HDZ i SDP u istoj kaši

HDZ i SDP u istoj kaši

25 novembra 2014

Tihana_TomicicPiše: Tihana Tomičić

Od početka 2015. u gradovima i općinama neće biti novaca za plaće; Vlada je zabranila novo zapošljavanje čak i u školama, i uskoro će gradovi i općine sami morati plaćati kompletan sustav školstva, vjerojatno i primarnog zdravstva i socijale; Gorski kotar ostaje bez desetaka milijuna kuna; županijski proračun gubi oko sedam posto, a neki lokalni proračuni i do 25 posto poreznih prihoda u narednoj godini…

Među lokalnim i županijskim ljudima zavladao je očaj – to je jedini dojam nakon ovogodišnjeg susreta vodećih ljudi gradova i općina sa županom Zlatkom Komadinom što je posljednja dva dana održan na Lošinju.

Uz to, potpuno su nepoznate Vladine smjernice za izradu proračuna za 2015. godinu, nikakvih uputa iz Ministarstva financija nema, porezni zakoni tek su u proceduri, a i novi Zakon o regionalnom razvoju, na kojega je bilo toliko povike, na kraju – baš suprotno traženju baze – ne ide u Saboru u dva čitanja nego će biti riješen u jednom jedinom danu po hitnom postupku idućeg tjedna.

I dok ministar financija Boris Lalovac sve manje krije da je i sam dešperatan od pritiska deficita, a iz resora prometa poručuju da je stanje toliko očajno da se čak razmišlja i o prodaji HAC-a ako monetizacija ne uspije, na lokalnim razinama još je i gore.

Godina 2015. bit će doista teška za sve, i bez ikakve nakane da se nađu opravdanja za skupe birokratske lokalne sustave, činjenica je da se i kod njih već plaće režu za desetak posto, a niz usluga za građane ili udruge ukinut će se ili će pak drastično poskupjeti.

Sustav puca po šavovima, a ako je sve skupa preskupo, ako je općina i gradova previše, onda netko otvoreno treba reći da je reforma potrebna, sve to lijepo poukidati i objediniti i imati petlje otpuštati u javnoj upravi.

Ovako, događa se svojevrsni fenomen: bili načelnici i župani HDZ-ovi ili SDP-ovi, jednako se slažu u ocjenama i jednako kritiziraju Vladu i državu, pa su u svojim strankama jednako tako svojim šefovima krivi što im »ruše« sustav kritikama s terena.

Lokalne vlasti u ratu su s državom, i obrnuto, a Vlada pritom neke svoje zakonske prijedloge donosi na temelju zavičajnog lobiranja nekih svojih ministara koji dolaze iz nesređenog sustava, a imaju utjecaj da prema vlastitoj mjeri i ostale u Hrvatskoj, pa i one naprednije, uguraju u iste gabarite.

Time se sustav ustvari još dodatno unazađuje. Kriza je prevelika da bi se vodili takvi ratovi, a na susretu župana s načelnicima na Lošinju, možda je najilustrativnija za stanje samouprave jedna mala epizoda: nakon obilaska jednog od hotela s pet plus zvjezdica namijenjenog ekskluzivnoj klijenteli, u kojem svaka soba ima jacuzzi, a noćenje u predsjedničkom apartmanu plaća se u tisućama, jedan je načelnik pokisao izašao pred novinare i rekao: Sad mi je još gore. Vraćam se ja u svoju sirotinjsku, malu općinicu.

Ipak, ovakva okupljanja imaju smisla, jer se na jednom mjestu vidi da lokalne čelnike često doista ne vodi politička i stranačka pripadnost, već da se svi zajedno bore s nedorečenim ili pak prekompliciranim zakonima i nezainteresiranim vladama u pokušaju da rješavaju najprizemnije komunalne probleme za građane. Na kraju dana, svi su u istoj kaši.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *