HAVARIJA U MOSKOVSKOM METROU: 20 poginulih, 160 povređenih

HAVARIJA U MOSKOVSKOM METROU: 20 poginulih, 160 povređenih

15 jula 2014

101602U moskovskom metrou jutros je došlo do iskakanja iz šina tri vagona voza na liniji Arbatsko-Pokrovskaja tamnoplave prestoničke metro-linije. Do nesreće je došlo između stanica Park Pobede i Slavjanski bulevar, a 20 putnika je poginulo, 160 povređeno, 129 je prebačeno u bolnice.

Teško povređenih je 36 i svi su do bolnica prebačeni helikopterima – saopštio je zamenik gradonačenika Moskve Pjotr Birjukov.

Dece nema ni među poginulima ni među povređenim.

Razmatraju se tri moguća uzroka havarije: prebrza vožnja, nagli skok napona u električnoj mreži i kvar. U prilog trećoj mogućnosti navodi dim koji se osećao u tunelu nakon iskakanja voza. Zasad se isključuje mogućnost da se radi o terorističkom aktu.

Prvi vagon je potpuno uništen, a drugi i treći su „spresovani“ i u njima može biti još poginulih i „zarobljenih“ putnika.

Većina hospitalizovanih ima povrede grudnog koša i stomaka.

Jedan od putnika u drugom vagonu ispričao je da je voz naglo zakočio i da su se svetla u vagonu ugasila.

„Bio sam bačen u vazduh. Bilo je krvi na podu. Video sam glave u modricama, ruke slomljene. Izbila je panika“, rekao je televiziji Raša tudej drugi koji se predstavio kao Ivan.

Još jedan preživeli je televiziji „Rusija 24“ ispričao:

„Došlo je do naglog kočenja. Pogasila su se sva svetla. Videle su se neke varnice. Bilo je mnogo dima. Sve nas je bacilo na jednu stranu. Dugo smo bili blokirani u vagonu. Čudom smo se izvukli. Već sam bio pomislio: „Ovo je kraj“. Oko mene je bilo mnogo povređenih. Uglavnom glave, grudi i noge. Najviše je bilo nastradalih u prvom i drugom vagonu jer se vagoni naprosto zabijali jedan u drugi“.

Agencija ITAR-TASS je javila sa lica mesta navodi da su ljudi izlazili iz metroa idući po šinama i da nisu znali šta se dogodilo.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *