Харков одбио да Русију назове „државом агресором“

Harkov odbio da Rusiju nazove „državom agresorom“

25 februara 2015

3962310Gradska skupština Harkova – drugog po veličini grada Ukrajine – odbila je uopšte uvrsti u dnevni red trkst specijalne izjave kojom se Rusija proglašava za „državu agresora“.

Uprkos tome što je praktično identičnu „izjavu“ izglasala Vrhovna Rada Ukrajine, a za njom skupštine više desetina ukrajinskih gradova.

Za stavljanje na dnevni red „specijalne izjave“ bilo je 19 odbornika, a protiv – 47 (troje se uzdržalo). Protiv je glasao i gradonačelnik Harkova Genadij Kernes:

„Kao prvo, takva pitanja nisu u našoj nadležnosti. Kao drugo: to bi bilo kršenje poslovnika jer to pitanje niko pretodno nije razmatrao i predložio za raspravu. Treće: Harkov je prigranični grad i svi mi dobro znamo koliko postoji veza između naših ljudi i preduzeća sa Rusijom. Zato ne želim da se takva veoma, veoma politička pitanja u ovoj sali razmatraju“.

Na Kernesa je pre desetak meseci bio izvršen atentat koji je jedva preživeo, a lider ukrajinske ekstremne Radikalne partije, Oleg Ljaško, optužio ga je da je povezan sa poslednjom eksplozijom u Harkovu koja je ubila troje lokalnih evromajdanovaca.

Ukrajinski parlament je 27. januara nazvao Rusiju „državom agresorom“.

Ministarstvo inostranih poslova RF je tu odluku nazvalo „Neodgovornom i nepromišljenom“.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *