HDZ: Do rušenja spomenika Tesle u Gospiću dovo srpsko-četnički napad na Hrvatsku

HDZ: Do rušenja spomenika Tesle u Gospiću dovo srpsko-četnički napad na Hrvatsku

3 aprila 2014

gosTokom rasprave Darko Milinović iz opozicione HDZ, „u ime Ličana“, osudio vanadalski čin miniranja i rušenja spomenika Tesli, i „s gnušanjem odbio insinuacije da Ličani i Gospićani ne žele natrag Teslin spomenik“. Pa naglasio: „Hoće i ponosni su na hrvatskog naučnika, genija Teslu“.

Jedan od inicijatora uspostavljanja Nacionalnog dana Nikole Tesle – Damir KAJIN – postavio pitanje da li je neko odgovarao za rušenje Teslinog spomenika 1992. i ukazao da je takvu sudbinu doživeo jer nije bio dovoljno hrvatski.

Poslanici u hrvatskom Saboru složili su se danas da 10. jul treba proglasiti „nacionalnim danom Nikole Tesle“, a da Teslin spomenik, srušen 90-ih godina, treba vratiti u Gospić.

Saglasnost je usledila posle žučne rasprave, međusobnih prozivki, spominjanja ustaša i partizana i rušenja Teslinog spomenika.

Inicijativu da se proglasi Nacionalni dan Nikole Tesle podnela su tri poslanika – Mirela Holi iz Partije održivog razvoja Hrvatske (ORAH), Davor Bernardić iz vladajuće Socijaldemokrtaske partije (SDP) i nezavisni poslanik Damir Kajin.

Njihov predlog je podržala Vlada Hrvatske, ali uz dopunu da Dan Tesle treba da bude Nacionalni praznik – Dan nauke, tehnologije i inovacija.

Tokom rasprave Darko Milinović iz opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), „u ime Ličana“, osudio je vanadalski čin miniranja i rušenja spomenika Tesli, i „s gnušanjem odbio insinuacije da Ličani i Gospićani ne žele natrag Teslin spomenik“.

„Hoće i ponosni su na hrvatskog naučnika, genija Teslu“, rekao je

Milinović, odgovarajaći na prozivke SDP-ovca Nenada Stazića, koji tvrdi da o povratku Teslinog spomenika ne treba pitati premijera, nego lokalnu vlast, i uticajne poslanike u Lici, među kojima je i Milinović.

Damir Kajin je upitao – da li je neko odgovarao za rušenje Teslinog spomenika 1992, a takvu sudbinu je doživeo, kako je ocenio, jer nije bio dovoljno hrvatski.

„Tako se rušilo i tri hiljade partizanskih spomenika, pa gospodu iz HDZ ne čudi da je srušen i Teslin“, kazao je Kajin, dok je laburista Branko Vukšić ocenio da „spomenik Tesli nisu srušili hrvatski rodoljubi, a oni koji su ga srušili osramotili su Hrvatsku“.

Goran Marić iz HDZ kao prejednostavnu odbacio je tezu da je spomenik srušen samo zato što je Tesla Srbin.

„Nema dileme da je rušenje vandalski čin, ali su uzroci malo složeniji“, naveo je Marić, koji smatra da je rušenju doprinelo stvaranje SAO Krajine i, kako je kazao, „srpsko-četnički napad na Hrvatsku“.

U ime Samostalne demokratske srpske stranke, Milorad Pupovac je pohvalio „hrabru politiku jedne Vlade kojoj je bilo stalo do sređivanja međuetničkih odnosa“, poručivši da Tesla nije značajno ime hrvatske, niti srpske, već ljudske istorije.

Ta stranka će, kazao je on, podržati proglašenje nacionalnog dana kada dobije odgovor kada će se srušeni spomenik u Gospiću vratiti tamo gde je bio.

„Ako ne, treba ga vratiti gde ga niko neće dirati i gde će biti vidljiv“, rekao je Pupovac.

Nezavisni poslanik Jadranka Kosor predložila je saborsku komisiju koja bi radila na tome da se spomenik Tesli što pre vrati na mesto gde pripada.

KOMENTARI2 komentara

  1. Jovo Plećaš says:

    Znači li to da će se Teslin spomenik vratiti na trg Nikole Tesle?Možda će se poštovati i referendum iz devedestih pa će se Lički Osik ponovo zvati Teslingrad.Možda će biti obnovljena i pravoslavna crkva u Gospiću u kojoj je službovao Teslin otac? Možda..?

  2. 1389 says:

    „Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina." Da je Tesla bio neki Srpski vojskovodja ili Cetnik, onda ga nebi proglasili Hrvatom, onda bi na njega pljuvali kao i na sve ostale Srbe. Ustase su u Smiljanu poklali preko 500 Srba od kojih su mnogi bili Teslini Rodjaci. Tesla Dusan, Tesla Milos, Tesla Lazo, Tesla Boja Tesla Ilija, Tesla Sava ,Tesla Milivoje za vise informacija Jasenovac.org Hrvati su najhrabriji narod na svijetu, ne zato što se ničega ne boje, nego zato što se ničega ne stide !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *