HDZ-ov zviždač Turudić

HDZ-ov zviždač Turudić

11 avgusta 2014

Dražen CigleneckiPiše: Dražen Ciglenečki

Ivan Turudić nije u stanju ili ne želi primjenjivati zakone (izručenje Perkovića), a iz obrazloženja njegovih odluka vrište zapanjujuće neznanje i konfuzija (slučaj Sanaderove presude za INA-u). No, možda je i sam Turudić napokon postao svjestan da sudački poziv nije za njega, pa sve više javno istupa kao hardcore političar. Treba Turudića, naravno, pohvaliti ako namjerava napustiti pravosuđe, to je svakako odlična vijest za sustav koji je vjerojatno najveći problem Hrvatske. Ali, nameće se pitanje što s Turudićem, koji vodi Županijski sud u Zagrebu, činiti dok ne preuzme neku političku dužnost u eventualnoj HDZ-ovoj vladi. Jedino bi logično bilo da ga Državno sudbeno vijeće razriješi i oslobodi sudačkih obveza u razdoblju njegovih priprema za prelazak u izvršnu vlast. Tako bi imao više vremena i za, primjerice, pisanje kolumni za portal dnevno.hr, s kojim dijeli »domoljubnu« političku orijentaciju. U suprotnom će Turudić i dalje nastupati kao sudac-političar, a posljedica je tog pristupa i uistinu nesvakidašnji intervjuu objavljen u nedjeljnom broju Večernjeg lista. Imao je Turudić i ranije opskurnih medijskih izleta, ali ovaj mu je magnum opus.

U njemu govori da nije išao u Knin da se ne bi doveo u iskušenje da zviždi najvišim predstavnicima državne vlasti i ova Turudićeva opaska u potpunosti opisuje kako on razmišlja. Turudić je jednostavno mentalno na razini zapjenjene svjetine koja je zviždala premijeru i predsjedniku Republike, to je njegova ekipa. Jasno je to iz svakog Turudićevog odgovora. Opsjednut je nekakvim udbaškim zavjerama, Milanović je za njega običan dezerter, ali je zato Tomislav Karamarko, s kojim je prema vlastitom priznanju u dobrim odnosima, »ugodna osoba i sve bolji«. Čak se i Turudiću u jednom trenutku učinilo da je otišao predaleko, pa je konstatirao da je on »ipak sudac«. Međutim, već u idućoj je rečenici to zaboravio i, naglašavajući da to radi kao birač, konstatirao da je »HDZ stranka koja je dala odlučujući doprinos stvaranju hrvatske države«.

Ta što bi drugo mislio o stranci koja ga je gotovo buldožerom gurala na mjesto predsjednika Županijskog suda. Ivo Sanader i Vladimir Šeks su, sigurno ne bez Turudićevog znanja, 2005. godine žestoko pritiskali ministricu pravosuđa Vesnu Škare Ožbolt da upravo tog nekadašnjeg HDZ-ovog pomoćnika ministra pravosuđa postavi na čelo spomenutog suda. Turudića nije nimalo smetalo da se na takav način dočepa pozicije za kojom je žudio. Na njegovu žalost, Vesna Škare Ožbolt tada se othrvala Sanaderu i Šeksu, što je platila smjenom, ali kasnije je Turudiću krenulo i avansirao je za šefa Županijskog suda. Sve ovo, međutim, ne sprječava ga da aktualnu vlast, naročito Milanovića, proziva za pritisak na pravosuđe. Kakav lik!

Objektivno, Turudić, sudeći prema njegovim intervjuima, nije bogznakav politički kapacitet. U normalnim bi mu okolnostima domet bio mandat u Saboru gdje bi, zajedno s ostalim HDZ-ovim backbancherima poput Dujomira Marasovića, lamentirao o protuhrvatskom karakteru SDP-a i nelojalnosti srpske nacionalne manjine. No, Turudiću je njegova stranka omogućila da bude važan čimbenik u hrvatskom sudstvu i danas se stoga kalkulira da je kandidat za ministra pravosuđa u nekoj budućoj HDZ-ovoj vladi. U Večernjem je rekao da ne bi to mogao komentirati i kad bi bila istina. E, sad, velika je dvojba bi li Turudić više štete nanosio kao ministar ili sudac.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *