ХАШКИ СУДИЈА ИЗНЕО ДОКАЗЕ У КОРИСТ СРБА! Ово би могло да окрене све наглавачке

HAŠKI SUDIJA IZNEO DOKAZE U KORIST SRBA! Ovo bi moglo da okrene sve naglavačke

4 februara 2018

NIJE bilo sastanka vojnog vrha RS na kojem je dogovoreno izvršenje krivičnog dela u Srebrenici, ni pisane odluke o tome, niti se to moglo videti iz sastanaka o kojima postoje zabeleške.

Ove tvrdnje javno je izneo Jonas Nilsen, glavni pomoćnik sudije Haškog tribunala Alfonsa Orija, na predavanju održanom u sredu u Hagu.

“Glas Srpske” poseduje audio-zapis predavanja koje je pod nazivom “Suđenje Mladiću – viđenje insajdera” organizovano u Institutu Aser.

Ori je bio predsedavajući sudskog veća koje je u prvostepenom postupku osudilo komandanta Vojske RS generala Ratka Mladića na doživotni zatvor. General Mladić je proglašen krivim i za genocid u Srebrenici iako Orijev pomoćnik javno priznaje da sud nije imao za to nikakvih dokaza.

„Trebalo je dokazati da su se neke stvari desile, da su ljudi bili posvećeni tome da učine to delo. Prvo pitanje kojim smo se bavili bilo  je – ko je naredio ubistva u Srebrenici. U tom svetlu bila je interesantna i procena vremena, odnosno noći kada su vođeni razgovori vojnog rukovodstva. Nije bilo sastanka na kojem je dogovoreno izvršenje tog dela. Opet ponavljam, nije bilo pisane odluke, nije bilo vojnih sastanaka ili bilo čega sličnog. Nekako smo morali sve saznati iz promene stava i ponašanja svih onih koji su bili uključeni”, rekao je Nilsen.

Dodao je da su se sudije bavile klasifikacijom – šta je bilo rečeno u određeni dan, o čemu je razgovarano uveče i o čemu je razgovarano dan kasnije. Naročito je, kaže, bilo važno i prisustvo nekih svedoka insajdera koji su kasnije svedočili.

„Zbog svega ovoga je bilo moguće odrediti, manje-više, ne baš tačan sat, već koja je to noć mogla biti kada je donesena odluka o napadu ili zarobljavanju. Ali, trebalo je da budemo sigurni da je sve vođstvo bilo prisutno tu noć. Ne mislim da postoje otkrića da je vođstvo učestvovalo u donošenju te odluke na osnovu koje bi bili optuženi za naređenje izvršenja dela”, rekao je Nilsen.

On je potvrdno odgovorio na pitanje iz publike da li je, nakon što je pre Mladića i general Vojske RS Radislav Krstić osuđen za genocid u Srebrenici, ovo krivično delo opet trebalo dokazivati, što nije učinjeno.

Genocid je trebalo da opet bude dokazan u slučaju Mladića. Postojale su određene činjenične okolnosti koje nije trebalo opet dokazivati, ali moja logika je bila da ne gledamo na ono što je rečeno pre početka ovog slučaja, već je tokom suđenja trebalo dokazati da je nešto validno”, rekao je Nilsen.

Kobranilac generala Mladića Dragan Ivetić kaže da Nilsenovo javno priznanje znači da sudsko veće nije imalo nijedan dokaz za sastanak u Srebrenici na kojem je, navodno, postignut plan da bude izvršen genocid.

„Priznao je da se umesto dokaza pribeglo zaključivanju na osnovu pretpostavki”, kaže Ivetić.

Predsednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić kaže da je javno priznanje iz Haškog tribunala da je general Mladić osuđen za Srebrenicu bez dokaza ogroman potencijal koji mora biti iskorišćen u drugostepenom postupku.

„U tom slučaju trebalo bi lančano da se krene u preispitivanje već ranije donesenih presuda Srbima u Haškom tribunalu koji su takođe proglašeni krivim za navodni genocid u Srebrenici”, kaže Savčić.

On smatra da bi u drugostepenom postupku protiv generala Mladića tim odbrane trebalo da bude dopunjen istražiocima na terenu i saradnicima sa opštinama i nekadašnjim članovima kriznih štabova, policijom i domaćim sudovima.

„Značajno može pomoći i Crveni krst koji može da prikaže potpunu sliku kako je došlo do iseljavanja stanovništva određenih etničkih grupa na određenom prostoru, odnosno da li je to bilo nasilnim progonom ili zahtevom za spajanje porodica”, rekao je Savčić.

(Glas Srpske)

KOMENTARI17 komentara

 1. zlatko says:

  Ma neka se oni tornjaju sa tim svojim "istinoljubljem". Prvo su čoveka na pravdi Boga ganjali godinama dok ga nisu strpali u pritvor, onda su mu godinama sudili iako je bio u polusvesnom stanju, pa mu dosudili ogromnu kaznu za nedokazanu krivicu, sve na pravdi Boga, a sad njegov jad kao lešinari zloupotrebljavaju da bi još jednom potvrdili kako je u Srebrenici ipak bilo zločina bar sličnog genocidu, samo se ne zna ko ga je i kako počinio. Sad će opet godinama razvlačiti ovu temu, samo da ne bi priznali da su iskonstruisali, isfabrikovali i u medije pustili čiste laži, da su samo na osnovu svedočenja jednog jedinog svedoka koji je očigledno lagao na tone uništili život čoveku koji se trudio da postupa pravedno, da su opravdali zločine prema Srbima koje je kasnije počinio zapad i odbrane ga od odgovornosti i plaćanja ratne štete. Oni očigledno odugovlače čekajući da mi izumremo od uranijuma, vakcina, iseljavanja i doseljavanja nesrpskog stanovništva sa svih strana, a onda će im biti svejedno kako glasi istina o Srebrenici, Sarajevu, tuzlanskoj kapiji, Račku itd.

  • goran says:

   Odlicno si rekao, to je istina, na zalost.

  • SLOBODAN says:

   Svaka čast na komentaru. Tako je.

 2. Velika Metla says:

  Nijedan dokaz to sprdište od susdišta koji je govorio u korist srbske strane nije prihvaćen! Šta više reći o toj nakazi koju nazivaju "sud",kad predsednika opštine Srebrenica nisu hteli prihvatiti za svedoka kako tužilaštva tako i odbrane! Naravno da ga nisu hteli prihvatiti jer bi samo potvrdio sve ono što čujemo i vidimo u dokumnetarcu "Srebrenica-izdani grad",koji govori o Aliji Izmetjedoviću i Bilu naci-Klintonu! Da su to prihvatili na sudu taj bi se sud mogao još i nazvati sudom,a ovako..................,daleko je to od bilo kojeg i kakvog suda!

  • zlatko says:

   Sad i ti, Metlo, radiš slično kao i ovaj službenik suda: prihvataš da je genocida bilo, ali pokušavaš da odbraniš Mladića nudeći dokaz da je imao saveznika (Klintona). Ali to uopšte nije tačno. Genocida jednostavno nije bilo i tačka. Ako su se Klinton i Izetbegović nešto dogovorili, to je potpuno nevažna stvar, jer je sve ostalo na pukim rečima, jer nisu uspeli da ostvare ništa od dogovora. Erdemović je tvrdio da je on lično pobio kaže se 1.200 ljudi. Nema drugih dokaza da je to istina, tj. da je bilo gde streljano toliko ljudi. Kad se ima u vidu da je Erdemović posle tog svedočenja dobio novi identitet i smeštaj u nekoj zapadnoj državi govori u prilog tezi da je on deo haške zavere protiv Srba. Erdemovićevo svedočenje je jedini konkretan "dokaz" da je uopšte bilo nekog streljanja/zločina u Srebrenici. Jedan dokaz pred sudom nije dovoljan za ovako teške optužbe, pa se može reći da sud nije dokazao streljanje/zločin. Ako nije bilo ni streljanja, onda tek o genocidu ne može biti ni reči. A sud na osnovu jednog jedinog, pa još krajnje sumnjivog "dokaza" preskočio sve barijere koje mu postavljaju pravni principi pravičnosti i istinoljublja i presudio Mladiću, a sa njim i svim Srbima, najstrožu kaznu. Mene u suštini ne zanima šta kaže haški sud, oni za mene nisu nikakav autoritet, ništa im ne verujem i ne poštujem ljude koji u njemu rade, ali njega je osnovalo najviše svetsko političko telo, SB (doduše nepropisno), pa nemamo načina da se iskobeljamo. Moraćemo i sa njim da se obračunamo čim uhvatimo malo vazduha. A dotle, ne duvajmo u njihova jedra ovakvom "odbranom", koja nije odbrana nego potvrda optužbi.

   • Velika Metla says:

    Zlatko,o čemu to pišeš? O kakvom Mladićevom saradniku Klintonu pišeš? Gde sam ja to pominjao? Ako si gledao dokumentarac "Srebrenica-izdani grad"onda znaš o čemu pišem! Ako nisi ukratko ću ti reći ! Taj gradonaćelnik je trebao da svedoči protiv Alije i Klintona,i o tome da nikakvog genocida nije bilo! On je bio svedok živi kad je Alija upravo od njega tražio da ubiju 5000 muslimana,da bi Srbe okrivili! Pojma nemam odakle ti to da ja govorim da je nekakvog genocida bilo? Potpuno si pogrešno shvatio moj komentar,koji je vrlo jasno napisan!

 3. goran says:

  Sad, kada su Srbi osudjeni na hiljadugodisnje kazne, moze se stvar malo i preokrenuti. Kobajagi. Muka mi je od zapadnih licemera.

  • Velika Metla says:

   Goran,nikakvi licemeri oni nisu,nego samo svoje interese gledaju,a problem je kod naše stoke neopevane koja veruje tom zapadu,i koja se sablažnjava od izneNANEđenja kakav je taj zapad! Kad bi ova naša stoka koristila zdrav razum(kojeg istina imaju vrlo malo,nimalo bolje reći)ne bi se čudili,ni iznenađivali,odlukama zla zvanog zapad! Ali stoka je stoka,i nema tu.....!

  • doktrina soka says:

   POKVARENI LATINI,Hoce nas u NATO PA PRAVAC NA RUSIJU,ALI MALO MORGEN.Te smo cipele poderali.

 4. Milutin says:

  Odavno se piše i dokazuje da je haški zločinačko krvnički sud stvoren u PRVOM redu za izbegavanje odgovornosti trulog zapada za genocid počinjen nad SRBIMA 1995 godine i 1999 godine i da se ne bi platila ogromna šteta a krivci za genocid i štetu bili osuđeni. Sve činjenice koje se dokazuju ovih dana to potvrđuju ali i činjenica da se na trulom zapadu nalazi još uvek PONEKI ČASTAN ČOVEK KOJI NE DOZVOLJAVA UMEŠANOST SVOJE LIČNOSTI U POČINJENI GENOCID U IME "DRŽAVA" (koje su izvršile genocid a to su trula amerika i EU sa paravanom NATO fašističkim ubicama) PA SU TAKO UDRUŽENJA SAMOSTALNIH ADVOKATA I PRAVNIKA A PRIDRUŽILO IM SE I UDRUŽENJE SAMOSTALNIH SUDIJA IZ EU I AMERIKE I PODNOSE KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV Haškog suda i sudija koji su ko ovaj Ori sudili i osudili SRBE bez dokaza.

 5. R.Srpska says:

  haški cirkus u režiji nacista sa Zapada.

 6. trivago' says:

  A sto vole da karikiraju ovi servi to je za nepovjerovati...! No PASSING servi...?!

  • Miodrag says:

   "Servi"-kazes?Uvredljivo jeste,ali sasvim netacno i maloumno tendenciozno.Vidi etimolosko znacenje te vlastite imenice,imas GOOGLE,pa ces biti bar nacisto,koliko si neobrazovan i zao.To i inace ide jedno sa drugim,prosta maso. Sto se Srebrenice tice,pitaj Orica,on sve zna o pohodu na srpska sela oko Srebrenice i stravicnim zlocinima koje je cinio.Zna-ali nece da kaze.Mozda tebi hoce,u istu tikvu duvate.Pa tek onda se usudi da nekoga optuzujes za karikiranje istine.Toliko!

 7. Ilija Krneta says:

  to je prvo znao beograd da nije srbin ratni zlocinac srbi su napadnuti po drugi put u 50 godina od bratstva i jedinstva laznog crvene partije u beogradu

 8. Nebeska Srbija says:

  NIJE BILO GENOCIDA U SREBRENICI!!!!!!!!

 9. Raca says:

  Kaže se: kasno Marko na kosovo stiže. Tako i ovo priznanje. Pravdu određuju jači, tako je uvek bilo. Savest proradi kasno kod nekih, a kod nekih nikada. Pare su čudo, pa ni haške sudije odoleli dobrim dnevnicama, baš njih briga za istinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *