HAŠKA SKANDALOZNA PRAVDA – Branili Srbiju od neprijatelja, dobili ukupno 74 godine robije

HAŠKA SKANDALOZNA PRAVDA – Branili Srbiju od neprijatelja, dobili ukupno 74 godine robije

25 januara 2014

Vladimir-Lazarevic-3-660x440Žalbeno veće Haškog tribunala juče je simbolično smanjilo kazne srpskom državnom, vojnom i političkom vrhu zbog događaja na Kosovu 1999. godine potvrđujući da je postojala komandna odgovornost i udruženi zločinački poduhvat unutar tadašnje SRJ i Srbije. Nekadašnji potpredsednik savezne Vlade SRJ Nikola Šainović je umesto prvobitnih 22 godine dobio 18, policijskom generalu Sretenu Lukiću je kazna sa 22 godine smanjena na 20, a komandantu Prištinskog korpusa Vladimiru Lazareviću sa 15 umanjena za godinu dana. Nekadašnjem načelniku Treće armije i kasnije načelniku Generalštaba VSRJ Nebojši Pavkoviću potvrđena je prvostepna presuda kojom je osuđen na 22 godine zatvora.

Međutim, ako je suditi po zaključku iz sažetka presude koju je pročitao predsedavajući Žalbenog veća sudija Liu Dagun, sva četvorica osuđenih su dobro prošli jer su sva petorica sudija utvrdila da su krivi i za seksualno zlostavljanje u cilju deportacije Albanaca, zbog čega su u prvostepenoj presudi bili oslobođeni krivice, ali su ih ove sudije „častile“, odnosno odlučile da ih ne osuđuju dodatno za ovo krivično delo!

Takođe, u ovoj odluci Žalbenog veća napravljen je i značajan presedan pošto je apsolutna većina sudija došla do zaključka da je nedavna oslobađajuća presuda generalu Momčilu Perišiću u Haškom tribunalu sasvim pogrešna.

Naime, general Lazarević se u jednoj od stavki svoje žalbe pozvao upravo na tu presudu, a Žalbeno veće je ocenilo da ta žalba nema osnova zato što je sama presuda Perišiću bila pogrešna!

Dugogodišnji advokat Branislav Tapušković ocenjuje da su presude zapravo samo potvrdile da su postojali udruženi zločinački poduhvat i komandna odgovornost političkog, vojnog i policijskog vrha tadašnje SRJ i Srbije.

– Nakon oslobađajuće presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču bilo je za očekivati da će se istovetni kriterijumi primeniti i u slučaju srpskih generala, ali ovo je samo dokaz da se u Hagu od početka sudilo po dvostrukim aršinima, gde su Srbi po prirodi stvari krivi – ističe Tapušković.

I nekadašnji saborci generala Pavkovića i Lazarevića nisu previše iznenađeni ovakvom konačnom presudom uvereni da se u Hagu i nije vodilo računa o pravdi i istini.

Nekadašnji komandant RV i PVO Vojske SRJ, general Spasoje Smiljanić kaže da se „Hag baš pretrgao“, jer suštinski ova smanjena kazna za većinu njih ne znači ništa.

– Da su se u slučaju generala Lazarevića primenjivali najminimalniji sudski standardi primenjivani u presudama Gotovini ili Perišiću, onda on ni u prvostepenoj presudi ne bi bio osuđen. Ali, merila nisu ista i Srbi su u Haškom tribunalu krivi i zato što su živi. Zapravo mi smo kao narod krivi zato što živimo na ovim prostorima koji su velike sile predvidele za neke svoje ciljeve – ocenjuje Smiljanić.

I nekadašnji komandant PVO na Kosmetu, a kasnije svedok u Haškom tribunalu, general Milan Đošan slaže se sa ovom ocenom, ali i dodaje da su kazne bile očekivane.

– Valjda je sada svima jasno o kakvoj pravdi se radi u Hagu. Po meni je ovu presudu, zajedno sa sudijama, mojim saborcima izrekao i svaki onaj političar koji nas vuče u Evropsku uniju. Teško da ćemo, ako i postanemo njihov član, očekivati bolju pravdu od ove koju nam dele u Holandiji – zaključio je Đošan.

Skandalozna pravda

Prvi oficir Vojske Jugoslavije koji je bez dlake na jeziku u Haškom tribunalu na suđenju Slobodanu Miloševiću opovrgao brojne lažne dokaze o zločinima srpskih snaga na Kosmetu, general Božidar Delić kaže da je šokiran ovom presudom.

– Posle oslobađanja odgovornima za Bljesak i „Oluju“, a zatim i šiptarskih komandanata, ova presuda je, najblaže rečeno, skandalozna. Haški tribunal jeste politički sud, pa se sve dalo očekivati ali ne i da Pavkoviću ne smanje barem minimalnu drakonsku kaznu. Jedino što možemo da poželimo tim srpskim stradalnicima jeste da izdrže i da se ponadamo da će se uskoro vratiti u Srbiju – zaključuje general Delić.

Pavković traži reviziju

Odbrana generala Nebojše Pavkovića najavila je da će pokušati da zatraži vanrednu reviziju današnje pravosnažne presude kojom je Haški tribunal osudio Pavkovića na 22 godine zatvora zbog progona Albanaca sa Kosova 1999. godine.

– Što se kazne tiče, postoji mogućnost da zatražimo reviziju, iako su visoki standardi za to i jedino je odbrana Veselina Šljivančanina uspela… Nastavićemo da se borimo za to dok imamo zakonskih mogućnosti – izjavio je u Hagu Pakovićev branilac Aleksandar Aleksić.

Ko prvi izlazi?

Kako je većina osuđenih već dugo u pritvoru, a Žalbeno veće je odlučilo da se u kaznu računa i to vreme, prvi bi na slobodi mogao da se nađe Nikola Šainović, koji je u Hagu od 2. maja 2002. godine, pa dve trećine odležane kazne nastupaju upravo ove godine.
Za njim bi na slobodu Lazarević, koji je u Hagu od 3. februara 2005. pa mu je, da ispuni dve-trećine kazne, ostalo još pola godine.
U slučaju generala Lukića, on bi molbu za prevremeno puštanje mogao da piše tek za četiri i po godine, dok general Pavković za pet i po godina.

Milutinović oslobođen, Ojdanić priznao

U ovoj, takozvanoj kosovskoj grupi među optuženima su bili i tadašnji predsednik Srbije, Milan Milutinović, koji je prvostepenom presudom 26. februara 2009. godine oslobođen svih optužbi.

General Dragoljub Ojdanić je u Srbiji od 10. jula prošle godine na prevremenoj slobodi pošto je u dogovoru sa haškim tužilaštvom odustao od ulaganja žalbe, odnosno priznao krivicu i kaznu od 15 godina zatvora.

(Vesti-online.com)

KOMENTARI2 komentara

  1. Voja says:

    Osveta Generalima što su Nato pravili budalama na Kosovu. Umesto tenkova, gađali šprete, veštom obmanom Nato mislio da gađa vonu a gađali šiptarsku kolonu,pa zatvopr pa Kinesku ambasadu. Za sve to terba kazniti Generale i poručiti Srbima da im na kraj ne pada da brane svoju zemlju. Da nije istinito bilo bi mnogo glupo. Jadna im ta damokratija

  2. velimir says:

    KAO ŠKOLOVANI VOJNIK I UČESNIK RATOVA SAMO MOGU REĆI DA SE ISTORIJA PONAVLJA, OD VOJVODE MIŠIĆA PA NA OVAMO. SRBIJA SE UVEK ODRIČE SVOJIH BRANITELJA ,SRPSKA SRAMOTA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *