ХАШКИ СУДИЈА ПРИЗНАО: Натерали су нас да ослободимо Готовину!

HAŠKI SUDIJA PRIZNAO: Naterali su nas da oslobodimo Gotovinu!

7 avgusta 2015

Frederik-Harhoff050913bHaški sud ne deli pravdu, već sprovodi političke odluke, napisao je Frederik Harhof, jedan od sudija u međunarodnom tribunalu u Hagu, u pismu svojim kolegama. Sadržaj pisma objavio je danski dnevni list „BT“.

Američki predsednik suda Teodor Meron vršio pritisak na sudije da oslobode Gotovinu

U pismu se Harhof posebno osvrnuo na oslobađajuće presude Anti Gotovini, Mladenu Markaču, Momčilu Perišiću, Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću.

– To je protiv svake vrste pravde – napisao je Harhof, koji se posebno osvrnuo na oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Gotovini i Markaču.

– Amerikanac Meron vršio je pritisak na sudije da oslobode Gotovinu. Američki predsednik suda Teodor Meron vršio je pritisak na svoje kolege u slučajevima Gotovine i Perišića. Bilo mu je jako stalo da dođe do oslobađajuće presude i imao je sreće kada je u zadnji čas uspeo da nagovori ostarelog turskog sudiju da promeni mišljenje – piše Harhof.

Ostareli turski sudija na kojeg se Danac poziva je Mehmet Gunej, 77-godišnjak koji je glasao da se Gotovina i Markač oslobode. Podsećamo, do oslobađajuće presude hrvatskim generalima došlo se preglasavanjem – troje sudija bilo je za (Meron, Gunej i Patrik Robinson), a dvoje protiv (Fausto Pokar i Karmel Agijus).

– Presude su izazvale kod mene duboku profesionalnu i moralnu dilemu, koju nisam do sada iskusio. Najgore od svega je sumnja da su neki moje kolege izložene političkom pritisku. To sasvim menja premisu moga posla, koji bi trebao da služi principima razuma i pravde – piše Harhof.

U svom dramatičnom pismu danski sudija ističe da su haške sudije prisiljene da svesno puštaju ratne zločince na slobodu. Kao izvor takvih pritisaka Harhof je istakao predsednika, Amerikanca Merona, koji je bio šef sudskog veća koje je oslobodilo Gotovinu i Markača.

– Čini se da se vojni establišment u moćnim državama poput SAD-a i Izraela uplašio da se Haški sud previše približava najviše rangiranim vojnim zvaničnicima. Da li su izraelski ili američki zvaničnici izvršili pritisak na američkog predsednika Haškog suda da promeni tok sudskih postupaka? – pita se Harhof u pismu.

(index.hr)

KOMENTARI6 komentara

 1. Apis says:

  DOBRO JE REKAO SESELJ? JEBEM VAM MATER SVIMA VI NISTE TU DA DELITE PRAVDU NEGO DA IZVRSITE ZADATAK. OBUKLI SATANISTICKE KOSTIME DA ODGLUME ULOGU KOJU IM PODELI LUCIFER MERON. SVAKA STOKA IMA VISE LJUDSKOG NEGO HASKE SUDIJE. NADAM SE DA ĆE VAM BOG SUDITI JEDNAKO KAO I VI SRBIMA.A

 2. rale says:

  pa to su svi normalni i pošteni ljudi znali.

 3. Za Srbiju says:

  Dobro da je neko napokon priznao, da je to opšti politički kupleraj, a ne sud.

 4. mija says:

  Ovo je pismo objavljeno još davno. Zbog njega je Šešelj tražio izuzeće ovog sudije, jer je pokazao "pristrasnost". Glavnokomandujući ovog vašara je prihvatio ovaj Šešeljev predlog i tako je Harkof izuzet, postavljen je novi sudija kom je dato gotovo neograničeno vreme da se upozna sa gotovo neograničeno obimnim predmetom, a Šešelj pušten na privremenu slobodu. I vuk sit i ovce na broju. Haški tribunal je dobio dodatno vreme da talambasa o srpskoj krivici, Šešelj kod kuće, Gotovina, Markač i ostali na slobodi i ovenčani slavom.

 5. Apis says:

  Kada smo besni zbog ocigledne nepravde pomislimo da pravde i Boga uopste nema. Istina je samo da je pravda spora a cesto i nevidljiva nasem oku. Deleći takvu pravdu zapadni svet odavno nikome ne veruje, nikoga ne postuje i ne voli. Siluju sopstvenu decu ako ne roditelj onda veroucitelj, zena muzu planira likvidaciju i obratno samo da zgrabi imovinu i osiguranje. U crkvu masovno idu u Boga uopste ne veruju, zamislite laz i svuda i sve laz i beskrajan strah ko će koga pre da unisti. SRBIMA JE PRVA POMISAO ZA KOGA ZIVETI PA ONDA KAKO I OD CEGA. I DOK JE TAKO BUDITE UVERENI DA SMO SREĆNIJI OD NJIH.

 6. Momčilo says:

  Apise, brate moj... dobro si napisao. U tome smislu, želim još samo dodati: učimo svoju djecu duhovnim i tradicionalnim vrijednostima srpskog naroda. Poželjno je da muškarac ima ženu i obrnuto. Ne moramo linčovati dvojicu pedera ili dvije lezbijke, ali ni takva udruženja NE SMIJU nama nametati svoje stavove. Praši se u četiri zida, ali ne nameći mi pederluk kao nacionalni sport. Razne emisije poput Big Brother emisija i sličnih idiotarija, ostavimo za djecu i mladež zapadne demonokracije. Vrhunska šupčina Meron Đavolski, odradio je svoj posao i budite bez brige, stići će ga Božja kazna. Mogu oni da nas dresiraju koliko hoće, to im neće uspjeti. Čini mi se da je nakon bombardiranja Srbije (ne Jugoslavije) stav Srba još žešći. Ne da su nas slomili nego su nas motivirali da više stisnemo zube i kažemo: Što me više lomiš, jači sam, jer od Boga sam... ti zapadnjačka izopačena šupčino! Imamo i mi izroda, više nego pedera, ali bez brige... razbježat će se i ti bijednici kad ruska mečka zaigra pred vratima nacističke Amerike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *