HDZ će likovati jer dugo nisu pobedili na izborima

HDZ će likovati jer dugo nisu pobedili na izborima

16 aprila 2013

Piše: Davor Ivanković

Tko pod drugim jamu kopa, sam u nju pada, narodna je poslovica koja najbolje odgovara rezultatima prvih euroizbora u Hrvatskoj.

Kalkulacija Zorana Milanovića da manja izlaznost ide na ruku njegovoj vladajućoj Kukuriku koaliciji razbila se o očiti bojkot njima privrženih glasača. Računalo se da SDP ima discipliniran glasački stroj, no onaj HDZ-ov na ovim je izborima bio učinkovitiji. Druga kalkulacija da valja odvojiti izbore za Europski parlament od lokalnih, čemu se bio priklonio i predsjednik RH Ivo Josipović, također nije opravdala očekivanja.

Izlaznost, pa time moguće i rezultat euroizbora bili bi povoljniji da su izbori bili spojeni. Ovako su razočarani birači i tu skupu a nepotrebnu odluku (80-ak milijuna dodatnih kuna) pripisali na konto arogancije i bahatosti vladajućih.

Izlaznost je bila dramatično mala, no rezultate ovih izbora ipak valja uzeti u obzir kao jednu veliku anketu u kojoj je sudjelovalo više od 700.000 ispitanika “ispitanika”. Izbori su ujedno pokazali da su nedavne ankete i istraživanja javnog mnijenja poprilično “promašili”.

HDZ će sada, naravno, likovati jer nakon dugo vremena i nekoliko uzastopnih izbornih poraza ponovno bilježi i jednu pobjedu. Njima najvredniju jer trend stagnacije, barem kako su uvjeravale ankete, jest prekinut, i to na neočekivano dobar način.

Rezultati izbora su nadalje pokazali i da je u uvjetima stvarne bipolarizacije biračkog tijela manjim strankama i koalicijama gotovo nemoguće participirati u pobjedi pa će im to biti dobro iskustvo za iduće izbore. Dakle, lokalne.

Sada, nakon što stranački stožeri obave ubrzane analize, valja očekivati da će se svi jače no što su planirali usredotočiti na lokalne izbore. Vladajući stoga jer moraju pokušati motivirati svoje razočarane birače da ne ponove ovu malu izlaznost s euroizbora, a oporbena HDZ-ova koalicija uprijet će sve snage kako bi zadržala povoljan trend. Lokalni će izbori, dakle, biti puno vatreniji i važniji no što se to do jučer smatralo.

(Večernji list – Zagreb)

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *