HAŠKI TRIBUNAL: Šešelj ostaje u Hagu

HAŠKI TRIBUNAL: Šešelj ostaje u Hagu

10 jula 2014

Vojislav-Seselj-1Lider SRS Vojislav Šešelj ostaće u pritvoru haškog Tribunala, jer su sudije odlučile da prekinu dalje razmatranje mogućnosti njegovog privremenog oslobađanja.

Odluka je doneta nakon što je Šešelj odbio da se pridržava propisanih uslova za privremeno oslobađanje.

Među uslovima za njegovo privremeno oslobađanje iz pritvora su kućni pritvor, oduzimanje pasoša, zabrana kontakta sa svedocima i žrtvama i javnog razmatranja njegovog slučaja.

U pisanoj odluci suda navodi se da je vlada Srbije obećala punu saradnju sa sudskim većem u skladu sa zahtevima vezanim za proceduru privremenog puštanja na slobodu, ali da optuženi nije želeo da sarađuje. Jedino na šta se Šešelj obavezao, odgovarajući sudu, je da neće napuštati teritoriju Srbije.

Sudije podsećaju da su postupak za privremeno oslobadjanje Šešelja same pokrenule, tražeći od vlada Srbije i Holandije da preuzmu obaveze u vezi sa tim postupkom.

Na takav korak sudije su se odlučile pošto je novi član sudskog veća, sudija Mandiaje Niang, obavestio Tribunal da nije u stanju da se pridruži kolegama u većanju o presudi Šešelju i da mu je za upoznavanje sa predmetom potrebno više od šest meseci koliko je već potrošio.

Ovakav ishod se mogao naslutiti pre dva dana, kada je objavljeno da se Šešelj nije izjasnio o uslovima Haškog tribunala. Advokat Toma Fila je rekao da se, ako odgovora nema, smatra da Šešelj nije saglasan sa postavljenim uslovima.

Šešelj se 23. februara 2003. godine dobrovoljno predao Haškom sudu, gde se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, koja ga tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1991. do 1993. godine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Od tada je u pritvoru u Sheveningenu, a njegov predmet je i dalje u pretresnom postupku, koji je počeo 2007. godine. Tužilaštvo je krajem 2010. završilo iznošenje dokaza, a optuženi, koji se sam brani, nije želeo da iznosi nikakve argumente odbrane.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Stanisa says:

    A šta kažu kum Toma i politički sin Aca? Jesi li možda tražili od SRBUNALA da kum šeša i tata šeša ima iste uslove kao krvolok haradinaj? Ja mislim da baš oni traže od srbunala da ga ne puste.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *