HAŠIM TAČI: Nije bilo lako voditi dijalog sa Dačićem

HAŠIM TAČI: Nije bilo lako voditi dijalog sa Dačićem

23 oktobra 2014

Tači i DačićKosovski premijer Hašim Tači izjavio je danas u Briselu da mu nije bilo lako da vodi dijalog sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, ali da je Briselski sporazum bilo neophodno postići.

„Nije mi bilo lako da razgovaram sa Dačićem nakon stogodišnjeg sukoba Srbije i Kosova“, rekao je Tači na oproštajnom susretu sa odlazećom visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton.

„Danas je sasvim normalno da se Dačić u Beogradu sreće sa ministrom spoljnih poslova Kosova Enverom Hodžajem“, rekao je Tači.

On je odao priznanje naporima koje je Ešton uložila u dijalog i obećao da će se on nastaviti kako bi i Srbija i Kosovo mogli da napreduju ka EU.

Ešton je ukazala da je kroz dosadašnji dijalog o normalizaciji mnogo postignuto, ali da mnogo tek treba da se uradi.

„Znam da se suočavate sa ozbiljnim izazovima“, rekla je ona, osvrćući se na ustavnu i parlamentarnu krizu koja već mesecima potresa Kosovo.

„Šta god da se desi, dijalog treba nastaviti kako bi se narodima omogućio mir i stabilnost“, rekla je ona, izražavajući nadu da će svi narodi Zapadnog Balkana biti narodi EU.

Eštonovu će funkciji visoke predstavnice u novoj Komisiji naslediti Italijanka Federika Mogerini.

Eštonova, pod čijim su se pokroviteljstvom vođeni razgovori Beograda i Prištine, u ponedeljak je imala oproštajni susret sa prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *