Hašim Tači osniva univerzitet usred Srbije!

Hašim Tači osniva univerzitet usred Srbije!

10 oktobra 2013

dru-hasim-taci-osniva-univeJug Srbije bi već od naredne školske godine mogao da dobije još jedan univerzitet – i to na albanskom! Ne zna se još gde, jer i Preševo i Bujanovac svojataju buduću visokoškolsku ustanovu. Inače, premijer prištinske vlasti Hašim Tači najavio je da će na sve načine pomoći osnivanje ovog univerziteta.

Predsednik opštine Preševo kaže da će univerzitet biti otvoren na teritoriji tog mesta, ali i predsednik opštine Bujanovac kaže da će kod njih biti sedište tog fakulteta!

Nagip Arifi, predsednik opštine Bujanovac, otkriva da već postoji parcela na kojoj će se zidati, da nastava počinje dogodine i da je u četvrtak bio na sastanku u OEBS-u ovim povodom.

Ragmi Mustafa, predsednik opštine Preševo, kaže da za ideju osnivanja visokoškolske ustanove zna i vrh srpske države i „nemaju ništa protiv“. Zvaničnog stava Vlade Srbije o univerzitetu na albanskom još nema!

Mustafa tvrdi da je ideja da to bude državni univerzitet.

– Neće to biti privatna, već javna ustanova – kaže Mustafa za „Novosti“. – Akreditaciju ćemo tražiti od Komisije za akreditaciju u Beogradu i biće deo obrazovnog sistema Srbije. Iz Prištine će nam obezbediti profesore. Još ne znamo koje programe ćemo imati, ali počećemo sa jednim fakultetom, pa otvarati svake godine nešto novo. Za ovu godinu je kasno, ali već za sledeću bi ideja mogla da bude realizovana.

Ovi planovi nisu baš u skladu s uslovima. Jer da bi neko otvorio univerzitet, mora da ima studije u tri oblasti i na tri nivoa studiranja – osnovne, master i doktorske studije. Isto tako, ako bi bio otvoren kao državni, ne bi mogla Priština samo da šalje predavače, jer bi morala da ih bira i plaća država Srbija.

– Prvi put čujem za takvu inicijativu – iznenađen je prof. dr Srđan Stanković, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje. – Ukoliko takva ideja postoji, onda se zna kakva je procedura. Univerzitet može da osnuje i privatno lice, ali mora da traži dozvolu Ministarstva prosvete, a posle godinu dana i akreditaciju. Ukoliko je reč o državnoj instituciji, odluku o osnivanju mora da donese Vlada Srbije.

A ideja da Priština pomogne i organizaciono i materijalno Albancima iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, u osnivanju univerziteta, formalizovana je još juna ove godine. Tada je kosovski parlament usvojio rezoluciju o zaštiti prava Albanaca u Preševskoj dolini, tražeći reciprocitet sa pravima Srba na severu KiM.

Nasastanku predstavnika Albanaca sa juga Srbije sa premijerom Ivicom Dačićem učetvrtak nije bilo reč o univerzitetu, kažu učesnici.

SASTANAK U VLADI

Predstavnici Albanaca sa juga Srbije u četvrtak su se sastali sa premijerom Ivicom Dačićem, tražeći rešenje određenih problema. Usvojeno je sedam tema za buduće razgovore sa Albancima, među kojima su bezbednost, ekonomska pitanja, zdravstvo, obrazovanje i pravosuđe. Dogovoreno je da na tri meseca bude obezbeđen prijem njihove delegacije u Vladi Srbije, kao i da će Dačić biti obaveštavan o dogovorenim koracima.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *