HAŠKI DŽELATI – Vojislavu Šešelju ne daju da izađe ni na vazduh

HAŠKI DŽELATI – Vojislavu Šešelju ne daju da izađe ni na vazduh

13 maja 2014

Vojislav-Seselj0112Hoću da verujem da je Voja ovoliko smršao zato što ima dijagnozu koju ima. Zato što je operisan i zato što sada jede uglavnom samo povrće, a ne onu hranu koju je jeo ranije.

Ovako se u razgovoru za „Novosti“ nada Jadranka Šešelj, supruga lidera radikala Vojislava Šešelja, haškog optuženika koji je u pritvoru u Sheveningenu dočekao i ispratio mnoge funkcionere bivše Jugoslavije kojima se sudilo za ratne zločine. Supruga je, kaže, videla pre nekoliko dana…

– Hoću da verujem da je to zbog toga – kaže Jadranka. Voja nema veće tegobe. Njegovo stanje nije toliko kritično. Osnovno je da je ima tu dijagnozu, da je bio operisan i da je dobro podneo prvi ciklus hemoterapije. Ipak, bio je vrlo iscrpljen i očekivao je, što je sasvim normalno, da će ga vratiti u ćeliju iz koje će moći normalno da ide u šetnju.

Ali, umesto toga, prvih sedam dana je bio u izolovanoj prostoriji, što je za njega bilo strašno. Jedva je to podneo. Nije imao ni prozor sa dnevnom svetlošću, niti je mogao da prošeta. Ležao je nepokretan na krevetu i osećao se još gore. I zato više sebi nije hteo da priušti takvo mučenje.

Prema rečima Jadranke Šešelj, lekari iz Bronova koji su operisali lidera SRS, savetovali su mu dnevne šetnje kako bi ojačao imunitet. To su, uostalom, preporučili i stručnjaci iz Srbije. Objasnili su da nema potrebe za izolacijom, a i da ima, oni bi prvi morali da se izoluju od svojih pacijenata.

– Uprava pritvora je, međutim, čvrsto ostala pri svom stavu – priča supruga lidera SRS.

– Voja se žalio predsedniku Tribunala, ali je on potvrdio odluku uprave da mora da ostane u izolaciji. Dakle, oni sami donose odluke i ne prihvataju šta kažu lekari. Voja je rekao: „Ako je takva situacija, ja više neću primati hemoterapiju“. I ja ga razumem. Težak mu je i sam zatvor, a kamoli još i bolest. Ne znam više šta da radim. Ostalo mi je samo da se uzdam u neko čudo.

Nemanji Šaroviću, pravnom savetniku lidera SRS, koji ga je nedavno posetio, jasno je da Šešelj nema mogućnost da dobije adekvatnu medicinsku zaštitu posle problema sa jetrom, pa tri operacije na srcu…

– Godinu dana pre nego što su mu lekari dijagnostikovali rak, on je tražio da obave te preglede zato što je imao tegobe – kaže Šarović.

– A, znate koliko je bitno za ovu bolest da se sa terapijom počne što pre, a ne za godinu dana. A onih sedam dana koje je posle hemoterapije proveo u krevetu, njemu je bilo teže od same operacije. Nadležni u pritvoru, ako nisu mogli da mu obezbede bolje uslove koji su bili neophodni, mogli su bar da mu obezbede minimum.

NE DA PRISTANAK

U Haškom tribunalu kažu da zbog poverljive prirode informacija o zdravstvenom stanju, u skladu sa međunarodnim standardima, nisu u mogućnosti da otkriju detalje o zdravlju Vojislava Šešelja, ukoliko on pismeno ne da takvo odobrenje.

– U ovom slučaju, optuženi je odbio da da svoj pristanak – objašnjavaju za „Novosti“ u Tribunalu.

– Pritvorska jedinica UN postupa u skladu sa najvišim standardima međunarodnog humanitarnog prava iz oblasti zdravstvene zaštite pritvorenika koji uživaju prava i privilegije jednake, ili u mnogim slučajevima bolje od domaćih zdravstvenih sistema.

PRESUDI NI TRAGA

Šešeljev pravni tim podneo je krajem prošle godine žalbu na odluku suda, kojom je imenovan novi sudija u veću, umesto Frederika Harhofa koji je diskvalifikovan. Odluka o tome još nije doneta i, prema Šarovićevim rečima, ne zna se kada će.

– Prošlo je više od četiri godine otkako je saslušan poslednji svedok tužilaštva.

– Od 4.100 dana, koliko je Voja u pritvoru, sudilo se 175 dana. Nijednom suđenje nije bilo odloženo zbog njega. A od presude ni traga!

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *