HAŠKI TRIBUNAL: Presuda Karadžiću 2015, a Mladiću 2016. godine

HAŠKI TRIBUNAL: Presuda Karadžiću 2015, a Mladiću 2016. godine

5 decembra 2013

hague_tribunalPredsednik Haškog tribunala Teodor Meron najavio je da će prvostepena presuda nekadašnjem predsedniku RS Radovanu Karadžiću biti izrečena u oktobru 2015, a generalu Ratku Mladiću sredinom 2016. godine.

Predstavljajući izveštaj o radu suda na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku, Meron je naveo da bi prvostepeno suđenje Goranu Hadžiću trebalo da bude završeno do kraja 2015. godine, dok u procesu protiv lidera radikala Vojislava Šešelja nije mogao da kaže kada se očekuje presuda.

Meron je istakao da se novi sudija u procesu protiv Šešelja „trenutno upoznaje sa predmetom“ i da će raspravno veće, nakon toga, odlučiti o tome kako da nastavi postupak, javili su beogradski mediji.

„Rasprave o žalbama u procesima protiv Karadžića, Mladića, Šešelja i Hadžića preuzeće rezidualni mehanizam koji nasleđuje Haški tribunal“, rekao je Meron.

On je ocenio da je sud u poslednje dve decenije uradio važan posao, da je vodio krivični postupak protiv 161 osobe, kao i da je pomogao nacionalnim pravosuđima na Balkanu da sama vode suđenja.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc rekao je na sednici Saveta bezbednosti UN da Srbija marljivo sarađuje sa sudom u Hagu, ali da je potrebno da se istraži i krivično gone oni koji su pomagali u skrivanju haških begunaca.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *