i EU, uključujući i njihovu finansijsku pomoć, koju opisuju kao „ropstvo“. Slični protesti su održani u Donjecku, gde se okupilo oko 1.000 ljudi.

REFERENDUM: DA LI STE ZA RUSIJU ILI UKRAJINU

Na sveopštem referendumu zakazanom za 16. mart, koji uključuje i grad sa specijalnim statusom Sevastopolj, odlučivaće se o dva pitanja – „Da li ste za ujedinjenje Krima sa Rusijom s pravom subjekta RF?“ i „Da li ste za obnovu važenja Ustava Republike Krim iz 1992. godine i za status Krima kao dela Ukrajine?“.

Oktobra 1921. godine formirana je Krimska Autonomna Sovjetska Socijalistička Republika (ASSR) u sastavu Ruske sovjetske federativne Socijalističke Republike (RSFSR), a 19. februara 1954. je Krimska oblast na inicijativu generalnog sekretara Komunističke partije Nikite Hruščova predata Ukrajinskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici (USSR).

Na Krimu je 20. januara 1991. godine održan referendum o obnavljanju Krimske ASSR kao odvojenog subjekta bivšeg Sovjetskog Saveza, na kom je učestvovalo 1,4 miliona građana ili 81,37 odsto birača. Za obnavljanje autonomne republike glasalo je 93,26 odsto birača.

KONSTANTINOV: 22 GODINE BORBE KRIMA ZA SAMOSTALNOST I IDENTITET

Predsednik Vrhovnog sovjeta (skupštine) Autonomne Republike Krim Vladimir Konstantinov izjavio je danas da su godine provedene u sastavu Ukrajine postale za žitelje Krima period borbe za samostalnost i kulturni identitet.

„Održalli smo referendum, glasali za nezavisnost (1991. godine). Strani posmatrači su nam garantovali nezavisnost, oni su se povukli, mi je nismo dobili. Ostali smo sami sa Ukrajinom, koja je odlukom Vrhovne rade (ukrajinske skupštine) smanjila u potpunosti sva naša ovlašćenja. Svih 22 godine u sastavu Ukrajine – to je bila borba za samostalnost, naš identitet, borba za jezik, za kulturu, za naše heroje“, rekao je novinarima Konstantinov u Simferopolju, a prenosi ruska agencija RIA Novosti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *