HDZ je počeo raditi svoj posao

HDZ je počeo raditi svoj posao

5 februara 2014

Denis_RomacPiše: Denis Romac

Iako se jučer ispričala samo roditeljima djece s mentalnim poteškoćama, jer se prethodnu večer u televizijskom Dnevniku »samo nespretno izrazila« kada je poručila da građani njezine županije nisu mentalno retardirani niti bolesni, sisačka županica Lovrić Merzel ispriku zapravo duguje svim građanima ove zemlje, jer ih je svojom smiješnom i neuvjerljivom argumentacijom podcijenila i tretirala kao da su – budale.

Jer što je to zainteresiranoj javnosti i poreznim obveznicima ove zemlje županica Lovrić Merzel ponudila kao odgovor na optužbe da su po njezinom nalogu godinama plaćani lažni računi, da su sastavljani fiktivni izvještaji kako bi dobili pokriće za konkretne novčane isplate, kojima su onda financirane njezine privatne i stranačke potrebe, pa čak i njezine privatne zabave? Što nam je to županica ponudila kao svoj protuargument na ove ozbiljne optužbe da stoji iza izvlačenja nekoliko milijuna iz županijske blagajne?

Uglavnom ništa, osim tvrdnje da optužbe dolaze iz HDZ-ove kuhinje, pa da su već samim tim netočne i nevjerodostojne. Jeste li čuli od županice ijedan konkretan i detaljan odgovor na optužbe njezine bivše šefice kabineta Jasmine Jovev, koja ju je, nakon šutnje institucija gonjenja kojima je sve prijavila prije godinu dana, odlučila prokazati i pred nacionalnim televizijskim auditorijem?

Je li Lovrić Merzel uvjerljivo objasnila da nije bilo falsificiranja zapisnika i izvlačenja novca iz županije? Nije, osim što tvrdi da su optužbe lažne jer dolaze iz HDZ-a, ali i usput, zlu ne trebalo, možda za neke sadašnje ili buduće istrage, znakovito napominje da Jovev ona uopće nije bila nadređena, pa da joj stoga i nije mogla izdavati nikakve naloge.

No ovdje valja raščlaniti ovaj glavni – a zasad i jedini – argument županice Lovrić Merzel, onaj da je zviždačica Jovev HDZ-ovka, te da je to posve delegitimira u cijelom slučaju. Vjerodostojnost zviždačice svakako je važno pitanje od kojeg ne smijemo okretati glavu, no bi li eventualna činjenica da HDZ stoji iza ovog otkrića i sama otkrića učinila bespredmetnim? Je li važnija motivacija zviždačice ili sadržaj otkrivenih činjenica? Bi li nam činjenica da nam je županica otimala bila podnošljivija ako se, recimo, ustvrdi da je zviždačica bila stranački motivirana?

Odgovor je – već slutite – negativan. Važnije su činjenice. Iako je HDZ kao stranka na optuženičkoj klupi zbog korupcije i crnih fondova u slučaju Fimi medija, taj kazneni proces toj stranci još uvijek nije oduzeo njezinu ustavnu funkciju i pravo da ukazuje na pogreške i nepravilnosti vladajućih. Dapače, upravo je to temeljni posao svake opozicijske stranke u demokraciji, pa tako i HDZ-a. Ta se stranka ne bi trebala skrivati iza ovakvih slučajeva, nego bi se njima trebala hvaliti, a mi bismo se trebali veseliti ako je HDZ, umjesto da se bavi raspirivanjem mržnje i sotonizacijom svojih političkih protivnika – što je bila njegova glavna preokupacija posljednjih mjeseci – napokon počeo raditi svoj posao.

Drugo je pitanje zbog čega neki u SDP-u, među njima i županica Lovrić Merzel, za koju kažu da je jedna od najmoćnijih žena u toj stranci, očito vjeruju da građani neće povjerovati ovim optužbama samo zato što, tobože, dolaze iz HDZ-a. Takvim podcjenjivačkim i besramnim iluzijama samo srozavaju vlastiti ugled, približavajući se upravo onom obrascu stranačkog ponašanja od kojeg su se uvijek dosad uspješno distancirali, očito pritom zanemarujući kako su zahvaljujući toj distanci prije dvije godine i dobili povjerenje građana na izborima.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *